-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davoso susitikimas dėl krizės žada didelių vyriausybių erą

Pasaulis žengia į didelių vyriausybių erą, kai tik valstybės jėgos pakaks kovai su ekonomikos krize, per viršūnių susitikimą Davose skelbė pasaulio lyderiai.
Ekonomikos forumas Davose
Ekonomikos forumas Davose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujienos apie masinius atleidimus iš darbo ir nuogąstavimai dėl socialinių neramumų bei protekcionizmo lėmė Pasaulio ekonomikos forume tvyrojusią atmosferą.

Tačiau tai, kad šiame Šveicarijos kurorte nebuvo jokio aukšto rango atstovo iš JAV prezidento Baracko Obamos administracijos, ir nacionalistinės kalbos Vašingtone paliko abejonių dėl to, kaip artimai didžiosios valstybės bendradarbiaus šioje kovoje.

Spekuliaciniai metai baigėsi, pripažino kompanijos HSBC pirmininkas Stephenas Greenas, o pagrindiniai Europos lyderiai leido suprasti, kad nori labiau kontroliuoti tarptautinę finansų sistemą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasiūlė įsteigti Jungtinių Tautų ekonomikos tarybą remiantis Saugumo Tarybos, kuri po Antrojo pasaulinio karo slopino valstybių rietenas, modelį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclerė Merkel Davose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclerė Merkel Davose

„Laisvė yra būtina išankstinė sąlyga rinkos jėgoms veikti“, – sakė ji.

Savo kalboje kanclerė smerkė „nevaržomas rinkas“ ir nurodė: „Individo laisvę reikia riboti, jei ji atima laisvę iš kitų“.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas paragino taikyti „pasaulinę reguliavimo sistemą“ ir stiprinti Tarptautinį valiutos fondą (TVF) bei Pasaulio banką.

Vyriausybės bankams paremti jau išleido trilijoną dolerių, argumentavo jis ir pareiškė, kad nors vyriausybė ir nenori būti bankų akcininkė, bet „negalima visko palikti rinkai“.

Keli ministrai kalbėjo apie tikriausiai laukiančias sunkias dienas.

Policija Ženevoje ir Berne susigrūmė su demonstrantais, kurie protestavo prieš Davoso forumą ir neleido kitiems protestuotojams prisiartinti prie paties Davoso, o Brazilijos užsienio reikalų ministras Celso Amorimas perspėjo: „Didesnei (grupei) pažeidžiamų valstybių iškilo nestabilumo ir socialinių neramumų grėsmė su visomis jos baisiomis pasekmėmis“.

Prancūzijos finansų ministrė Christine Lagarde sakė, kad „socialiniai neramumai ir protekcionizmas yra du pagrindiniai pasaulio ekonomikos krizės pavojai“.

„Manau, kad tai kelia pavojų Europoje ir, taip pat, kitur“, – pažymėjo ji.

Beveik kiekvienas dalyvaujantis premjeras ir ministras žadėjo kovoti su protekcionizmu, tačiau nerimaujama dėl JAV Kongreso pasiūlymo už JAV finansinės pagalbos paketo pinigus pirkti tik amerikietišką plieną.

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) generalinis direktorius Pascalis Lamy sakė, kad "radiolokatoriaus ekrane jau yra (protekcionizmo) taškų“.

„Kuo labiau vyriausybės įsitraukia į rinką, tuo labiau didėja tikimybė, kad bus taikomos protekcionistinės priemonės, ir tai – užburtas ratas“, – sakė Pietų Korėjos prekybos ministras Kim Jong-Hoonas.

Dabar pasaulis laukia šalių grupės G-20 susitikimo balandžio mėnesį bei pasaulinių prekybos derybų ir tikisi svarbių signalų apie vyriausybių ketinimus drauge palengvinti krizės keliamas problemas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gordonas Brownas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gordonas Brownas

Prancūzijos finansų ministrė sakė, kad pasaulis labai skuba parengti pasiūlymus G-20 viršūnių susitikimui Londone.

Daugumai ministrų bus labai svarbi Jungtinių Valstijų pozicija. Ir Kinijos premjeras Wen Jiabao, ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas Davose kritikavo JAV vaidmenį kylant šiai krizei ir dolerio dominavimą.

Davose nebuvo nė vieno JAV aukšto rango pareigūno, kuris būtų galėjęs atsakyti į kritiką, be to, nelabai kas žinoma apie demokrato B.Obamos požiūrį į pasaulinio reguliavimo propaguotojus.

„Manau, kad pasaulis pradeda daugiašalio bendradarbiavimo erą“, – sakė Howardas Deanas, kuris iki pastarojo meto pirmininkavo JAV Demokratų partijai ir kuris pasirodė Davose.

„Dėl ekonomikos krypties bus didžiulis spaudimas, bus politikų, kurie griebsis nacionalinių interesų, o tai visad destruktyvu. Tačiau manau, jog dabar esam taip vienas su kitu susiję, kad ... negalima išvengti išvados ... „turime dirbti kartu“, – pažymėjo jis.

Harvardo universiteto tarptautinės prekybos profesorius Robertas Lawrence'as sakė, kad Jungtinės Valstijos bus pasirengusios aktyvesniems daugiašaliams veiksmams.

„Tačiau vis tiek bus labai daug nenoro, kad toje veikloje dominuotų žmonės, kurių balsai neatspindi realybės“, – sakė jis ir pridūrė, kad A.Merkel pasiūlymas dėl JT ekonominės tarybos Jungtinėse Valstijose, kur JT reputacija prasta, būtų sutiktas nepalankiai.

Ką Lietuvos prezidentas V.Adamkus pasakė per savo kalbą Davose, skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius