Dėl D.Medvedevo apsilankymo Kurilų salose tarp Rusijos ir Japonijos prasidėjo diplomatinis žodžių mūšis (nuotraukos)

Tokijas pirmadienį iškvietė Maskvos ambasadorių ir pareiškė jam protestą dėl Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo vizito abiejų šalių ginčijamose Kurilų salose.
Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirmadienį lankėsi vienoje iš Kurilų salų.
Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pirmadienį lankėsi vienoje iš Kurilų salų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Japonijos vyriausybė D.Medvedevo apsilankymą vienoje Kurilų salelėje pavadino „keliančiu didelį apgailestavimą“.

„Japonija laikosi savo pozicijos, kad keturios šiaurinės salos priklauso Japonijos teritorijai, todėl prezidento vizitas ten kelia didelį apgailestavimą“, – Japonijos premjeras Naoto Kanas sakė parlamentui.

D.Medvedevas pirmadienį atvyko į Kurilų pietinę Kunaširo salą, kur jo vizitas truko kelias valandas.

Į šiaurę nuo Japonijos Hokaido salos esančias Kurilų salas Maskva kontroliuoja nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai jas užėmė Sovietų Sąjungos pajėgos, tačiau Tokijas teigia, kad keturios pietinės salos yra Japonijos teritorija.

Japonijos užsienio reikalų ministras Seiji Maehara iškvietė Rusijos ambasadorių Michailą Belyj ir įteikė jam protesto notą dėl prezidento vizito, sakė N.Kanas.

Tačiau M.Belyj vėliau pareiškė „atsakęs jam (S.Maeharai), jog tai yra Rusijos vidaus reikalas“. „Paprašiau Japonijos reaguoti blaiviai ir santūriai“, – diplomato atsakymą žurnalistams citavo naujienų agentūra „Jiji Press“.

S.Maehara anksčiau pirmadienį pareiškė, jog D.Medvedevo vizitas Kuriluose „žeidžia Japonijos visuomenės jausmus ir kelia didžiulį apgailestavimą“.

Ši nesantaika tapo dar vienu rūpesčiu N.Kanui, kurio vyriausybė jau kelias savaites įsivėlusi į didžiausią per kelerius pastaruosius metus diplomatinį ginčą su Kinija dėl ginčijamų salų Rytų Kinijos jūroje. Dėl šio ginčo N.Kano vyriausybės populiarumas nuo rugsėjo iki spalio sumažėjo 31 procentiniu punktu, rodo verslo dienraščio „Nikkei“ atlikta apklausa.

Japonija, žinoma, turi padaryti savo išvadas. Dar kartą pabrėžiu: panašūs jos demaršai nepriimtini, – pareiškė Sergejus Lavrovas.Premjeras Japonijoje kritikuojamas dėl to, kaip sprendžiamas ginčas su Pekinu, kurį rugsėjo pradžioje išprovokavo vienas laivų susidūrimas ginčijamuose vandenyse. Kai prokurorai paleido sulaikytą Kinijos laivo kapitoną, nepateikę jam jokių kaltinimų, daugelis žmonių Japonijoje kaltino Tokiją pasidavus Pekino spaudimui.

Pirmadienį įvykęs D.Medvedevo apsilankymas Kuriluose gali pabloginti Maskvos santykius su Tokiju prieš lapkričio viduryje turintį įvykti prezidento vizitą Japonijoje, kai didžiųjų šalių lyderiai susitiks Jokohamoje vyksiančiame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) forume.

Rugsėjį D.Medvedevas pavadino Kurilų salas labai svarbiu savo šalies regionu, taip pat sakė, kad „mes ten neabejotinai apsilankysime artimiausiu metu“. Reaguodama į šį pareiškimą Japonija perspėjo dėl galinčių pablogėti dvišalių santykių.

Anksčiau ginčijamose salose gyvenę japonai reiškė pyktį ir nusivylimą dėl pirmadienį įvykusio D.Medvedevo vizito. „Per pastaruosius 65 metus salų gyventojai patyrė neapsakomų sunkumų, – sakoma buvusių Kurilų gyventojų organizacijos pirmadienį paskelbtame pranešime. – Nenorėjome, kad jis (D.Medvedevas) ten apsilankytų.“

Hokaido saloje, kurioje šiuo metu įsikūrę daugelis buvusių Kurilų gyventojų, esančio Nemuro miesto meras Shunsuke Hasegawa sakė: „Turim tęsti savo kampaniją dėl salų grąžinimo“.

Rusijai Japonijos reakcija nepriimtina

„Mes nesuprantame Japonijos reakcijos. Rusijos pozicija šiuo klausimu tebegalioja, ir jokių pakeitimų nebuvo“, – sakė pirmadienį agentūrai „Interfax“ šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje. O Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas Japonijos reakciją į Rusijos prezidento apsilankymą pietinėse Kurilų salose pavadino nepriimtina.

„Japonijos reakcija į prezidento Medvedevo kelionę į Kurilus nepriimtina. Ten mūsų žemė, ir Rusijos prezidentas lanko Rusijos žemę“, – pareiškė jis per spaudos konferenciją Maskvoje ir pridūrė, kad Rusija jau tai yra aiškinusi Japonijai.

„Šiandien į Užsienio reikalų ministeriją bus iškviestas Japonijos ambasadorius Maskvoje, kad dar kartą visiškai aiškiai ir nedviprasmiškai būtų patvirtinta ši mūsų pozicija“, – sakė S.Lavrovas.

„Japonija, žinoma, turi padaryti savo išvadas, – pažymėjo jis. – Dar kartą pabrėžiu: panašūs jos demaršai nepriimtini.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius