Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausias Islandijos ugnikalnis gali netrukus išsiveržti

Islandija įspėja, kad didžiausias šalies ugnikalnis Katla dreba – pirmadienį įvyko du drebėjimai, ir jie buvo stipriausi nuo 1977 metų, rašo „The Independent“.
Ugnikalnis Islandijoje
Ugnikalnis Islandijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po šių drebėjimų (4,5 ir 4,6 balo stiprumo) sekė dar mažiausiai 10 mažesnių. Apie žalą pastatams ar žmonėms nepranešama.

Katla – 1 450 metrų aukščio vulkanas Islandijos pietiniame krante. Šis ugnikalnis buvo išsiveržęs 1955 ir 1999 m. Nė vienas jų nebuvo toks galingas, kad pralaužtų ledą, dengiantį Katlos 10 km spindulio kalderą. Paskutinis didelis išsiveržimas įvyko 1918 m.

Ekspertų teigimu, jeigu įvyktų galingas išsiveržimas, ledas lavą turėtų sulaikyti 60-90 minučių – per tiek laiko galėtų būti evakuojami vietos gyventojai.

2010 m. Islandijoje išsiveržęs Ejafjadlajokudlio ugnikalnis sukėlė chaosą Europos oro erdvėje. Visame žemyne buvo atšaukta daugiau nei 100 tūkst. skrydžių dėl baimės, kad į stiklą panašios iš lavos susiformavusios dalelės lėktuvų varikliuose gali ištirpti ir juos užkimšti.

Žvelgiant į ugnikalnių išsiveržimų istoriją pastebėta, kad Katla paprastai išsiveržia praėjus keleriems metams po Ejafjadlajokudlio išsiveržimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius