Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiojoje Britanijoje 2 mln. žmonių protestuoja prieš pensijų reformą

Didžiojoje Britanijoje 2 mln. viešojo sektoriaus darbuotojų trečiadienį paskelbė streiką dėl jų pensijų sistemos pakeitimų.
Protestas Didžiojoje Britanijoje
Protestas Didžiojoje Britanijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prasidėjus šiai akcijai, kuri yra didžiausias streikas Didžiojoje Britanijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius, buvo uždarytos tūkstančiai mokyklų ir sutriko viešasis susisiekimas.

Prognozuojama, kad per parą truksiantį streiką neveiks trys ketvirtadaliai mokyklų, ligoninėse dirbs minimalus skaičius darbuotojų, o vietos institucijos bus paralyžiuotos.

Streikininkai surengė piketus prie viešųjų įstaigų pastatų Londono centre. Visoje šalyje planuojama surengti apie tūkstantį demonstracijų, kurios daugeliui sukels prisiminimus apie darbininkų protestų bangą praeito amžiaus 8-ame dešimtmetyje.

Nuogąstavimai, kad Londone bus sutrikdytas Hitrou oro uosto, kuris yra viena iš judriausių pasaulyje oro susisiekimo ašių, trečiadienio rytą neišsipildė, nes du trečdaliai imigracijos tarnybų pareigūnų atvyko į darbą.

Šis streikas yra iki šiol didžiausias išbandymas premjero Davido Camerono konservatorių ir liberalų demokratų vyriausybei. Jį išprovokavo profsąjungų pasipiktinimas dėl vyriausybės nutarimų, pagal kuriuos viešojo sektoriaus darbuotojai turės daugiau mokėti į pensijų fondus ir dirbti ilgiau.

Pyktis dar labiau sustiprėjo antradienį, kai finansų ministras George'as Osborne'as nusitaikė į mokytojų, slaugių ir karių atlyginimus, taip pat atskleidė planus panaikinti dar 300 tūkst. darbo vietų viešajame sektoriuje, reaguojant į niūrias Didžiosios Britanijos ūkio augimo prognozes.

G.Osborne'as sukėlė profsąjungų įtūžį, paskelbęs, kad ateinančius dvejus metus viešajame sektoriuje atlyginimai bus didinami ne daugiau nei vieną procentą.

Trečiadienį ministras teigė, kad naujausias streikas tik pakenks ekonomikai ir paragino profsąjungas grįžti prie derybų stalo.

„Šis streikas nieko nepasieks; jis nieko nepakeis, – G.Osborne'as sakė BBC televizijai. – Jis tik susilpnins mūsų ekonomiką ir potencialiai nusineš darbo vietų.“

Tačiau Profsąjungų kongreso (TUC) generalinis sekretorius Brendanas Barberis pareiškė, kad viešasis sektorius yra „puolamas“ vyriausybės ir kad šis streikas visiškai pateisinamas.

„Ateina laikas, kai žmonės iš tiesų turi pakilti ir priešintis“, – jis sakė televizijai ITV.

Tuo tarpu profsąjungos „Unite“ atstovas Neilas Clarke'as aiškino: „Vyriausybė puola mūsų pensijų sistemas – jie tikisi, kad viešojo sektoriaus darbuotojai prisidės daugiau, dirbs ilgiau ir gaus mažesnes pensijas.“

„Vidutinė viešojo sektoriaus pensija – 3 000 svarų (12,1 tūkst. litų) per metus. Ar sugebėtumėte išgyventi už 3 000 svarų per metus?“ – klausė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius