Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija atskleidžia savo X-failus

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija išslaptino bylas apie susidūrimus su neatpažintais skraidančiais objektais (NSO), užfiksuotais tarp 1986 ir 1992 metų.
Slapta medžiaga apie NSO tapo prieinama visuomenei.
Slapta medžiaga apie NSO tapo prieinama visuomenei. / ufos.nationalarchives.gov.uk

Išslaptintoje archyvinėje medžiagoje aprašytas atvejis, kai 1991 metais prie Londono Heathrow oro uosto artėjantis „Alitalia“ aviakompanijos lėktuvas vos nesusidūrė su nežinomos kilmės raketos formos skraidančiu objektu.

Po incidento nei kariškiai, nei civilinės aviacijos atstovai nesugebėjo rasti paaiškinimo, kas tai buvo. Kai ekspertai atmetė versijas, kad šalia lėktuvo galėjo praskrieti meteorologinis zondas, raketa ar kosminis laivas, tyrimas buvo nutrauktas.

Šiuo metu Didžiosios Britanijos Nacionalinio archyvo interneto tinklalapyje jau paskelbta 19 tokių kompiuterinių bylų. Ateityje kariškiai ketina visuomenei pateikti dar porą šimtų slaptų bylų apie susidūrimus su NSO, praneša BBC.

Išslaptintoje medžiagoje taip pat aprašytas atvejis, kai karo lėktuvo pilotui buvo duotas įsakymas numušti NSO, pasirodžiusį radaruose skrydžio virš rytų Anglijos metu. Ten galima rasti ir informaciją, jog pilotams drausta fotografuoti paslaptingus ratus, atsiradusius pasėlių laukuose, kad nebūtų pakenkta oficialiai gynybos ministerijos pozicijai, pagal kurią ji nevykdė šio nepaaiškinamo fenomeno tyrimų.

Į karinius archyvus, kaip dabar kiekvienas gali įsitikinti pats, yra patekę ir neoficialių dokumentų. Pavyzdžiui, tarp jų yra laiškas vienos moters, tvirtinančios, kad ji į Žemę atvyko iš Sirijaus, o jos kosminis laivas Didžiojoje Britanijoje sudužo per Antrąjį pasaulinį karą.

NSO ekspertas Davidas Clarke'as džiaugiasi, kad išslaptintos bylos nušvies mažai tirtus įvykius, tačiau, pasak jo, sąmokslo teorijų šalininkai liks įsitikinę, kad kariškiai atskleis tik tai, ką laikys galimą atskleisti, bet ne visą tiesą.

Vis dėlto D.Clarke'as teigia, kad šių dokumentų paviešinimas turi prasmę: „Dabar kiekvienas gali pažvelgti į originalią medžiagą, kokios gynybos ministerija sulaukia kiekvieną dieną, ir padaryti atitinkamas išvadas“.

Su visa išslaptinta medžiaga galima susipažinti čia.

BBC reportažą apie išslaptintas bylas galite pažiūrėti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius