-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 28 /16:05

Donaldas Tuskas: „Britų išstojimo procesą galime pradėti kad ir šiandien“

Europos Sąjungos prezidentas Donaldas Tuskas antradienį pareiškė, kad Briuselis pasiruošęs kad ir šiandien pradėti derybas su Didžiąja Britanija dėl jos išstojimo iš Europos Sąjungos.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Europa pasiruošusi pradėti skyrybų procesą netgi šiandien – be jokio entuziazmo, kaip galit įsivaizduoti. Tai nėra scenarijus, apie kurį svajojome“, – žurnalistams sakė D.Tuskas, atvykęs į Bendrijos viršūnių susitikimą Briuselyje, kuriame dominuos „Brexit“ tema.

Europos vadovų Tarybos pirmininkas taip pat pranešė, kad Europos Sąjunga rugsėjo mėnesį surengs susitikimą Slovakijos sostinėje Bratislavoje, kuriame bus svarstoma Bendrijos ateitis po to, kai Britanija nusprendė iš jos pasitraukti.

Europos Parlamentas ragina paskubėti

Europos Parlamentas taip pat paragino Didžiąją Britaniją nedelsiant pradėti pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą po praėjusį ketvirtadienį įvykusio istorinio referendumo, kuriame rinkėjai nubalsavo už išstojimą iš Bendrijos.

„Žmonių pareikšta valia turi būti visapusiškai gerbiama, pradedant nuo skubaus (Lisabonos sutarties) 50-ojo straipsnio inicijavimo“, – rašoma rezoliucijoje, kurią neeiliniame posėdyje priėmė Europos įstatymų leidėjai.

Už šio dokumento priėmimą pasisakė 395 europarlamentarai, 200 balsavo prieš, 71 susilaikė.

Britanijos vyriausybė turi inicijuoti Lisabonos sutarties 50–ąjį straipsnį ir tokiu būdu pradėti iki dvejų metų truksiantį procesą, per kurį būtų deramasi dėl pasitraukimo sąlygų.

Davidas Cameronas nori konstruktyvių derybų

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas tvirtina turintis vilties, kad derybos dėl Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos bus kiek įmanoma konstruktyvios, ir sako, kad britai „neturi atgręžti nugaros Europai“.

Atvykęs į istorinį ES viršūnių susitikimą, kuriame jis praneš apie savo šalies pasitraukimą iš bloko, D.Cameronas sakė: „Šios šalys yra mūsų kaimynai, mūsų draugai, mūsų sąjungininkai, mūsų partneriai“.

Praėjusią savaitę vykusiame referendume britų rinkėjams nubalsavus už išėjimą iš ES, D.Cameronas paskelbė apie savo atsistatydinimą ir sako, kad derybas dėl išstojimo ves jo įpėdinis.

„Aš labai tikiuosi, kad mes sieksime kuo artimesnių santykių prekybos, bendradarbiavimo ir saugumo srityse, nes tai yra gerai mums ir yra gerai jiems“, – sakė jis antradienį.

Didžioji Britanija turėtų būti pirmoji šalis, kuri išstos iš ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius