-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija konfiskuos džihadistų pasus ir neleis jiems grįžti namo

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas penktadienį išdėstė planus konfiskuoti britų džihadistų pasus ir neleisti jiems grįžti namo po kovų užsienyje.
Didžiosios Britanijos pasas
Didžiosios Britanijos pasas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Maždaug 500 radikalizuotų britų kovoja Irake ir Sirijoje, kur didelio masto puolimą vykdo grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai.

Britų žiniasklaida pranešė, kad šiuo įstatymu mažiausiai dvejus metus bus blokuojamas asmenų grįžimas iš Sirijos ir Irako į Britaniją, jeigu tie asmenys nesilaikys griežtų priemonių.

„Netrukus pateiksime savo pačių naują Kovos su terorizmu įstatymo projektą Jungtinėje Karalystėje“, – nurodė D.Cameronas, kai prieš išvykdamas į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių susitikimą Brisbane sakė kalbą Australijos parlamentui.

Ministras pirmininkas sakė, kad šiuo įstatymo projektu bus „sukurtos naujos galios policijai uostuose konfiskuoti pasus, neleisti įtariamiesiems keliauti ir neleisti Britanijos piliečiams grįžti į šalį, jei jie to nedaro pagal mūsų sąlygas“.

Britų žiniasklaida pranešė, kad šiuo įstatymu mažiausiai dvejus metus bus blokuojamas asmenų grįžimas iš Sirijos ir Irako į Britaniją, jeigu tie asmenys nesilaikys griežtų priemonių.

Tarp tų priemonių gali būti palydėjimas atgal į Didžiąją Britaniją ir stojimas prieš teismą, į paleidimo už užstatą sąlygas panašios registravimosi sąlygos ir deradikalizavimo kursai.

Pasieniečiai ir oro uostų policija taip pat turės naujus įgaliojimus konfiskuoti pasus tų asmenų, kuriuos jie įtaria ketinant keliauti į užsienį terorizmo tikslais, sakoma pranešimuose.

Australija susiduria su panašiu scenarijumi – mažiausiai 73 jos piliečių pasų galiojimas sustabdytas siekiant neleisti jiems išvykti į Iraką ir Siriją.

Australija susiduria su panašiu scenarijumi – mažiausiai 73 jos piliečių pasų galiojimas sustabdytas siekiant neleisti jiems išvykti į Iraką ir Siriją, nes didėja susirūpinimas tuo, kad grįžę jie gali vykdyti smurtą.

Šiuo metu Irake ir Sirijoje kovoja mažiausiai 71 australas, nurodo vyriausybė. Mažiausiai 15 australų žuvo, du iš jų – kaip sprogdintojai mirtininkai, ir Kanbera neseniai priėmė įstatymą, pagal kurį nusikaltimu laikomas keliavimas į terorizmo karštuosius taškus be svarios priežasties.

Naujieji įgaliojimai galėtų sukelti teisinių ginčų – dėl nuogąstavimų, kad gali būti pažeistos pilietinės laisvės, tačiau D.Cameronas sakė, kad tokios priemonės būtinos.

„Atidžiai išklausome policijos ir saugumo tarnybų patarimus mums, – sakė jis spaudos konferencijoje. – Galvojame apie reikšmę pilietinei laisvei, galvojame apie poveikį kitoms šalims, bet galiausiai pasirenku tai, kas, mano nuomone, būtina siekiant užtikrinti tolesnį britų visuomenės saugumą, ir galvoju, kad ši nauja galia tuo požiūriu yra svarbi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius