-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar vienas nesėkmingas raketos „Bulava“ paleidimas kelia abejonių, ar būtina statyti naujus povandeninius laivus jai, teigia ekspertas

Nesėkmingas tarpžemyninės balistinės jūrų bazavimo raketos „Bulava“ bandymas gali priversti peržiūrėti projekto „Borej“ povandeninių laivų, kurie turi būti apginkluoti šiomis raketomis, statybos programą, mano Rusijos inžinerijos mokslų akademijos tikrasis narys-patarėjas Jurijus Zaicevas.
Paslaptinga šviečianti spiralė virš Norvegijos – raketos „Bulava“ avarijos pasekmė.
Paslaptinga šviečianti spiralė virš Norvegijos – raketos „Bulava“ avarijos pasekmė. / kadras iš „YouTube“ paskelbto videoklipo

„Nepavykstant priimti į ginkluotę raketą „Bulava“, nenustatytam laiku tenka nukelti pagal projektą „Borej“ sukurtų raketinių povandeninių strateginės paskirties kreiserių, kuriuose šis raketų kompleksas turi būti pagrindinė ginkluotė, atidavimą naudoti“, – sakė J.Zaicevas, komentuodamas nesėkmingą „Bulava“ paleidimą gruodžio 9 dieną.

Jis priminė, kad iš viso numatoma apginkluoti raketomis „Bulava“ aštuonis pagal projektą „Borej“ sukurtus povandeninius laivus, kuriuos pastatyti numatoma iki 2015 metų.

Jo nuomone, nesėkmes, persekiojančias raketą „Bulava“, sunku pavadinti atsitiktinėmis. „Iš dvylikos paleidimų, per kuriuos buvo paleistas vienas raketos maketas ir vienuolika realių raketų, tik keturis su didelėmis išlygoms galima pavadinti sėkmingais“, – sakė ekspertas.

Jo nuomone, raketos „Bulava“ tobulinimas, kol ji pasieks kovinį lygį, atsieis šaliai mažiausiai milijardą dolerių. „Tačiau nėra įsitikinimo, kad šios pastangos bus sėkmingos“, – pridūrė ekspertas.

Pasak J.Zaicevo, šiandien „Bulava“ yra faktiškai pradinėje kūrimo stadijoje. Jis priminė, kad iš pradžių buvo iškeltas uždavinys priimti raketą „Bulava“ į ginkluotę 2007 metais. „Po to terminas buvo nukeltas vieneriems metams. Vėl nepavyko suspėti. Buvo atidėta dar metams, ir vėl nepasisekė. Iki 2009 metų pabaigos buvo planuojami dar keturi bandomieji paleidimai, kurie galėtų įnešti aiškumo dėl šio raketų komplekso likimo. Atliktas tik vienas paleidimas, ir vėl avarija!“, – sakė J.Zaicevas.

Jo nuomone, „logiška būtų sustabdyti projektą ir visiems laikams jį pamiršti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius