Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija ir Prancūzija ragina NATO sąjungininkes daugiau prisidėti prie misijos Libijoje

Didžioji Britanija ir Prancūzija antradienį paragino NATO sąjungininkes daugiau prisidėti prie bombardavimo misijos Libijoje.
Aviacijos susprogdintas Muamaro Kadhafi pajėgų tankas
Aviacijos susprogdintas Muamaro Kadhafi pajėgų tankas / Sigito Babiliaus/BFL nuotr.
Temos: 2 NATO Libija

Prancūzijos, kuri nenorėjo, kad NATO perimtų vadovavimą, gynybos ministras Gerardas Longuet (Žeraras Longė) skundėsi, kad Paryžiui ir Londonui tenka vieniems nešti aljanso operacijų naštą.


„NATO yra nepajėgi šiuo metu įpareigoti mūsų partnerių dalyvauti šiuose veiksmuose, – sakė G.Longuetas kalbėdamas Prancūzijos parlamente. – Man gaila, pavyzdžiui, kad Prancūzija ir Britanija neša didžiąją dalį šios operacijų naštos“.

„Šiandien neturime palaikymo veiksmais sausumoje, be kurio nėra jokios galimybės pralaužti tokių miestų kaip Misrata ar Zintanas apsiaustį“, – sakė pareigūnas, kalbėdamas apie du sukilėlių užimtus ir Muamaro Kadhafi pajėgų bombarduojamus miestus.

NATO beveik dvi savaites vadovauja aviacijos pajėgų operacijoms, kurias prieš M.Kadhafi pajėgas kovo 19 dieną pradėjo JAV vadovaujama koalicija.

„Mes turime tęsti ir suintensyvinti savo veiksmus NATO“, – sakė britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as kalbėdamas užsienio reikalų ministrų susitikime Liuksemburge, kuriame taip pat buvo kalbama ir apie galimą ES karinių išteklių teikimą Misratai kartu su humanitarine pagalba.

„Todėl Jungtinė Karalystė praėjusią savaitę atsiuntė papildomą lėktuvą, kuris gali smogti į grėsmę civiliams Libijos gyventojams keliančius taikinius sausumoje, – sakė W.Hague'as. – Žinoma, būtų gerai, jei ir kitos šalys padarytų tą patį“.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppe pareiškė, kad apie Paryžiaus susirūpinimą keliančius klausimus jis kalbės ketvirtadienį Berlyne vyksiančiame NATO aukščiausių diplomatų susitikime.

„NATO privalo atlikti savo vaidmenį ir kol kas daro nepakankamai“, – sakė A.Juppe interviu radijui „France Info“.

Ispanijos nuomone, daugiau prisidėti prie misijos „nėra būtina“, tačiau Italija pareiškė svarstanti galimybę tiesiogiai dalyvauti aviacijos atakose, nors didžiausią jos susirūpinimą kelia civilių saugumas.

Kai NATO perėmė vadovavimą neskraidymo zonos Libijoje palaikymui, Jungtinės Amerikos Valstijos praėjusią savaitę atitraukė savo naikintuvus ir paliko vien Europos ir Kanados pajėgoms bombardavimo funkciją, o pačios apsiriboja stebėjimu bei lėktuvų papildymu degalais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius