-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didysis ketvirtadienis: popiežius Pranciškus plaus ir bučiuos kalinių kojas

Popiežius Pranciškus minint Didįjį ketvirtadienį netoli Romos esančiame „Casal del Marmo“ jaunimo sulaikymo centre kaliniams plaus kojas, skelbia naujienų tarnyba BBC.
Popiežius Pranciškus Verbų sekmadienio mišiose bei procesijoje
Popiežius Pranciškus Verbų sekmadienio mišiose bei procesijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kojų plovimas paskutinį ketvirtadienį prieš Šv.Velykas yra krikščioniška tradicija, minint paskutinę Kristaus vakarienę.

Lankydamasis centre popiežius kojas plaus ir jas bučiuos 12-kai kalinių. Taip bus atkartojama Biblijoje esanti žinia apie Jėzaus Kristaus nuolankumą jo 12-kai apaštalų paskutinį naktį, kai jis buvo nukryžiuotas.

Kai kurie iš sulaikytų nepilnamečių savanoriškai panoro, kad pontifikas nuplautų jų kojas, kitiems buvo įteiktas kvietimas su žinia, kad ši ceremonija padės įveikti pasiklydimą.

Tai dalis popiežiaus kalendoriuje dar iki Šv.Velykų pažymėtų įvykių. Ši šventė Katalikų Bažnyčios kalendoriuje yra viena svarbiausių.

Penktadienio vakarą popiežius Pranciškus Romos Koliziejuje neš medinį kryžių ir melsis, taip bus paminėtas Jėzaus nukryžiavimas. Šeštadienio vakarą pontifikas aukos Šv. Velykų mišias Šv.Petro bazilikoje. Šv.Velykų sekmadienio rytą naujasis popiežius paskleis savo pirmąjį „Urbi et Orbi“ žinią Romos miestui ir pasauliui.

Tūkstančiai piligrimų ir turistų plūsta į Romą, jie ketina dalyvauti Šv.Velykų savaitę numatytose ceremonijose.

Nuolankumo gestas

Naujasis pontifikas 1,2 mlrd. Romos katalikų bendruomenei netruko paskleisti paprastumo dvasią.

Jis nusprendė gyventi mažame bute, kuris yra dvasininkų rezidencijoje, valgyti kartu su kitais kunigais valgomajame. Popiežius Pranciškus nusprendė nesikelti į Apaštalų rūmus, kur buvo įsikūrę jo pirmtakai.

Bet kokias tradicijas jis sulaužė paskelbęs ir apie kojų plovimą kaliniams. Paprastai tokia procedūra vienoje Romos bazilikų atliekama pasauliečiams.

„Casal del Marmo“ jaunimo sulaikymo centre, kuriame popiežius kaliniams plaus kojas, 2007 metais yra lankęsis ir popiežius Benediktas XVI, tačiau ne Šventąjį ketvirtadienį. Tik pirmuosius dvejus pontifikato metus kojų plovimą jis atlikdavo pats sau, vėliau ši užduotis pavesta kunigams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius