Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Demokratams nusileidus JAV išvengė valstybinių įstaigų paralyžiaus

JAV Senato demokratai penktadienio vakarą nutarė nebeblokuoti federalinio biudžeto įstatymo, o todėl buvo išvengta valstybinių įstaigų uždarymo, vykstant kovai dėl angliakasių sveikatos apsaugos programos finansavimo.
Senatas (JAV)
Senatas (JAV)

Debatai tęsėsi likus kelioms valandoms iki vidurnakčio – galutinio termino, iki kurio turėjo būti nutarta dėl federalinės veiklos finansavimo. Vis dėlto demokratai galiausiai sušvelnino savo griežtą poziciją ir užkirto kelią trumpam įstaigų paralyžiui, galėjusiam sukompromituoti įstatymų leidėjus likus mėnesiui iki išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo kadencijos pradžios.

„Neuždarysime vyriausybės. Pasirūpinsime, kad ji toliau veiktų“, – sakė senatorius Chuckas Schumeras, vadovausiantis Senato demokratams nuo sausio pradžios.

Be kita ko, teisės aktu, žinomu kaip Veiklos pratęsimo rezoliucija, numatomas finansavimas operacijoms užsienyje, įskaitant kovą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), didesni atlyginimai JAV kariuomenės darbuotojams ir lėšos Mičigano valstijos Flinto miesto vandens užterštumo krizei spręsti.

Be to, jame numatyta išlyga, leidžianti jūrų pėstininkui dimisijos generolui Jamesui Mattisui, baigusiam karinę karjerą 2013 metais, būti patvirtintam naujuoju gynybos sekretoriumi D.Trumpo administracijoje. Dabar galiojantis įstatymas draudžia buvusiems kariškiams užimti šį postą, kol dar nėra sukakę septyneri metai nuo jų aktyviosios tarnybos pabaigos.

Keli demokratai senatoriai atkakliai reikalavo, kad būtų pratęstas į pensiją išėjusių kalnakasių sveikatos apsaugos finansavimas. Vakarų Virdžinijos senatorius Joe Manchinas siekė, kad ši programa būtų pratęsti vieneriems metams, bet respublikonų vadovaujami Atstovų Rūmai patvirtino finansavimą tik keturiems mėnesiams.

Ketvirtadienį Atstovų Rūmai priėmė savąjį šio dokumento variantą 326 balsai prieš 96 ir pradėjo atostogas, truksiančias iki šių metų pabaigos. Veiklos pratęsimo rezoliucija numato valstybinių įstaigų veiklos finansavimą iki balandžio 28 dienos.

J.Manchinas, atstovaujantis svarbiam anglių kasybos regionui, tvirtino, kad laikinas pasiūlymas, paveiksiantis apie 16 tūkst. į pensiją išėjusių kalnakasių, yra „nežmoniškas“ ir žadėjo vilkinti jo priėmimą.

Vis dėlto J.Manchinas, planuojantis pirmadienį susitikti Niujorke su D.Trumpu, pakeitė savo nuomonę po pasitarimo su respublikonų Senato daugumos lyderiu Mitchu McConnellu. Pastarasis pažadėjo ateinančiais metais siekti, kad angliakasių sveikatos apsaugos programa būtų pratęsta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mitchas McConnellas

„Daugumos lyderis McConnellas ir aš kalbėjomės apie konkretų kelią į priekį dėl 22,8 tūkst. angliakasių pensininkų ir našlių, kurie gali netrukus prarasti jiems pažadėtas sveikatos apsaugos lengvatas“, – penktadienio vakarą po balsavimo Senate sakė J.Manchinas.

„Tebemanau, kad keturių mėnesių sprendinys, įtrauktas į šiandieninę Veiklos pratęsimo rezoliuciją, nėra šios sudėtingos problemos reikšmingas sprendinys. Štai kodėl nepritariau diskusijų užbaigimui ir raginau kolegas daryti tą patį“, – pridūrė senatorius.

Teisės aktą blokuojantys demokratai akivaizdžiai siekė įtikti darbininkų klasės rinkėjams, masiškai nusigręžusiems nuo šios partijos svyruojančiose valstijose, tokiose kaip Ohajas ir Pensilvanija, ir nubalsavusius už D.Trumpą.

Daugelis apžvalgininkų kaltino demokratus nesugebant pasiūlyti darbininkams įgyvendinamo ekonomikos plano. Anot jų demokratai pernelyg susitelkė į socialinius klausimus ir pareiškimus, kad D.Trumpas dėl savo temperamento netinka vadovauti Jungtinėms Valstijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius