Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 07 /11:13

Derybos dėl Irano branduolinės programos stringa – sprendimas atidėliojamas

Galingosios šalys antradienį tikriausiai antrąsyk praleis galutinį terminą sudaryti nuolat išsprūstančią sutartį dėl Irano branduolinės programos ir užbaigti jau 13 metų besitęsiančią priešpriešą, nors įtemptos aukšto lygio derybos tęsėsi daug valandų.
Johnas Kerry derybose Vienoje
Johnas Kerry derybose Vienoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

Ženklu, kad derybos tapo itin sudėtingos, tapo pirmadienį vėlai vakare surengtas užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame mėginta išspręsti išlikusias sunkiausius klausimus, iki trukdžiusius susitarti dėl Irano branduolinės programos apkarpymo.

Tęsiantis rizikingam diplomatiniam pokeriui, ministrai pirmadienį dukart susitiko su Irano delegacija, vadovaujama užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo. Jų diskusijos truko iš viso beveik tris valandas.

Nors Irano diplomatijos vadovas buvo matomas plačiai besišypsantis, kai žurnalistams buvo trumpai leista filmuoti derybas, nebuvo beveik jokių kitų ženklų, kad artimiausiu laiku pavyks išeiti iš aklavietės.

Kai susitarimo nepavyko sudaryti iki pirminio galutinio termino – birželio 30 dienos, tas laikotarpis buvo pratęstas, bet panašu, kad naujausias derybų etapas nebus baigtas iki nustatytos naujos ribos – antradienio.

Paklaustas, ar gali tekti peržengti antradienį nustatytą galutinį terminą, Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas atsakė: „Sakyčiau, tai visiškai įmanoma.“

JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby sakė žurnalistams Vašingtone, kad antradienis „nėra galutinis terminas. Iš esmės tai buvo pratęsimas septynioms dienoms parametrų“ pagal balandžio 2-ąją Lozanoje sudarytą pagrindų susitarimą.

Vis dėlto jis nesutiko atsakyti, kas gali nutikti, jeigu susitarimas nebus pasiektas antradienį.

„Visi tebegalvoja toliau dirbti, kad sutartis būtų sudaryta, bet ta sutartis turi būti tinkama“, – pabrėžė J.Kirby.

Visi tebegalvoja toliau dirbti, kad sutartis būtų sudaryta, bet ta sutartis turi būti tinkama“, – pabrėžė J.Kirby.

Vienas Irano pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, anksčiau leido suprasti, kad terminų nebus griežtai paisoma. „Liepos 7-oji, 8-oji – nelaikome jų datomis, iki kurių turime užbaigti darbą, – sakė jis. – Net jeigu užtruktume po liepos 9-osios, tai nebūtų pasaulio pabaiga.“

Šešių galingųjų šalių grupė „P5 plius 1“, kurią sudaro Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Jungtinės Valstijos, siekia susitarimo, kuris užkirstų kelią Iranui pasigaminti branduolinių ginklų.

Nors buvo padaryta pažanga derinant virtinę sudėtingų techninių priedų, derybos įstrigo tariantis, kaip turėtų būti sušvelnintos sankcijos Iranui, tiriami įtarimai, kad Teheranas anksčiau siekė pasigaminti atominių ginklų, taip pat būtų užtikrinta Irano teisė vykdyti ribotą taikią branduolinę programą.

Iranas kalba apie progresą

Iranas ir Jungtinių Tautų stebėtojai atliko „svarbų žingsnį“, siekdami išspręsti užsilikusius nesutarimus dėl prieštaringai vertinamos šiitiškos respublikos branduolinės programos, antradienį sakė vienas Irano pareigūnas.

Parą trukęs Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertų vizitas Irane pirmadienį buvo surengtas po šios institucijos vadovo Yukiyos Amano apsilankymo praeitą savaitę, bet per jį jokių aiškių rezultatų nebuvo pasiekta.

Irano atominės energetikos organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi sakė valstybinei naujienų agentūrai IRNA, kad buvo pasiekta tam tikra pažanga, bet nepateikė jokių detalių apie naujausias diskusijas.

„Iranas ir TATENA atliko svarbų žingsnį, spręsdami išliekančius klausimus, siekdami fundamentalaus supratimo tose srityse ir (nustatyti) bendradarbiavimo kalendorių“, – aiškino jis.

„Iranas ir TATENA atliko svarbų žingsnį, spręsdami išliekančius klausimus, siekdami fundamentalaus supratimo tose srityse ir (nustatyti) bendradarbiavimo kalendorių“, – aiškino jis.

B.Kamalvandi pridūrė, kad pirmadienį vykę susitikimai buvo „konstruktyvūs ir nukreipti į ateitį“. Pasak jo antrasis TATENA pareigūnų vizitas „rodo abiejų šalių rimtą nusiteikimą glaudžiau bendradarbiauti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius