CŽV vadovas Johnas Brennanas teisina žvalgybą, bet pripažįsta netinkamą elgesį su kaliniais

CŽV vadovas Johnas Brennanas ketvirtadienį atkakliai gynė savo tarnybos pareigūnus, vadindamas juos patriotais, tačiau pripažino, kad kai kurie tardytojai pastarąjį dešimtmetį naudodavo atgrasius metodus.
CŽV vadovas Johnas Brennanas
CŽV vadovas Johnas Brennanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Precedento neturinčioje nepaprastojoje spaudos konferencijoje, kurios vaizdas buvo tiesiogiai transliuojamas iš CŽV būstinės Lenglio mieste Virdžinijoje, J.Brennanas siekė pateikti šviesesnėmis spalvomis faktus, išdėstytus itin griežto ir kritiško tono Senato ataskaitoje, kurioje išdėstytos detalės apie CŽV vykdytus įtariamų džihadistų tinklo „Al Qaeda“ teroristų kankinimus sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje.

Pasak jo, tuos kankinimus skatino nuogąstavimai dėl potencialios naujos „Al Qaeda“ smurto bangos po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų. 

J.Brennanas tvirtino, kad dauguma CŽV pareigūnų dirbo pagirtinai, bet pripažino, kad kai kurie iš jų peržengė nustatytų taisyklių ribas ir netinkamai elgėsi su kaliniais.

Pasak jo, tuos kankinimus skatino nuogąstavimai dėl potencialios naujos „Al Qaeda“ smurto bangos po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų. Tuomet CŽV agentams teko tapti kalėjimo prižiūrėtojais, o šioje srityje jie neturėjo beveik jokios patirties.

„Buvome nepasiruošę“, – sakė CŽV vadovas, pasakodamas, kaip tuometis prezidentas George'as W.Bushas patvirtino sugriežtintus tardymo metodus, dabar smerkiamus ir prilyginamus kankinimams.

Prezidentas Barackas Obama sustabdė tą programą, kai pradėjo savo pirmąją kadenciją 2009 metais, o vėliau sakė, kad G.W.Busho administracijos laikų CŽV vykdyti kankinimai davė priešingų rezultatų ir pamynė Amerikos vertybes.

„Ribotu skaičiumi atvejų agentūros pareigūnai naudodavo tardymo metodus, kurie nebuvo leisti, buvo atgrasūs ir turėtų būti visų atmesti“, – pažymėjo J.Brennanas.

Paklaustas, kaip reikėtų vertinti prieš penkerius metus jo išsakytus tuos tardymus smerkiančius komentarus, J.Brennanas sakė, kad laikosi tos pačios nuostatos ir kad kankinimais dažnai būdavo išgaunama nepatikima informacija.

Kilus politiniam ginčui, ar G.W.Bushas teisingai elgėsi, įsakydamas laikytis griežtos taktikos po rugsėjo 11-osios atakų, J.Brennanas sakė, kad neįmanoma sužinoti, ar tie šiurkštūs tardymai suteikė naudingos informacijos.

Paklaustas, kaip reikėtų vertinti prieš penkerius metus jo išsakytus tuos tardymus smerkiančius komentarus, J.Brennanas sakė, kad laikosi tos pačios nuostatos ir kad kankinimais dažnai būdavo išgaunama nepatikima informacija.

„Esu linkęs manyti, kad prievartos metodų naudojimas lemia stiprią perspektyvą gauti neteisingos informacijos“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius