Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas lėšas JAV pajėgoms nori didinti suma, beveik prilygstančia visam Rusijos gynybos biudžetui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas numatęs mažinti daugelio federalinių institucijų biudžetą – tik ne ginkluotųjų pajėgų. Kariuomenės biudžetą planuojama didinti net 54 mlrd. JAV dolerių. Rusijoje, kurios ekonomika šlubuoja, gynybos biudžetas, atvirkščiai, mažinamas. Pernai jis siekė 65,8 mlrd. dolerių, taigi buvo tik nežymiai didesnis negu papildomai vien JAV pajėgoms skiriamos lėšos, rašo „Quartz“.
JAV kariai Lenkijoje
JAV kariai Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Internete net pasirodė pranešimų, kad Rusija gynybos biudžetą mažina net 25 proc., t. y. ketvirtadaliu.

Tiesa, kaip teigia Markas Galeotti, Rusijos ekspertas Tarptautinių santykių institute Prahoje, iš tiesų biudžetas traukiasi tik 5 proc. Be to, apie tendenciją kalbėti negalima, nes prieš tai kelerius metus šalis gynybai skyrė vis daugiau lėšų.

Bet kokiu atveju akivaizdu, kad lyginti JAV ir Rusijos gynybos biudžetą labai sunku. Iš esmės galima teigti, kad D.Trumpas Amerikos ginkluotųjų pajėgų biudžetą nusiteikęs papildyti suma, beveik prilygstančia visam metiniam Rusijos gynybos biudžetui.

Pentagono teigimu, daugiau lėšų reikia tam, kad prireikus JAV galėtų vykdyti karinius veiksmus dviejuose skirtinguose regionuose tuo pačiu metu. Be to, reikalingos matomos atgrasymo priemonės, būtina stiprinti antiteroristines operacijas.

Vis dėlto M.Galeotti įsitikinęs, kad naujosios Baltųjų rūmų administracijos aiškinimai, esą pinigų reikia daug ir skubiai, yra „neįtikėtinai perdėti“ – turint omenyje, kaip toli atsilikusi potenciali priešininkė Rusija.

„Twitter“ nuotr./Markas Galeotti
„Twitter“ nuotr./Markas Galeotti

„Labai sunku išlaikyti įspūdį, kad Rusija iš tikrųjų planuoja bet kokį tiesioginį karinį iššūkį Vakarams“, – mano analitikas.

Jo teigimu, norint rimtai kovoti su Rusijos keliama grėsme reikėtų permesti išteklius mūšiams srityse, kur Kremlius iš tiesų pajėgus – šnipinėdamas, vykdydamas kibernetinį ir informacinį karą. Esą akivaizdu, kad Maskvos žvalgybininkai jau sugrįžę į Šaltojo karo laikus.

„Lėšų ginkluotosioms pajėgoms didinimas yra labai nekūrybingas požiūris į kovą su mistiška grėsme“, – teigė M.Galeotti.

M.Galeoti: „Jei atvirai, dėl Dievo meilės, pasitelkite vaizduotę: skirkite lėšų stipendijoms, kad jauni rusai galėtų atvykti į Ameriką ir patys pamatytų šalį.“

Anot eksperto, amerikiečiai mažiesiems NATO sąjungininkams kur kas labiau padėtų stiprindami jų kontržvalgybos pajėgumus. Pavyzdžiui, Čekijoje ir daugelyje kitų Rytų Europos šalių Rusijos ambasadose šnipų knibždėte knibžda.

„Jei atvirai, dėl Dievo meilės, pasitelkite vaizduotę: skirkite lėšų stipendijoms, kad jauni rusai galėtų atvykti į Ameriką ir patys pamatytų šalį. Tada jie grįžtų namo ir rusiška propaganda nebetikėtų“, – svarstė M.Galeotti.

Paradoksalu, bet tokių „minkštosios galios“ iniciatyvų iš Vašingtono pusės gali būti gerokai mažiau nei iki šiol – jei Kongresas pritars D.Trumpo administracijos siūlymui 29 proc. sumažinti Valstybės departamento ir tarptautinių programų biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius