Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Die Welt“: Rusija mirtiną Ebolos virusą pavertė baisiu ginklu

Vokietijos leidinys „Die Welt“ teigia, kad demokratiniam pasauliui vis didesnę grėsmę kelianti Rusija pavojinga ne tik tuo, jog turi milžinišką ir palyginti gerai apginkluotą kariuomenę ar net atominį ginklą. „Die Welt“ teigia, kad Rusija turi dar vieną šiurpą keliantį – bakteriologinį – ginklą, kurį perėmė iš subyrėjusios Sovietų Sąjungos.
Vakarų Afrikoje siaučia Ebolos virusas
Vakarų Afrikoje siaučia Ebolos virusas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

1972 metų balandį daugiau nei 170 šalių, tarp jų ir JAV bei Sovietų Sąjunga, pasirašė konvenciją, kuria draudžiama kurti, gaminti ir kaupti biologinį ginklą.

„Tačiau tuo metu, nors JAV laikėsi visų susitarimo sąlygų – amerikiečių prezidentas Richardas Nixonas bakteriologinį ginklą paskelbė už įstatymo ribų dar 1969 metais – Sovietų Sąjunga 1973 metais pradėjo plėtoti agresyvią bakteriologinio ginklo kūrimo programą, pavadintą „Biopreparat“, – rašo „Die Welt“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ebolos virusas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ebolos virusas

Mokslinio projekto vadovas Kanatžanas Alibekovas, Vakaruose žinomas kaip Kenas Alibekas, emigravęs į JAV 1992 metais, tvirtina, kad „Biopreparat“ projektą sovietai kūrė kaip 1942 metais amerikiečių pradėtos atominio ginklo programos „Manhattan Project“ analogą.

Jo teigimu, sovietinė programa buvo tokia pat plati ir visiškai slapta. Projekto piko metu jame dirbo iki 60 tūkst. žmonių, beveik tiek pat, kaip ir kuriant sovietų atominį ginklą.

„Sovietų Sąjunga, sukūrusi pirmąją kovinių biologinių komponentų gamybos bazę, tapo didžiausia ir vienintele bakteriologine pasaulio supervalstybe“, – savo knygoje rašė K.Alibekas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebolos virusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ebolos virusas

Galiausiai Sovietų Sąjunga sukryžmino Ebolos virusą su maru. K.Alibeko teigimu, naujas baisus virusas pavadintas „Chimera“.

Pirmą kartą viešai apie šį itin slaptą projektą 1989 metais papasakojo vienas iš svarbiausių sovietų mokslininkų bakteriologinio ginklo kūrimo srityje Vladimiras Pasečnikas.

Sovietų mokslininkai dirbo su 20 bakterijų ir virusų, kurdami iš jų kovinius pavyzdžius. Ypač daug dėmesio buvo skiriama mirtinai pavojingam Ebolos virusui, kuriam iki šiol nesukurta jokių vakcinų, rašoma straipsnyje.

Pastaruoju metu Ebolos virusas su nauja jėga siaučia Afrikoje, keldamas grėsmę visam pasauliui. Būtent Rusija pirmoji pasišovė padėti nuo jo kenčiančioms Afrikos valstybėms ir net žada sukurti vakciną nuo šio viruso.

Sovietų Sąjunga Ebolos viruso štamus gavo po to, kai juos perdavė belgų institutas, užsiiminėjęs tropine medicina.

Nuo devintojo dešimtmečio vidurio „Biopreparat“ projekto dalyviai ėmė kurti karinę viruso versiją, kurią būtų lengva transportuoti, kurio neveiktų temperatūrų ir drėgnumo skirtumai ir kuris ilgam išlaikytų savo savybes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Apie Ebolos viruso grėsmę perspėjantis plakatas Liberijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Apie Ebolos viruso grėsmę perspėjantis plakatas Liberijoje

Tuo pat metu Sovietų Sąjungoje prasidėjo nauja biologinio ginklo kūrimo era – sovietų mokslininkai išmoko manipuliuoti genais ir jau žinomiems virusams „įskiepyti“ svetimus genus. Tokios manipuliacijos atvėrė neribotas veiklos galimybes.

Galiausiai Sovietų Sąjunga sukryžmino Ebolos virusą su maru. K.Alibeko teigimu, naujas baisus virusas pavadintas „Chimera“.

Po Sovietų Sąjungos subyrėjimo bakteriologinio ginklo palikimą perėmė Rusija. Ką ji spėjo nuveikti plėtodama šią programą, kol kas niekas nežino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius