Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo aplinką ištyręs žvalgybininkas: kas jį pasamdė ir koks jo santykis su FTB?

Apie buvusio britų žvalgybos pareigūno ataskaitą dėl tariamų Donaldo Trumpo ir Rusijos valdžios ryšių, antradienį paviešintą portalo „BuzzFeed“, tinklalapis „Mother Jones“ skelbė jau pernai spalį. Tada buvo pakalbintas ir dokumento autorius.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis buvęs Jungtinės Karalystės žvalgybininkas, dabar dirbantis privačiu konsultantu, spalį „Mother Jones“ patvirtino, kad anksčiau specializavosi Rusijos kontržvalgybos analizėje.

Jis tada teigė jau perdavęs JAV Federaliniam tyrimų biurui (FTB) dokumentų, kuriuose, remiantis šaltiniais Rusijoje, teigiama, kad Kremlius jau daug metų bando bendradarbiauti su D.Trumpu. Buvęs žvalgybininkas teigė ir tai, kad FTB paprašė jo suteikti daugiau informacijos.

Jau tada įtakingas JAV vyriausybės pareigūnas „Mother Jones“ teigė, kad šis britas analitikas FTB sluoksniuose laikomas patikimu šaltiniu, kurio perduodama informacija – tiksli ir svarbi.

Kaip ir kodėl jis pradėjo tirti galimus D.Trumpo ir jo komandos ryšius su Rusija? Pirmiausia, skelbiama, kad žvalgybininkas beveik du dešimtmečius tyrinėjo su Rusijos žvalgyba susijusius klausimus, o dabar dirba JAV bendrovėje, kuri renka informaciją apie Rusiją korporatyviniams klientams.

Būtent dėl tokios patirties į britą esą kreipėsi įtakingas JAV Respublikonų partijos narys. Kritiškai D.Trumpo atžvilgiu nusiteikęs politikas paprašė ištirti D.Trumpo sąsajas su Rusija ir įvertinti šios šalies kišimąsi į prezidento rinkimų procesą milijardieriaus naudai.

Tiesa, respublikonas dar nebuvo spėjęs sumokėti žvalgybininkui už paslaugas ir jį pasamdyti, kai finansuoti projektą ėmėsi klientas, siejamas su Demokratų partija.

Ataskaitos autorius dar spalį „Mother Jones“ teigė, kad FTB į jo kreipimąsi reagavo „šoku ir siaubu“.

„Visa tai prasidėjo kaip gana nekaltas pasiteiravimas, – teigė buvęs agentas. – Bet pradėjęs tyrimą, susidūriau su nerimą keliančiais duomenimis apie D.Trumpo ir Rusijos vyriausybės ryšius. Mano šaltiniai teigia, kad D.Trumpo kampanija ir Kremlius keičiasi abiem pusėms naudinga informacija.“

Tai, anot buvusio žvalgybininko, buvo „išskirtinė situacija“. Britas esą reguliariai konsultuojasi su JAV tarnybomis Rusijos klausimais ir liepos pradžioje savo paties iniciatyva – gavęs kompanijos, kurioje dirba, leidimą – savo sukauptus duomenis persiuntė FTB dirbančiam pažįstamam.

Dabar jau žinoma, kad JAV žvalgybos vadovai informavo D.Trumpą, jog Rusijos tarnybos yra sukaupusios „smarkiai jį kompromituojančios asmeninės ir finansinės informacijos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FTB direktorius Jamesas Comey

O ataskaitos autorius dar spalį „Mother Jones“ teigė, kad FTB į jo kreipimąsi reagavo „šoku ir siaubu“. Nors tarnyba iš pradžių papildomos medžiagos nepaprašė, rugpjūtį biuras pateikė prašymą perduoti visą sukauptą informaciją ir paaiškinti, kaip ji buvo surinkta.

„Gana akivaizdu, kad tyrimas yra išties rimtas. Tai, ką atradau, yra labai svarbu, tai – virš partinės politikos. Manau, kad paties D.Trumpo partija turėtų susirūpinti“, – tvirtino žvalgybininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius