-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Daugiausia žmonių aukų pareikalavusių aviacijos katastrofų dešimtukas

Malaizijos oro linijų „Malaysia Airlines“ lainerio „Boeing 777” katastrofa sudarytame didžiausių aviacijos katastrofų dešimtuke užima devintąją vietą. Lėktuvų katastrofų, kuriose žuvo daugiausiai keleivių, sąrašo viršuje yra teroristinis išpuolis 2001 m. Niujorke, pareikalavęs 1 692 žmonių gyvybių, rašo katastrofų dešimtuką sudariusi naujienų svetainė obozrevatel.com.
V.Putinas atvirai kaltinamas dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos
V.Putinas atvirai kaltinamas dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. „American Airlines“ skrydis 2001 m. rugsėjo 11 d. Žuvusiųjų skaičius 1 692

JAV oro linijų bendrovės „American Airlines“ lėktuvas buvo užgrobtas teroristų. Jis įsirėžė į šiaurinį Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižį Niujorke. Žuvo visi lėktuvu skridę 92 keleiviai ir daugybė pastate buvusių žmonių. Lėktuvas „Boeing 767-223R“ skrido iš Bostono į Los Andželą.

2. Pagrobtas kompanijos „United Airlines“ lėktuvas 2001 m. rugsėjo 11 d. Žuvusiųjų skaičius 965.

Šį lėktuvą pagrobė penki teroristinės grupuotės „al Qaeda“ nariai ir juo įsirėžė į pietinį PPC bokštą Niujorke. Žuvo 60 lėktuvu skridusių keleivių ir šimtai dangoraižio viduje buvusių žmonių, Teroristų užgrobtas lėktuvas „Boeing 767—222“ taip pat skrido iš Bostono į Los Andželą.

3. Dviejų lėktuvų „Boeing 747“ susidūrimas Los Rodeoso oro uoste Tenerifėje, Kanarų salose 1977 m. kovo 27 d. Žuvusiųjų skaičius 583.

Ši tragedija įvyko esant stipriam rūkui ir blogam matomui. Oro linijų KLM lėktuvas, reiso numeriu 4805, kilo ir išvystęs 250 km/h greitį jis pakilimo take rėžėsi į bendrovės „Pan Am“ lainerį, judėjusį tą pačia kryptimi.

4. Lėktuvo „Boeing 747“ katastrofa Gume, Japonijoje. 1985 m. balandžio 12 d. Žuvusiųjų skaičius 520.

Oro linijų bendrovės „Japan Airlines“ lėktuvas skrido iš Tokijo į Osaką. Šis laineris įsirėžė į kalną Gumo prefektūroje, 70 km atstumu nuo Tokijo. Išgyveno tik keturios moterys.

5. Katastrofa prie Čarchi Dardi kaimo Indijoje 1996 m. lapkričio 12 d. Žuvusiųjų skaičius 349.

Per šią avariją oro kompanijos „Saudi Arabian Airlines“ lėktuvas „Boeing 747-168B“ ore susidūrė su „Kazachstan Airlines“ lėktuvu „Il 76”. Pastarojo lėktuvo pilotai dėl blogų anglų kalbos žinių nesuprato dispečerio duotų komandų, todėl laineris skrido gerokai žemiau negu buvo leista. Ši avarija laikoma daugiausia aukų pareikalavusia aviakatastrofa, įvykusia ore.

6. Reiso „DC 10“ katastrofa prie Paryžiaus 1974 m. kovo 3 d. Žuvusiųjų skaičius 346.

Oro bendrovės „Turkish Airlines“ reisas „DC 10” tragiškai baigėsi nuo pakilimo iš oro uosto praėjus vos trims minutėms. Tuomet atsidarė vienos iš krovininio bagažo durų. Tai sukėlė slėgio kritimą lėktuve, o dėl to sugedo lėktuvo valdymo sistema.

7. Sikhų teroristų pagrobtas „Air India“ lėktuvas „Boeing 747“ virš Atlanto vandenyno 1985 m. birželio 23 d. Žuvusiųjų skaičius 346.

Vos tik laineriui pakilus iš Korko oro uoste Airijoje lėktuvo viduje nugriaudėjo sprogimas. Lėktuvas staigiai nukrito jo pilotams net nespėjus pranešti pavojaus signalo.

8. Reiso „L 1011“ katastrofa Rijade Saudo Arabijoje 1980 m. balandžio 19 d. Žuvusiųjų skaičius 301.

Praėjus šešioms minutėms lėktuvo bagažo skyriuje kilo gaisras. Lėktuvas iš karto apsisuko skristi atgal į oro uostą, bet dėl suveikusios evakuacijos sistemos keleiviai liko įkalinti lainerio viduje ir sudegė arba užduso nuo dūmų.

9. Malaizijos lainerio „Boeing 777“ katastrofa rytų Ukrainoje 2014 m. liepos 17 d. Žuvusiųjų skaičius 295.

Spėjama, kad prie Rusijos ir Ukrainos sienos sudužusį Malaizijos oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvą numušė Donecko srityje veikiantys prorusiški teroristai arba į jį buvo paleista raketa iš Rusijos teritorijos. Visi lėktuvu skridę žmonės žuvo.

10. Lėktuvo numušimas virš Persijos įlankos 1988 m. liepos 3 d. Žuvusiųjų skaičius 290.

Irano oro linijų lėktuvas „Airbus A300B2-203“ skrido iš Teherano į Dubajų (JAE) su sustojimu Bender Abase. Po trumpo sustojimo laineris buvo numuštas virš Persijos įlankos atskriejusia raketa iš JAV raketinio kreiserio „Vincennes“.

Per išpuolį kreiseris buvo Irano teritoriniuose vandenyse. Tarp žuvusiųjų buvo 66 vaikai. JAV atstovai teigė, kad lėktuvas per klaidą buvo palaikytas Irano naikintuvu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius