Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Didžioji Britanija nerengs viešo tyrimo dėl Kremliaus oponento Aleksandro Litvinenkos mirties

Didžioji Britanija nerengs viešo tyrimo dėl Rusijos disidento Aleksandro Litvinenkos mirties, penktadienį nurodė koroneris.
A.Litvinenka
A.Litvinenka / AFP/Scanpix nuotr.

Toks žingsnis gali sužlugdyti šiuo metu atliekamą žemo lygio tyrimą.

Koroneris Robertas Owenas reikalavo išsamaus viešo tyrimo, kuris būtų vykdomas vietoje šio pareigūno vykdomo tyrimo dėl buvusio Rusijos šnipo nužudymo Londone 2006 metais, nes koroneris nėra įgaliotas tirti galimo Rusijos dalyvavimo tame nusikaltime.

Tačiau R.Owenas penktadienį per posėdį Karališkųjų teismų rūmuose Londone sakė, kad Britanijos vyriausybė vos prieš valandą atmetė jo prašymą pradėti teisėjo vadovaujamą tyrimą.

43 metų A.Litvinenka buvo nunuodytas radioaktyviu poloniu, kurio buvo įdėta į jo arbatą viename Londono viešbutyje.

Jo našlė Marina tvirtino, kad jos byras, buvęs KGB agentas, tuo metu dirbo Britanijos žvalgybos agentūrai MI6, tačiau užgeso po lėtos ir kankinamos agonijos. Jos nuomone, A.Litvinenka buvo nužudytas Kremliaus nurodymu.

Jos advokatas Benas Emmersonas per penktadienį surengtą posėdį sakė, jog Britanijos vyriausybė pademonstravo „didžiulį neprofesionalumą“, nagrinėdama prašymą surengti viešą tyrimą.

„Pasikartojantis sulaužytų pažadų katalogas yra ženklas, kad kažkas pakrypo ne taip“, – B.Emmersonas sakė teismui.

Abejonių dėl dabartinio tyrimo kilo gegužę, kai R.Owenas pripažino negalinti priimti įrodymų dėl numanomo Rusijos vaidmens A.Litvininenkos nužudyme, kai buvo perspėtas Britanijos URM laikyti tuos įrodymus paslaptyje.

R.Owenas sakė, kad nusižengtų pareigai „atlikti išsamų, sąžiningą ir bebaimį tyrimą dėl pono Litvinenkos mirties aplinkybių“, jeigu būtų priverstas ignoruoti kai kuriuos įrodymus nacionalinio saugumo interesų vardan.

Jis pasiūlė surengti viešą tyrimą, per kurį „būtų galima atsižvelgti“ į įrodymus dėl Rusijos vyriausybės vaidmens.

Pagal Anglijos įstatymus, įrodymai negali pateikiami slaptai, tačiau atliekant viešą tyrimą jie gali būti pateikti už uždarų durų.

Tyrimai dėl netikėtų ir nepaaiškinimų mirčių atliekami siekiant išsiaiškinti mirties vietą ir laiką, taip pat jos priežastis, tačiau nesiekiama įrodyti kieno nors kaltės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius