Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Der Spiegel“: nepriklausomi ekspertai dėl Pietų Osetijos karo kaltina Gruziją

Europos Sąjungos (ES) ekspertų komisija dėl praėjusių metų vasarą įvykusio Pietų Osetijos karo apkaltino Gruziją, bet taip pat nurodė, kad laiko Rusiją iš dalies dėl to atsakinga, sužinojo vokiečių savaitraštis „Der Spiegel“.
Rusijos kariai Pietų Osetijoje
Rusijos kariai Pietų Osetijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokios išvados, kurios dar laikomos paslaptyje, paskelbtos tikriausiai vėl įžiebs debatus dėl to karo priežasčių.

ES paskirta nepriklausoma komisija Gruzijos ir Rusijos karui ištirti padarė išvadą, kad Tbilisis yra atsakingas už to penkias dienas trukusio konflikto sukėlimą, teigia "Der Spiegel".

Kaip sako diplomatai Briuselyje, kurie yra susipažinę su šio slapto dokumento turiniu, ES ekspertai dalį atsakomybės dėl šio karo taip pat priskiria Rusijai.

Ataskaitoje, kuri buvo parengta Vokietijos užsienio reikalų ministro Franko-Walterio Steinmeierio ir jo kolegų iš Beneliukso šalių iniciatyva, daroma išvada, kad Maskva eskalavo konfliktą dislokuodama dideles savo pajėgas.

Minima tarptautinė komisija nori išlaikyti savo išvadas paslaptyje iki kitos savaitės, nes jai vadovaujanti šveicarų diplomatė Heidi Tagliavini pirma nori pateikti jas Jungtinių Tautų (JT) generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui.

Po to komisijos išvados vienu metu bus pateiktos 27 ES valstybių ambasadoriams Briuselyje, taip pat - Gruzijos ir Rusijos vyriausybėms.

Šios ataskaitos paskelbimas turi atnaujinti debatus dėl to, kas yra atsakingas už tą karą. Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis jau skundėsi: "Kai kurie idiotai sako, kad mes pradėjome karą".

Tbilisis baiminasi daugiausia dėl to, kad ši ataskaita sumažins Gruzijos galimybes artimoje ateityje sulaukti leidimo stoti į NATO.

Konfliktas kilo 2008 metų rugpjūčio 7 dieną, kai Gruzija atakavo nuo jos atsiskyrusią Pietų Osetiją. Rusijos pajėgos greit atrėmė gruzinų ataką ir įžengė toli į Gruzijos teritoriją. Manoma, kad per kovas, kurios baigėsi rugpjūčio 12 dieną susitarus dėl ugnies nutraukimo, žuvo šimtai žmonių, tarp jų - daug civilių gyventojų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius