Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte, dėl bent 42 migrantų gyvybes nusinešusios nelaimės Viduržemio jūroje, suimti 4 asmenys

Egipto pareigūnai ketvirtadienį suėmė keturis asmenis įtariamus dėl mažiausiai 42 migrantų žūties Viduržemio jūroje, prie Egipto krantų apvirtus į Europą plaukusiam pabėgėlių laivui.
Suimti egiptiečiai miega policijos nuovadoje
Suimti egiptiečiai miega policijos nuovadoje / „Scanpix“ nuotr.

Pasak pareigūnų, keturi to laivo įgulos nariai keturias dienas, kol atliekamas tyrimas, bus laikomi policijos areštinėje. Jiems gali būti pateikta kaltinimų dėl žmonių kontrabandos ir nužudymo.

Valdžios pareigūnai taip pat išdavė arešto orderius dar penkiems su šia tragedija susijusiems asmenims.

Egipto kariškiai pranešė, kad laivas apvirto trečiadienį už 12 jūrmylių nuo kranto, netoli Rašido (Rozetos) uostamiesčio.

Beheiros provincijos, kurioje yra Rašidas, gubernatorius Mohammedas Sultanas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad pareigūnai nežino tikslaus laivo keleivių skaičiaus, bet jų galėjo būti 250-400, iš kurių 157 buvo išgelbėti.

Pirminiais duomenimis, tarp laivo keleivių buvo 111 egiptiečių, daugiausia paauglių ir vyrų iki 30 metų, sakė M.Sultanas. Taip pat juo plaukė 25 sudaniečiai ir migrantai iš Užsachario Afrikos bei Sirijos.

Gelbėjimo tarnybos išplėtė žuvusiųjų paieškos plotą aplink tą vietą, kurioje nuskendo laivas, pridūrė M.Sultanas.

Nuo šių metų sausio iki rugsėjo mėnesio iš Egipto į Italiją atvyko 12 tūkst. migrantų, pernai per tą patį laiką šalį pasiekusių migrantų skaičius buvo 7 tūkst.

Prieš kelis mėnesius Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūra „Frontex“ įspėjo, kad vis daugiau į Europą norinčių patekti migrantų keliauja į Egiptą, iš kur leidžiasi į pavojingą kelionę jūra.

Nuo šių metų sausio iki rugsėjo mėnesio iš Egipto į Italiją atvyko 12 tūkst. migrantų, nors pernai per tą patį laiką šalį pasiekusių migrantų skaičius buvo 7 tūkst., nurodoma agentūros pranešime.

Pasak ekspertų, žmonių kontrabanda besiverčiantys asmenys dažniausiai naudoja senus žvejybinius laivus ir, nesilaikydami jokių saugumo reikalavimų, juos sausakimšai prigrūda nuo skurdo ir karo bėgančių migrantų.

Policija sulaikė nemažai migrantų, o sužeistieji buvo nuvežti į ligonines, kuriose yra laikomi antrankiais prirakinti prie lovų ir saugomi policijos pareigūnų.

Vienas išsigelbėjęs nelaimės liudininkas Ahmedas Darwishas (Ahmedas Darvišas) dėl šios tragedijos kaltino kontrabandininkus. Jis sakė, kad laivas apvirto, nes buvo perpildytas, o pareigūnai nepakankamai greitai sureagavo į šią nelaimę.

„Tai kas įvyko, buvo klaida. Pirmiausia – tai buvo mūsų klaida (mėginti persikelti), bet tai buvo ir tų žmonių (kontrabandininkų), kurie savo širdyse neturi nė lašo pasigailėjimo, klaida, – sakė jis naujienų agentūrai „TheAssociated Press“. – Laivas galėjo gabenti 200 žmonių, o jie paėmė 400. Dėl to ir kilo ši katastrofa“.

Pasak A.Darwisho, dauguma žuvusiųjų buvo moterys ir vaikai, kurie nemokėjo plaukti. „Mokėjusieji plaukti pasitraukė į šalį (nuo laivo), už savęs palikdami moteris ir mažus vaikus“, – pasakojo jis.

Dauguma žuvusiųjų buvo moterys ir vaikai, kurie nemokėjo plaukti.

Penki išsigelbėję migrantai, šiuo metu esantys Rašido ligoninėje, naujienų agentūrai AFP sakė, kad laivu plaukė iki 450 žmonių.

„Laivas nuskendo. Mano trys vaikai žuvo“, – plūsdamas ašaromis sakė vienas iš išsigelbėjusių migrantų 28 metų Badras Abdel Hamidas ligoninėje.

„Laive mūsų buvo 450 žmonių. Išplaukėme 2 val. nakties. Po pusantros valandos laivas apvirto. Kas mokėjo plaukti – plaukė. Mes netgi palikome moteris ir vaikus“, – pasakojo 27 metų Ahmedas Mohamedas.

Vietos valdžios pareigūnas Ali Abdel Sattaras (Alis Abdel Sataras) AFP anksčiau sakė, kad tarp aukų yra vienas vaikas, 10 moterų ir 31 jaunas vyras. Žuvusieji buvo Egipto, Eritrėjos, Sudano ir Sirijos piliečiai.

Kariškiai anksčiau pranešė, kad pavyko išgelbėti 163 laivo keleivius. Be to, kariškiai sustabdė dar vieną laivą, gabenusį 294 migrantus.

Gelbėtojams jūroje tęsiant nelaimę patyrusio laivo keleivių paieškos operaciją, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Khaledas Megahedas AFP sakė, kad ligoninės pasirengusios priimti daugiau aukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius