Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos karalienė vizito Airijoje metu sulaukė pagyrimų

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II penktadienį baigė keturias dienas trukusį istorinį vizitą Airijoje, kuris, pasak analitikų, pranoko lūkesčius ir tapo pagrindu sutvirtinti abiejų kaimyninių šalių santykius.
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II Airijoje
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II Airijoje / „Scanpix“ nuotr.

Monarchė išskrido namo po vieno iš svarbiausių ir reikšmingiausių vizitų per jau beveik 60 metų trunkantį viešpatavimą. Per šią kelionę karalienė nevengė reaguoti į skaudžias istorines problemas ir sulaukė pagyrimų dėl tokio savo elgesio.

Elizabeth II netgi netikėtai išėjo pasivaikščioti antrajame didžiausiame Airijos mieste Korke, saugoma stiprių policijos pajėgų; šis žingsnis pademonstravo, kiek yra užgydyta senų žaizdų ir kiek oponentų buvo įtikinti pakeisti savo nuomonę.

Per apsilankymą istorinėje Kašelio uolos pilyje britų monarchė pirmąkart paspaudė ranką vienam pareigūnui iš partijos „Sinn Fein“, kuri yra Airijos respublikonų armijos (IRA) politinis sparnas, griežtai nusistatęs prieš šį vizitą.

Elizabeth II – pirmoji Britanijos monarchė, aplankiusi Airijos Respubliką nuo jos nepriklausomybės paskelbimo 1922 metais.

Per ceremonijas, kurios dar visai neseniai buvo neįsivaizduojamos, 85 metų karalienė, padėjo vainikus žuvusiųjų per kovas dėl Airijos nepriklausomybės nuo Britanijos atminimui.

Ji taip pat apsilankė Krouk Parko stadione, kuriame 1920 metais įvyko liūdnai pagarsėjęs „Kruvinojo sekmadienio“ incidentas, kai britų saugumo pajėgos apšaudė taikių gyventojų minią. Šis įvykis paliko gilų randą Airijos savimonėje.

Karalienė taip pat pagerbė per Pirmąjį pasaulinį karą žuvusius airius, kurie savo tėvynėje buvo praktiškai ignoruojami, nes vilkėjo britų uniformas tuo metu, kai kiti tautiečiai kovojo dėl nepriklausomybės.

Tačiau svarbiausioje kalboje, pasakytoje Dublino pilyje, Elizabeth II pabrėžė, kad „neįmanoma ignoruoti istorijos naštos“, taip pat reiškė didelį norą, kad šimtmečių senumo žaizdos pagaliau būtų išgydytos.

Ji sakė „giliai užjaučianti“ visus, nukentėjusius „dėl mūsų neramios praeities“, pridūrusi, kad „širdgėlos, neramumų ir netekties“ palikimas yra „liūdnas ir apgailėtinas“.

„Turėdami galimybę pažvelgti į atgal į istoriją, mes visi matome dalykus, kurie turėjo vykti kitaip arba jų visiškai neturėjo būti“, – pareiškė karalienė.

Dublino Šv.Trejybės kolegijos istorijos dėstytojas Patrickas Geogheganas sakė, kad monarchės vizitas pranoko jo lūkesčius.

„Iš tiesų tik klausydamasis kalbų Dublino pilyje tikrai suvokiau, koks istorinis ir koks svarbus įvykis buvo šis vizitas“, – dėstytojas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, dabar „sunku patikėti“, kad Airijos Respublikoje lig šiol nesilankė vienintelės šalies, su kuria Airija turi sausumos sieną, galva.

„Faktas, jog dabar mes tai padarėme, reiškia, jog abi šalys galės žengti su pasitikėjimu, todėl manau, kad šis vizitas buvo nepaprastai sėkmingas, – pabrėžė P.Geogheganas. – Netgi žmonės, kurie savaitės pradžioje buvo nusiteikę ciniškai, iki savaitės pabaigos buvo sujaudinti šio vizito.“

Dublino universiteto kolegijos mokslo darbuotojas Michaelas Andersonas sakė AFP, jog žmonės buvo „apstulbinti“ karalienės pademonstruoto „nuoširdumo ir orumo“.

Jis priminė, kad Britanijos valdovė savo kalbą pradėjo airiškai ir tuo labai nustebino ir sužavėjo Airijos prezidentę Mary McAleese. Pasak M.Andersono, šis faktas yra „nepaprastos svarbos“ ir pabrėžia, kokį didelį poveikį gali padaryti iš pažiūros maži dalykai.

„Tai buvo daugiau nei vizitas, siekiant vien papozuoti fotografams, – pridūrė mokslininkas. – Tai buvo tikras susitaikymas dėl įvykių, kurie truko 800-900 metų.“

Karalienės kalbą pagyrė netgi „Sinn Fein“ pirmininkas Gerry Adamsas.

„Tikiuosi, kad šis vizitas atneš geros valios, o mane ypač sujaudino karalienės Elizabeth nuoširdžiai pareikšta užuojauta visiems nukentėjusiems“, – jis sakė BBC radijui.

Šio vizito nesugebėjo aptemdyti maištingųjų respublikonų, nusistačiusių prieš taikos procesą Didžiosios Britanijos valdomoje Šiaurės Airijoje, grasinimai, taip pat prieš karalienės viešnagę gauti perspėjimai apie planuojamus sprogdinimus.

Airijos žemės ūkio ministras Simonas Coveney sakė, jog dauguma abejojančių buvo palenkti.

„Airijos žmonės, kurių daugelis nebuvo tikri, ar šis vizitas vyks tinkamu laiku, suvokia, kad laikas tinkamas, – jis aiškino žurnalistams. – Britai taip pat labai nuoširdžiai ištiesė ranką.“

Buvęs Didžiosios Britanijos premjeras Johnas Majoras dienraštyje „The Times“ rašė, kad šis vizitas „išsklaidė seną ir tamsų šešėlį, sutvirtino šiuolaikinius santykius ir paruošė dirvą vaisingai ateičiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius