Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didįjį penktadienį filipiniečiai tęsia nukryžiavimo ir plakimosi tradicijas

Filipinuose Didįjį penktadienį itin uolūs tikintieji plakė savo nugaras iki kraujo rimbais ir leidosi kalami prie medinių kryžių, kad tokiomis drastiškomis priemonėmis atkartotų Jėzaus Kristaus nukryžiavimą, šias daug turistų pritraukiančias apeigas stebint žiūrovų minioms.
Nukryžiavimas Filipinuose
Didįjį penktadienį filipiniečiai tęsia nukryžiavimo ir plakimosi tradicijas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Miestuose šiauriau Manilos buvo nukryžiuoti mažiausiai penki asmenys, o į pietus nuo sostinės šimtai Romos centurionais persirengusių vyrų dalyvavo dešimtmečius šioje pietrytinėje Azijos šalyje gyvuojančiuose ritualuose.

Bažnyčios lyderiai ir sveikatos apsaugos pareigūnai reiškia nepritarimą šiai praktikai, kuri sulieja katalikybę su liaudies tikėjimais, bet kasmetiniai ritualai toliau traukia ir dalyvius, ir didžiules stebėtojų minias.

Maždaug už 150 kilometrų į pietus nuo Manilos esančioje Marindukėje romėnų kariais persirengę vietos gyventojai, užsidėję sunkias medines kaukes ant veidų, imitavo į krikščionybę atsivertusio kario Šv.Liongino gaudynes.

Pasak legendos, Lionginas buvo neregys romėnų kareivis, perdūręs jau nukryžiuoto Jėzaus Kristaus šoną ietimi. Ant jo veido užtiškęs Jėzaus kraujas sugrąžino kariui regėjimą ir jis atvirto į krikščionybę.

Savaitę trunkančio spektaklio kulminacija įvyks Didįjį šeštadienį, kai centurionai pagaliau sugaus Lionginą ir jį nukirsdins.

Jo organizatorius Raymondas Nepomuceno sako, kad dabar prie gaudynių raginami prisijungi ir vaikai, nors jų kaukės gali būti lengvesnės,pagamintos iš plastiko ar stiklo pluošto.

„Jaučiu, kad ši tradicija miršta, todėl norėdami ją perduoti naujai kartai leidžiame dalyvauti ir vaikams“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Vienas vaidinimo dalyvių Nemesio de los Reyesas sakė, kad dalyvauja gaudynėse melsdamas šeimai sveikatos.

Pusnuogiai vyrai savo atsidavimą tikėjimui demonstravo rimbais plakdami savo nugaras, kurios prieš tai buvo suraižytos skustuvais.

„Buvimas morionu (centurionu) yra mano pasišventimo dalis. Darysiu tai tol, kol būsiu stiprus ir sveikas. Tai taip pat yra mano auka ir aš tikiuosi, kad į mano maldas už mano draugų ir šeimos sveikatą bus atsakyta“, – kalbėjo jis.

Pusnuogiai vyrai savo atsidavimą tikėjimui demonstravo rimbais plakdami savo nugaras, kurios prieš tai buvo suraižytos skustuvais.

„Tai darau jau 15 metų. Darau tai siekdamas nuodėmių atleidimo“, – paaiškino Sammy Matre'as.

Pirmą kartą rituale dalyvavęs 17-metis Johnas Allenas Jamigas nualpo, kai plakantis pro prapjautą odą jam ėmė sunktis kraujas.

„Nežinau kodėl man apsisuko galva, manau todėl, kad praėjusią naktį mažai miegojau“, – paaiškino jis.

Šiauriau Manilos esančioje San Pedro gyvenvietėje 56-erių Rubenas Enaje leidosi prikalamas prie kryžiaus. Jis tai jau daro 31 kartą po vienos nelaimės patirtos statybose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nukryžiavimas Filipinuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nukryžiavimas Filipinuose

Kepinant pavasario saulei, dešimtys kitų tikinčiųjų plakdamiesi ėjo makabriškoje procesijoje, kurios pamatyti paprastai ramioje gyvenvietėje susirinko daugybė užsienio ir vietos turistų.

Pasinaudodami šia proga prekybininkai atvykėliams siūlė gaivius gėrimus, užkandžius, kepures ir lietsargius nuo saulės. Atokiau matėsi stambios telekomunikacijų bendrovės „Smart Communications“, Didžiojo penktadienio renginių rėmėjo, reklama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius