Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diktatoriškasis uzbekų prezidentas Islamas Karimovas vėl laimėjo rinkimus

Uzbekistano prezidentas Islamas Karimovas pirmadienį dar vienai kadencijai pratęsė dešimtmečius trunkantį savo šalies valdymą. Politikas laimėjo savaitgalį vykusius rinkimus. Tiesa, Vakarų stebėtojai nelaiko jų visaverčiais, nes nebuvo tikros konkurencijos.
Islamas Karimovas.
Islamas Karimovas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Taškentas Uzbekija

77-erių I.Karimovas, Uzbekistaną valdantis nuo 1989 metų, kai šalis dar net nebuvo nepriklausoma nuo Sovietų Sąjungos, turėjo tris varžovus. Tačiau visi trys palaikė savo valdingojo konkurento kampaniją.

Dabartinis prezidentas, I.Karimovas, pelnęs 90,39 proc. rinkėjų balsų, užsitikrino dar vieną penkerių metų kadenciją. Rinkėjų aktyvumas siekė 91 proc., nurodė centrinė rinkimų komisija.

„17,2 milijono žmonių, arba 90,39 proc. elektorato, atidavė savo balsus už I.Karimovą“, – paskelbė komisijos pirmininkas Mirza Ulugbekas Abdusalomovas.

I.Karimovo, siekusio trečios kadencijos pagal dabartinę konstituciją ir ketvirtosios apskritai, oponentams teko mažiau nei 10 proc. balsų.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų misija pirmadienį paskelbė kritikuojantį pranešimą, kuriame sakoma, jog I.Karimovui teisiškai nebuvo galima kelti savo kandidatūros rinkimuose.

„Nepaisant konstitucijoje nustatyto aiškaus dviejų viena po kitos einančių prezidento kadencijų limito, centrinė rinkimų komisija registravo prezidento postą užimantį asmenį kandidatu“, – sakė misijos vadovė Kajetana de Zulueta.

Tai esą prieštarauja įstatymų viršenybei ir kelia abejonių dėl komisijos nepriklausomumo. Be to, griežtai kontroliuojama Uzbekistano žiniasklaida suteikė dabartiniam prezidentui aiškų pranašumą.

„Dabartinio (vadovo) figūra dominavo politiniame žemėlapyje be tikros opozicijos“, – priduriama ESBO pareiškime.

ESBO taip pat išreiškė susirūpinimą dėl didelio skaičiaus balsavusiųjų su įgaliojimais.

Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija (ŠBO), kuriai priklauso Uzbekistanas, kartu su Kinija, Rusija ir keliomis kitomis Centrinės Azijos šalimis, į rinkimus taip pat atsiuntė savo stebėtojų.

Kitaip nei ESBO, ŠBO atstovai paskelbė, kad rinkimai vyko „demokratiškai ir atvirai“, pagal „Uzbekistano prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus“ ir šalies rinkimų įstatymus.

I.Karimovas savo rinkiminėje kampanijoje pabrėžė stabilumo daugiau nei 30 mln. gyventojų turinčioje šalyje būtinybę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskambino I.Karimovui ir pasveikino jį su pergale rinkimuose, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

Taip pat nurodomas abipusis susidomėjimas „plėtoti Rusijos ir Uzbekistano strateginį bendradarbiavimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius