Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dmitrijus Medvedevas ir Viktoras Janukovyčius Sočyje aptars dujų susitarimus, dėl kurių teisiama Julija Tymošenko

Rusijos ir Ukrainos prezidentai ketvirtadienį Sočyje apsvarstys tai, kaip vykdomi susitarimai dėl dujų, už kuriuos Kijeve teisiama ekspremjerė ir opozicijos lyderė Julija Tymošenko, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Viktoras Janukovyčius (dešinėje) susitiko su Dmitrijumi Medvedevu.
Viktoras Janukovyčius (dešinėje) susitiko su Dmitrijumi Medvedevu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kijevas nori peržiūrėti susitarimą dėl Rusijos dujų tiekimo ir tranzito, kurį pasirašė Ukrainos ir Rusijos ministrai pirmininkai Julija Tymošenko ir Vladimiras Putinas 2009 metų sausį. Dabartinė Ukrainos valdžia mano, kad šiais susitarimais norima pavergti jos šalį, o Rusijos dujų kaina yra per didelė.

2009 metų sausį J.Tymošenko ir V.Putinas sudarė susitarimą dešimčiai metų, ir tada abi šalys pavadino susitarimą proveržiu, kuris leis padaryti galą Maskvos ir Kijevo „dujų karams“.

Tačiau 2010 metais Ukrainos prezidentu tapo Viktoras Janukovyčius, o ministru pirmininku – Mykola Azarovas, ir abu netrukus pareiškė, kad būtina keisti sutarties sąlygas. 

Gegužę M.Azarovas sakė, kad Ukraina ir Rusija jau pradėjo derybas dėl naujos dujų kainos, bet jokių šių derybų detalių visuomenei nepranešė. Be to, dar iki M.Azarovo šios kalbos „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris sakė, kad naujų nuolaidų jo bendrovė Ukrainai suteikti negali.

J.Tymošenko, kuri dabar yra areštuota, o jos byla nagrinėjama Kijevo Pečiorų rajono teisme, kaltinama tuo, kad 2009 metų susitarimas padarė žalos Ukrainos nacionaliniams interesams.

J.Tymošenko, kuri dabar yra areštuota, o jos byla nagrinėjama Kijevo Pečiorų rajono teisme, kaltinama tuo, kad 2009 metų susitarimas padarė žalos Ukrainos nacionaliniams interesams.

Ministras pirmininkas M.Azarovas, kalbėdamas rugpjūčio 5 dieną teisme, sakė, jog laiko sutartį "žmonių ir šalies išdavyste", o rugpjūčio 10 dieną, prieš patį prezidentų susitikimą pareiškė, kad nelygiateisė sutartis dėl dujų gali pakirsti Ukrainos ir Rusijos bendradarbiavimo pagrindus. 

Rusijos URM rugpjūčio 5 dieną pareiškė, kad 2009 metų "dujų susitarimai" buvo "sudaromi griežtai laikantis abiejų valstybių nacionalinių įstatymų ir tarptautinės teisės , ir jiems pasirašyti buvo gauti būtini Rusijos ir Ukrainos prezidentų nurodymai".

J.Tymošenko teismą daug kas laiko taip pat Ukrainos valdžios mėginimu gauti papildomą įrankį ginče su Rusija dėl kainos: jeigu teismas pripažins susitarimus neteisėtais, bus galima sakyti, kad vyriausybė privalo paklusti teismo sprendimui.

Kiti abejoja, ar šis argumentas bus pakankamai svarus monopolinei dujų tiekėjai.

„Jeigu ir yra vilties, kad J.Tymošenko teismas bus kokia nors paspirtis siekiant peržiūrėti dujų susitarimus, tai tikriausiai tokia idėja iliuzinė“, – mano Ukrainos politologas Rostislavas Pavlenka.

R.Pavlenka nelaukia iš D.Medvedevo ir V.Janukovyčiaus susitikimo kokių nors „proveržių“.

Dabar Ukraina pagal 2009 metų sutartį, taip pat susitarimą, kurį D.Medvedevas ir V.Janukovyčius pasirašė Charkive 2010 metais, gauna dujas iš Rusijos su 30 proc. nuolaida, bet ne daugiau kaip 100 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų. Kaina susieta pagal sudėtingą formulę su mazuto ir gazolio kaina, ir dabar sudaro Ukrainai 296 dolerių už 1 tūkst. kub. metrų.

Kremlius susitikimo Sočyje išvakarėse paskelbė, kad prezidentai apsvarstys klausimą dėl Muitų sąjungos ir Bendrosios ekonominės erdvės.

Ukrainos vyriausybė sako, jog tokia kaina yra didesnė negu kai kurioms kitoms Europos šalims, ir reikalauja, kad ji būtų mažesnė nei 200 dolerių. Be to, Ukraina norėtų, kad Rusija daugiau mokėtų už savo dujų tranzitą į Europą.

Tuo tarpu Maskva nori, jog Kijevas sutiktų, kad „Gazprom“ prisijungtų Ukrainos bendrovę „Naftogaz“, taip pat kad Ukraina įstotų į Muitų sąjungą ir Rusijos, Kazachstano ir Baltarusijos įsteigtą Bendrąją ekonominę erdvę.

Leisti „Naftogaz“ susijungti su „Gazprom“ Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius liepą viešai atsisakė. Su Muitų sąjunga Ukraina, kuri įeina į PPO ir tikisi netrukus sudaryti sutartį dėl laisvosios prekybos su ES, nori bendradarbiauti pagal formulę „3+1“. Siūlymus dėl šios formulės Kijevas perdavė sąjungos narėms, bet jų konkretus turinys nežinomas.

Kremlius susitikimo Sočyje išvakarėse paskelbė, kad prezidentai apsvarstys klausimą dėl Muitų sąjungos ir Bendrosios ekonominės erdvės.

Rostislavas Pavlenka nemano, kad jiems pavyks dėl ko nors susitarti: „Pozicijos suprantamos – Ukraina siūlo, kaip jai atrodo, kompromisinį variantą 3+1, bet Rusijos vadovybė, iš visko sprendžiant, vadovaujasi principu „viskas arba nieko“. Todėl, manau, bus deklaracijos, bet kokių nors proveržių čia nėra ko laukti.


V.Janukovyčius žada nesikišti į J.Tymošenko bylą

Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius ketvirtadienį atmetė raginimus imtis veiksmų dėl opozicijos lyderės, buvusios premjerės, J.Tymošenko arešto, aiškindamas, kad negali kištis į teismų darbą.

„Negaliu kištis ir nesikišiu į teismų darbą. Jeigu taip pasielgčiau, kiltų dar didesnių problemų“, – sakoma V.Janukovyčiaus kanceliarijos paskelbtame pranešime, kuris tapo pirmuoju prezidento komentaru apie šią bylą nuo J.Tymošenko arešto praeitą savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius