Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt Vakarų žingsnių, būtinų Ukrainai išgelbėti

Kremliui visais frontais bandant palaužti Ukrainą ir sužlugdyti šalies ekonomiką bei pasitikėjimą šia šalimi Vakaruose, JAV, Europos Sąjunga ir tarptautinės organizacijos turi pademonstruoti savo paramą Ukrainai šiuo jai lemtingu metu. Apie tai rašo Vokietijos savaitraščio „Die Zeit“ apžvalgininkai Andreasas Umlandas ir Konstantinas Fedorenka bei pateikia dešimt žingsnių, kuriuos Vakarai turėtų žengti, norėdami padėti Ukrainai įveikti dabartinę krizę.
Ukrainietė
Ukrainietė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Ukrainai turėtų būti suteikta narystės ES perspektyva. Ji sustiprintų ir suteiktų impulsą toms politinėms jėgoms, kurios yra suinteresuotos reformų įgyvendinimu Ukrainoje. Be to, paskatintų potencialius investuotojus, tarp jų ir dideles korporacijas, ateiti į Ukrainos rinką ir joje įsitvirtinti dar prieš šaliai tampant ES nare.

Apžvalgininkai pabrėžia, kad, žinoma, Ukraina turi atitikti visus vadinamuosius Kopenhagos kriterijus, kurie taikomi kiekvienai narystės bloke siekiančiai šaliai.

Kitas žingsnis, kurį turėtų žengti Vakarų šalys, yra politinių garantijų suteikimas toms įmonėms ir verslininkams, kurie yra suinteresuoti investicijomis į Ukrainos ūkį.

2. Antruoju žingsniu turėtų tapti vizų liberalizavimas ir galutinis asociacijos sutarties tarp Ukrainos ir ES ratifikavimas.

Vizų režimo tarp Ukrainos ir Europos šalių panaikinimas palengvintų bendradarbiavimą ekonomikos, mokslo ir švietimo srityse, taip pat paskatintų turizmą.

Be to, galutinai ratifikuota asociacijos sutartis su visomis 28 ES valstybėmis narėmis ir Ukrainos narystės ES perspektyva taptų teigiamu signalu užsienio investuotojams.

3. Kitas žingsnis, kurį turėtų žengti Vakarų šalys, yra politinių garantijų suteikimas toms įmonėms ir verslininkams, kurie yra suinteresuoti investicijomis į Ukrainos ūkį. Tokį pasiūlymą pateikė ir garsus JAV finansininkas George'as Sorosas.

Potencialūs investuotojai turės drąsos investuoti Ukrainoje, jeigu žinos, kad jų investicijos bus patikimas. Vakarų šalių investicijos ir inovacijos paskatintų šiuo metu prastos būklės Ukrainos ekonomikos pažangą.

4. Ketvirtasis žingsnis – Europos Sąjungos įvedamas papildomas mokestis iš Rusijos importuojamiems produktams, taip Maskvai sumokant už Krymo okupaciją. Energijos importui iš Rusijos turi būti įvestas mokestis, kuris galiotų tol, kol pusiasalis būtų aneksuotas.

Europa galės nukreipti dalį iš šio mokesčio gaunamų pajamų į Ukrainą, o likusią dalį panaudoti didinant savo energijos vartojimo efektyvumą ir mažinant priklausomybę nuo „Gazprom“. Krymo okupacijos mokestis galėtų tapti pirmuoju žingsniu, stiprinančiu Europos energetikos politiką.

5. Vakarai turi suteikti paramą Ukrainos kariuomenei medicinos priemonėmis, būtinais ginklais ir įranga, pavyzdžiui, neperšaunomis liemenėmis ir transportiniais sraigtasparniais.

6. Maža to, ES ir NATO privalo pripažinti, kad Ukraina vykdo antiteroristinę operaciją savo valstybės teritorijoje prieš Rusijos veiksmus, kurie yra karinė agresija.

6. Maža to, ES ir NATO privalo pripažinti, kad Ukraina vykdo antiteroristinę operaciją savo valstybės teritorijoje prieš Rusijos veiksmus, kurie yra karinė agresija.

7. Septintu Vakarų žingsniu turėtų tapti Kijevui iškelta sąlyga, kad ginklai jam bus tiekiami tik tuo atveju, kuomet Ukrainos teritorijoje bus išformuotos visos karinės arba pusiau sukarintos ultranacionalistinės grupuotės. Iš Aukščiausiosios Rados ir valstybinių Ukrainos institucijų turi būti pašalinti ultranacionalistiškai ir net rasistiškai nusiteikę asmenys.

8-10. „Die Zeit“ apžvalgininkai teigia, kad likę trys žingsniai turėtų būti žengti, siekiant išspręsti Ukrainos enegetikos sektoriaus problemas, padėti Kijevui išgyvendinti įsišaknijusią korupciją ir reformuoti šalies viešąjį sektorių bei politinę sistemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius