-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dmitrijus Medvedevas mato metų įvykius kitaip nei Vladimiras Putinas

Praėjus aštuonioms dienoms po ministro pirmininko Vladimiro Putino atsakinėjimo į gyventojų klausimus, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas šią savaitę taip pat pabendravo su tauta iš televizijos ekrano.
V.Putinas ir D.Medvedevas prezidentinėje rezidencijoje
V.Putinas ir D.Medvedevas / „Scanpix“ nuotr.

V.Putino televizijos seansas truko rekordines 4 valandas 25 minutes, o D.Medvedevas bendravo 1 valandą 38 minutes.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, D.Medvedevas kalbėjo su pasitikėjimu, bet korektiškai, apsieidamas be V.Putinui būdingų pašmaikštavimų.

Tačiau abi kalbos skiriasi ne tik forma ir stiliumi. Daugeliu klausimų valstybės vadovas kalbėjo akivaizdžiai ne unisonu su savo įtakingu pirmtaku, o kai kuriais atvejais faktiškai pradėjo netiesioginį ginčą su juo.

MODERNIZACIJA PRIEŠ STABILUMĄ

„Remiantis vien stabilumu eiti į priekį negalima, turi būti instinktyvus noras. O instinktyvus noras – tai kaip tik noras ką nors nuveikti, tai ketinimas įveikti save. Todėl tas, kas mano, kad jam viskas gerai, turi likti Kurševelyje“, – pareiškė jis.

Ne visiškai aišku, kam prezidentas rekomendavo važiuoti į Kurševelį. Tačiau diskusija tarp jo ir V.Putino apie optimalų plėtotės ir konservatyvizmo, istorikų nuomone, būtinų bet kuriai visuomenei kaip variklis ir stabdis automobiliui, santykį vyksta seniai.

Medvedevo mėgstamiausias žodis – „modernizacija“, – V.Putino – „stabilumas“.

Beveik prieš metus, Valstybės Tarybos sausio posėdyje, prezidentas paragino laikytis „visuomenės, kuriai „nereikia komanduoti“, įvairovės“.

Kalbėjęs paskutinis V.Putinas akcentavo „sveiką konservatyvizmą“ ir būtinybę „veikti itin atidžiai“, vykdant bet kurias reformas.

D.Medvedevas prisitraukęs prie savęs mikrofoną, patarė „pernelyg nesižavėti sąlygų, kuriomis mes dirbame, stabilumu“, pabrėždamas, kad „kiekviena politinė sistema turi plėtotis“, ir užbaigė posėdį.
Politologas Glebas Pavlovskis tada pavadino prezidento žodžius „paraiška naujai pirmavimo koncepcijai“.

Ketvirtadienį prezidentas vėl sugrįžo prie šios temos, pareikšdamas, kad „negalima pernelyg žavėtis laimėjimais“.

Daug atgarsių sukėlusiame rugpjūčio interviu laikraščiui „Kommersant“ V.Putinas pareiškė, kad opozicijos veiksmų dalyviai turi gauti „lazda į galvą “ ir patarė tiems, kurie nepatenkinti vykdomu kursu, pareikšti savo nuomonę „už viešojo tualeto kampo“.

Nuo spalio, D.Medvedevo paskirtas naujasis Maskvos meras Sergejus Sobianinas ėmė leisti „Strategija–31“ dalyviams rinktis Triumfo aikštėje, taip išspręsdamas dirbtinę, kaip daugelis mano, problemą.

Prieš mėnesį prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: Nuo tam tikro mūsų politinio gyvenimo laikotarpio ėmė reikštis politinio sąstingio požymiai, kilo grėsmė, kad stabilumas gali virsti stagnacijos veiksniu„.

Stebėtojai atkreipė dėmesį į tai, kad žodis „stagnacija“ Rusijoje politiškai neutralus, bet terminas „sąstingis“ aiškiai asocijuojasi su L.Brežnevo epocha ir yra rimtas kaltinimas.
Interviu per televiziją ketvirtadienį D.Medvedevas pakritikavo premjero vadovaujamą „Vieningąją Rusiją“.

„Mūsų pagrindinė politinė jėga – „Vieningoji Rusija“ – turi ne vien viešpatauti, o rodyti protą, taktą ir jėgą, turi iškelti teisingus žmones„, – sakė jis ir pridūrė, kad opozicinės partijos „taip pat turi dalyvauti svarstant visus klausimus“.

APIE MICHAILĄ CHODORKOVSKĮ

„Nei prezidentas, nei koks nors kitas pareigūnas, tarnaujantis valstybės tarnyboje neturi teisės pareikšti savo pozicijos dėl šios (M.Chodorlovskio) ar kokios nors kitos bylos iki nuosprendžio paskelbimo„, – sakė D.Medvedevas, atsakydamas į klausimą, koks jo požiūris į “Chodorkovskio bylą„, intonacija pabrėždamas žodžius “bet koks nors kitas asmuo“.

Vladimiras Putinas tiesioginėje televizijos laidoje gruodžio 16 dieną “uždėjo antspaudą„ buvusiam „Jukos“ vadovui teiginiu „vagis turi sėdėti kalėjime“ ir leidosi į didelį pasakojimą apie tai, kuo jis nusikalto.

Premjeras savo kalboje Rusijos liberalus pavadino „inteligentais su barzdelėmis“. Neseniai įsteigtos Liaudies laisvės partijos pirmininkai Borisas Nemcovas, Vladimiras Ryžkovas ir Vladimiras Milovas , jo nuomone, dešimtajame dešimtmetyje „pasiautėjo“, „pasiglemžė milijardų“, o dabar „išsileido“ ir tik dėl to atėjo į politiką.

Kadangi turimi omenyje kriminalinio pobūdžio kaltinimai, V.Putino minėti veikėjai padavė prieš jį į teismą ieškinį – dėl garbės ir orumo gynimo.

Sprendžiant iš D.Medvedevo interviu, jis žiūri į opoziciją kiek kitaip.

Atsakydamas į klausimą, ar yra Rusijoje perspektyvių politikų, be jo ir V.Putino, prezidentas paminėjo Michailą Kasjanovą, Borisą Nemcovą, Garį Kasparovą ir Eduardą Limonovą.
„Į juos galima įvairiai žiūrėti, bet tai viešieji žmonės“, – pridūrė jis.

ŽODŽIO LAISVĖ

Turbūt pirmą kartą per pastaruosius 10 metų Rusijos valstybės vadovas kritikavo televiziją ne už laisvumą, o už pernelyg didelį atsargumą ir laisvės stoką.

D.Medvedevo nuomone, atsirado „praraja tarp svarbių įvykių sąrašo, kurį sudaro gyvenimas, ir sąrašo tų įvykių, kuriuos rodo naujienos“.

„Patys kanalai turi nustatyti prioritetus – kas svarbiau, kas mažiau svarbu, – pareiškė jis. – Bet darbotvarkė – naujausių įvykių sąrašas – neturi dramatiškai atitrūkti nuo interneto ir kitų žiniasklaidos priemonių. O, mano nuomone, būtent taip tai šiandien ir atrodo“.

Televizijų viršininkai teisinosi, patikindami, kad laisvės jiems visiškai užtenka.

Baigdamas interviu D.Medvedevas atsakė į klausimą, kaip gyvena ir kuo domisi jo 15 metų sūnus.
Jokių ypatingų paslapčių jis neatskleidė. Tačiau Vladimiro Putino asmeninį gyvenimą iš viso dengia paslapties skraistė. Kur gyvena ir ką veikia jo suaugusios dukros, žinoma tik iš gandų internete.

KOKIA PRIEŽASTIS?

Kas slypi po šiais skirtumais. Ar vykdo tandemo nariai suderintą liniją, kaip pareiškė kai kurie ekspertai, vaidindami gerą ir piktą tardytoją? Ar tarp jų yra realių nesutarimų ir rungtyniavimo?
 

„Nemanau, kad jie derina vienas su kitu kiekvieną pasakytą žodį, bet ir rungtyniavimo tarp jų nėra“, – teigia Nacionalinės strategijos instituto direktoriaus pavaduotojas Josifas Diskinas.

Eksperto nuomone, kalbėti apie kovą Kremliuje arba įsivaizduoti, kad Medvedevas yra Putino šešėlis kaip Robinas ir Betmenas, vienodai neteisinga. Yra kiek kitaip, įsitikinęs jis.

„Šalyje yra du aiškūs poreikiai: pokyčių bei plėtotės ir stabilumo, ir juos įkūnija du lyderiai. , – sakė jis. – Tai ne vaidinimas publikai, jie iš tikrųjų pateikia kiekvienas savo poziciją ir abu supranta, kad tai būtina ir naudinga. Esminių nesutarimų ir kovos dėl išlikimo tarp jų nėra“.

„Sociologijos tyrimai rodo, kad Medvedevas ir Putinas vis labiau atskiriami pagal rėmimo grupes. Ir kiekvienas iš jų kreipiasi į “savo„ grupes. Tokia specializacija užtikrina plėtotės ir stabilumo santykį“, – pridūrė jis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius