Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dienoraščiai iš Vakarų Kranto: į paskaitas ir užsiėmimus – tarp kulkų

Antradienio rytas Aidos pabėgėlių stovykloje Vakarų Krante prasideda ankstyvais tradiciniais palestinietiškais pusryčiais, po kurių visi projekto dalyviai patraukia link Betliejaus centro susitikti su Lietuvos Respublikos biuro Ramaloje vadove Nida Dalmantaite.
Projekto su Palestinos paaugliais dalyviai Betliejuje
Projekto su Palestinos paaugliais dalyviai Betliejuje / Jono Ohmano nuotr.

Atsisėdame kavinėje, prie kurios plevėsuoja gausybės pasaulio šalių vėliavos, centrinėje Betliejaus aikštėje, ir su Nida aptariame mūsų projekto tikslus, eigą ir nūdienos aktualijas Palestinoje.

Įdomu, kad penki lietuviai ir vienas švedas sėdi Šventojoje žemėje ir aptarinėja labai nešventus dalykus – paaštrėjimas tęsiasi jau ilgiau nei mėnesį, prošvaisčių ne tik dabar, bet ir ateičiai nelabai matyti, jauni žmonės, kurie dalyvauja reguliariuose „sukilimuose“, neturi galimybių ir psichologinių jėgų, įgūdžių, galinčių padėti ištrūkti iš užburto rato.

Nežinau, ar čia mūsų visų mėlynakių mintys vieną bangą pagavo, bet akimis permetus kavinės prieigose kabančias įvairiausių šalių vėliavas pasigendame Lietuvos trispalvės.

Galvoje kirba mintis, kad Jonas turėjo atsivežęs Lietuvos vėliavų ir būtų smagu čia pakabinti vieną iš jų... Lyg perskaitęs mintis, Jonas atsidaro kuprinę, išsitraukia trispalvę ir padovanoja ją kavinės savininkui. Kavinės darbuotojai nusprendžia tuojau pat pakabinti mūsų vėliavą ir supranta, kad trūksta stiebų. Miš muškile – jokios problemos!

Jono Ohmano nuotr./Projekto su Palestinos paaugliais dalyviai Betliejuje
Jono Ohmano nuotr./Prie kavinės tuoj pat buvo iškelta Lietuvos vėliava.

Šis universitetas įsteigtas Rytų Jeruzalėje 1984 m., tačiau dvidešimt metų vėliau, nors ir nepajudėjo iš vietos, staiga nebepriklausė Jeruzalei.

Viena vėliava nuimta ir beveik keičiama mūsiške – viskas labai greitai įvyko. Vos spėjom laiku juos sustabdyti su juoko ašaromis akyse!!! Kaip tyčia, nuėmė Švedijos – Jono gimtinės, vėliavą! Po trumpo sambrūzdžio mūsų vėliava jau kabo Betliejaus centrinėje aikštėje, o mes, pasidarę nuotaikingą nuotrauką atminimui, atsisveikiname su Nida ir judame toliau.

Kita stotelė, vėl pervažiavus Ugnies slėnį – Al-Quds (arabiškai Jeruzalė) universitetas Abu Dis miestelyje Vakarų Krante, kuriame studijuoja net 16 tūkstančių studentų. Šis universitetas įsteigtas Rytų Jeruzalėje 1984 m., tačiau dvidešimt metų vėliau, nors ir nepajudėjo iš vietos, staiga nebepriklausė Jeruzalei.

Matėte ir mūsų nuotraukose, ir įvairiuose reportažuose baisią betoninę sieną – ją pastačius, Al Quds universitetas „persikėlė“ į Vakarų Krantą, Abudis kaimą. Mažai džiaugsmo būti „atsiskyrus“, universiteto darbuotojai pasakoja, kad dar sekmadienį Izraelio kariai buvo įsiveržę į universiteto teritoriją, kurioje šaudė kovinėmis (tikromis) kulkomis.

Jau nieko nebestebina, kai tai vyksta – paskaitos atšaukiamos, vartai uždaromi ir studentai, jei spėja, bando skubiai važiuoti namo. Tiesą pasakius, vos spėjome ir mes patys vakar išvažiuoti...

Al-Quds universiteto teritorijoje taip pat yra įrengtas palestiniečių (politinių) kalinių muziejus, kuriame galima iš arčiau susipažinti su jų gyvenimu Izraelio kalėjimuose. Atkurtos kalėjimo vienutės, supažindinama su slapta rašytais laiškais artimiesiems bei įspūdingais kalinių pagamintais rankdarbiais.

Verta paminėti, kad didžioji dalis Izraelio kalėjimuose laiką leidžiančių palestiniečių yra politiniai kaliniai, nes žmonės, įvykdę vagystes ar kitus baudžiamosios teisės nusižengimus, bausmes atlieka vietiniuose Palestinos autonomijos kalėjimuose.

Tai švininis rutuliukas, įvilktas į kietą gumą, lekiantis dideliu greičiu... Nerodysime jums nuotraukų, ką tos kulkos padaro su žmogaus kūnu...

Pasivaikščioję po įspūdingą, didelę universiteto teritoriją, skubame grįžti į Aidos pabėgėlių stovyklą, kurioje netrukus prasidės užsiėmimai su vaikais bei darbas su jaunaisiais filmų kūrėjais.

Jau visai nieko nebestebina susirėmimai, ašarinės dujos ir kulkos, bet, reikia, pripažinti, visgi nesame dar labai atsparūs. Vakar sužalojo du jaunuolius mūsų gatvėje – sukrėtė visus. Guminė kulka gali, kiek apgaulingai, nuskambėti kaip nepavojingas ginklas, bet kai supranti, kad tai švininis rutuliukas, įvilktas į kietą gumą, lekiantis dideliu greičiu... Nerodysime jums nuotraukų, ką tos kulkos padaro su žmogaus kūnu...

Jono Ohmano nuotr./Projekto su Palestinos paaugliais dalyviai Betliejuje
Jono Ohmano nuotr./Projekto su Palestinos paaugliais dalyviai Betliejuje

Linas su Loreta, kaskart artėjant trečiai valandai, kai turi prasidėti darbas su paaugliais, kiek nerimastingai laukia – ar jie pasirodys. Juk lauke vyksta tai, kas aprašyta aukščiau, kitaip tariant, nesaugu.

Ir, žinote, ką? Jie visada pasirodo! Mūsų šypsenos ir pozityvumas, tikėjimas jais ir vis didėjantis suvokimas apie šio darbo prasmę, tikimės, persiduoda gera energija. Taip ir toliau!

Smurtas Vakarų Krante vėl traukia viso pasaulio dėmesį. Žiniasklaidos pranešimuose dominuoja naujienos apie susirėmimus ir aukas, tačiau beveik nematyti, kas slypi už to. Lietuvių specialistai Betliejaus mieste esančioje pabėgėlių stovykloje vykdo projektą, kurio metu bando Palestinos vaikams padėti išmokti pažinti save ir susitvarkyti su savo emocijomis. Projektų dalyvių dienoraščius skelbia portalas 15min.lt.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius