Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

D.Trumpo žentas ir dukra įkalbėjo jį neatsisakyti JAV pasižadėjimų dėl klimato kaitos

Vyresnioji JAV prezidento Donaldo Trumpo dukra Ivanka ir jos vyras Jaredas Kushneris perkalbėjo naująjį lyderį dėl išstojimo iš Paryžiaus klimato sutarties valstybių grupės, skelbia „The Wall Street Journal“.
Jaredas Kushneris ir Ivanka Trump
Jaredas Kushneris ir Ivanka Trump / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, kad buvusio prezidento Baracko Obamos pasirašytų susitarimų kovoti su klimato kaita atšaukimas buvo vienas iš planuotų D.Trumpo administracijos uždavinių.

Didelę įtaką tėvui turinti dukra Ivanka ir jo patarėju dirbantis žentas J.Kushneris sugebėjo įkalbėti bent jau laikinai atsisakyti šio klausimo, baimindamiesi visuomenės reakcijos ir galimų tokio žingsnio pasekmių JAV įvaizdžiui.

D.Trumpas per rinkimų kampaniją buvo aršus klimato kaitos kritikas ir žadėjo atšaukti 2015-ųjų metų gale pasiektą daugelio pasaulio valstybių susitarimą dėl oro taršos mažinimo.

2015 metų gruodžio 12 dieną 195 Paryžiaus konferencijoje dalyvavusios šalys sutarė neleisti iki 2100-ųjų metų vidutinei temperatūrai Žemėje pakilti daugiau kaip dviem laipsniais Celsijaus.

Mokslininkų teigimu, nestabdoma klimato kaita ir nemažinamas į orą išmetamų ozono sluoksnį ardančių medžiagų kiekis gali sukelti plataus masto ekologinę katastrofą.

Paryžiaus susitarimas yra Kioto protokolo, galiojančio iki 2020-ųjų metų, tąsa. Prie jo prisidėjo ir vienos didžiausių pasaulio teršėjų – JAV ir Kinija. Šiuo metu dokumentą yra ratifikavusios 55 šalys.

2016 metų balandžio mėnesį šis susitarimas pasirašytas ir Rusijoje. Jį savo parašu ratifikavo šalies premjeras Dmitrijus Medvedevas.

Trukdo ekonominiams planams

JAV prezidentas D.Trumpas baiminasi, kad oro taršos ribojimai gali pakenkti jo darbų kūrimo programai, kurioje didelis dėmesys skiriamas būtent stambių pramonės įmonių palaikymui.

Per ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose įvykusį susitikimą su stambių JAV įmonių vadovais jis pareiškė, kad ketina juos įtraukti į darbo vietų gamybos sektoriuje sugrąžinimo iš užsienio bei dominuojančio šalies vaidmens tarptautinėje prekyboje atkūrimo procesą.

„Jie pritaria mūsų siekiui sugrąžinti gamybą ir sukurti naujų darbo vietų šioje šalyje“, – po susitikimo su 24 įmonių vadovais sakė JAV prezidentas.

Susitikime, be kitų, dalyvavo ir bendrovių „Dow Chemical“, „General Electric“, „Lockheed Martin“, „Caterpillar“, „Campbell Soup“, „Harris“, „Johnson & Johnson“, „Emerson Electric“, „Corning“ ir „Nucor“ vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius