Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 27 /19:10

Dniepropetrovske įvykdyta sprogimų serija, sužalota daug žmonių

Penktadienį Ukrainoje, Dniepropetrovske, vienas po kito nugriaudėjo keli sprogimai. Nukentėjusieji dar skaičiuojami, tačiau jų jau yra per dvi dešimtis.
Per sprogimus Dnepropetrovske sužeista daugybė žmonių.
Per sprogimus Dnepropetrovske sužeista daugybė žmonių. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl tikslaus sprogimų skaičiaus pareigūnai kol kas nesutaria. Oficialiai patvirtinta, kad sprogo keturi užtaisai, praneša naujienų agentūra „Interfax“. Vietos žiniasklaidos teigimu, sprogimų buvo net penki.

Tikslus nukentėjusių skaičius kol kas irgi tikslinamas. Dabar medikų pagalbos prireikė keturiolikai žmonių, tačiau tai greičiausiai ne galutinis skaičius.

Ukrainos prokuratūra šiuos sprogimus traktuoja kaip teroristinį išpuolį.

Papildyta 13.57 val. Pirmasis sprogimas nugriaudėjo apie 12 val. vietos laiku miesto centre, 1-ojo maršruto tramvajaus stotelėje, praneša naujienų agentūra UNIAN. Sprogimo banga išdaužė tramvajaus ir aplinkinių namų langų stiklus. Sprogimas taip pat smarkiai nuniokojo stotelę.

Iš karto po sprogimo pranešta, kad sunkiai sužaloti mažiausiai trys žmonės, vėliau – penki. Teisėsaugos institucijos tvirtina, kad sužeisti tik keturi tramvajaus keleiviai. Tramvajus sprogimo metu jau buvo pajudėjęs iš stotelės.

Dniepropetrovsko srities milicijos pareigūnų teigimu, pirmasis sprogmuo buvo paslėptas tramvajaus stotelėje stovėjusioje šiukšlių dėžėje.

Papildyta 14.01 val. Po 40 minučių dar vienas sprogimas nugriaudėjo aikštėje prie geležinkelio stoties ir kino teatro „Rodina“, praneša „Interfax“. Į antrojo sprogimo vietą nuskubėjo pirmojo sprogimo vietoje buvę milicijos ir greitosios pagalbos ekipažai.

Sprogimo epicentras vėl buvo šiukšlių dėžėje, tvirtina liudininkai. Per antrąjį sprogimą nukentėjo septyni žmonės.

Papildyta 14.06 val. Netrukus įvyko trečias sprogimas. Šį kartą užtaisas buvo susprogdintas šalia Globos parko. Trečiasis sprogmuo detonuotas prie montuotojų technikos mokyklos. Sprogmuo ir vėl buvo paslėptas šiukšlių dėžėje.

Milicijos duomenimis, per šį sprogimą nesunkiai nukentėjo trys mokyklos studentai. Vienas iš jų atsisakė vykti į ligoninę. „Interfax“ praneša, kad per šį sprogimą nukentėjo ir viena moteris. Ji paguldyta į ligoninę dėl sužalotos rankos.

Ketvirtasis sprogimas nugriaudėjo tame pačiame rajone kaip ir pirmasis – Karlo Marxo prospekte, šalia operos teatro, dar vienoje tramvajaus stotelėje. Per ketvirtąjį sprogimą niekas nenukentėjo.

Papildyta 14.16 val. Dniepropetrovsko naujienų portalas Dpua.info praneša, kad įvyko ir penktas sprogimas.

Portalo žurnalistai taip pat informuoja, kad miesto centre nebeveikia mobilusis ryšys. Daroma prielaida, kad ryšys sutriko dėl didelio skambučių antplūdžio arba jis buvo specialiai išjungtas teisėsaugos institucijų reikalavimu, manant, kad teroristai bombas sprogdina naudodamiesi mobiliaisiais telefonais.

Papildyta 14.28 val. Sužeistųjų suskaičiuojama vis daugiau. Naujienų agentūra AFP, remdamasi Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerijos informacija, tvirtina, kad nuo sprogimų nukentėjo 27 žmonės. Tuo pat metu pareigūnai patikslino, kad mieste įvyko tik keturi sprogimai, nors vietos žiniasklaida skelbia įvairius kitus skaičius.

„Komsomolskaja pravda v Ukraine“ rašo, kad socialiniuose tinkluose plinta pranešimai apie naujus sprogimus įvairiose miesto vietose. Jeigu šie pranešimai būtų patvirtinti, sprogimų skaičius išaugtų iki dešimties. Mieste taip pat sklinda gandai apie kelis žuvusius žmones. Oficialiai šie duomenys nėra patvirtinti.

Šis leidinys taip pat tvirtina, kad Dniepropetrovsko gyventojai yra sukrėsti, juos apėmusi panika: „Niekas nežino net kur bėgti slėptis. Žmonės mėgina sprukti iš savo įstaigų miesto centre į namus, tačiau teisėsaugos pareigūnai veja juos atgal į patalpas“.

„Komentarii“ praneša, kad milicininkai iš eilės tikrina šiukšliadėžes miesto centre, ar jose nėra paslėpta daugiau sprogmenų.

Papildyta 15.22 val. Į Dniepropetrovską skubiai išvyko Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharenka. Šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad teroristiniai išpuoliai – „tai neeilinis iššūkis mums, visai šaliai“.

V.Janukovyčius taip pat pažadėjo, kad sprogimus tirs „geriausi sekliai“. „Mes pagalvosime, kaip tinkamai duoti atkirtį“, – sakė prezidentas. Jis tai pat informavo, kad sprogimams tirti bus sudaryta speciali pareigūnų grupė.

Ukraina taip pat paskubėjo patikinti, kad per Europos futbolo čempionatą bus užtikrintas dalyvių ir svečių saugumas. „Euro-2012“ mačai birželį įvyks Ukrainos miestuose Kijeve, Donecke, Charkove ir Lvove. Dniepropetrovskas irgi buvo tarp miestų kandidatų surengti čempionato grupės varžybas.

Papildyta 15.56 val. Dar vienas incidentas paralyžiavo Dniepropetrovsko geležinkelio stotį. Į miesto miliciją paskambinęs anonimas pareiškė, kad stoties pastate padėta bomba.

Nuo stoties pastato patraukti visi automobiliai, jos teritorijoje dirba išminuotojai. Traukiniai, kurie turėjo atvykti į stotį, buvo sustabdyti priemiesčiuose. Kada bus atnaujintas traukinių eismas, informacijos nėra.

Papildyta 16.22 val. Dniepropetrovske, prie prekybos centro „Karavan“, kilo susišaudymas tarp milicininkų ir įtariamų teroristų, pranešė „Komsomolskaja pravda v Ukraine“. Kaip teigia leidinys, milicininkai mėgino sulaikyti įtariamą teroristą, o tas pradėjo šaudyti.

Kaip galima spręsti iš įvairių leidinių pranešimų, mieste tvyro visiškas chaosas, o viešumoje skleidžiama informacija dažnai yra prieštaringa. Pavyzdžiui, dabar pradėta neigti, kad dėl sprogimo grėsmės buvo evakuota geležinkelio stotis.

Tuo tarpu naujienų portalas „Most Dnepr“ cituoja šaltinį Dniepropetrovsko srities milicijoje, teigiantį, kad jau sulaikyti pirmi asmenys, įtariami organizavę sprogimų seriją.

Papildyta 19.10 val. Ukrainietiška „Komsomolskaja pravda“ pateikia naujausius skaičius. Šiuo metu intensyvios terapijos skyriuje gydomi 8 žmonės su įvairiomis traumomis. 4 pacientų būklė sunki. Iš viso nukentėjo 25, 12 iš jų gydomi rajoninėje ligoninėje. 9 nukentėję vaikai – Vaikų ligoninėje. 

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius įsakė ištirti teroristinį aktą ir rasti kaltininkus per savaitę – iki gegužės 4 d. Srities gubernatorius Aleksandras Vilkunas saugumo sumetimais nuo balandžio 26 d. uždraudė mieste rengti bet kokius visuomeninius renginius.

VIDEO: Взрывы в Днепропетровске подробности теракта 27 апреля

VIDEO: ОЧЕВИДЦЫ ВЗРЫВОВ

VIDEO: Теракт в Днепропетровске. Взрыв на Серова

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius