Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Donbaso separatistai grasina perimti savo kontroliuojamoje zonoje esančias valstybės įmones

Rusijos remiami separatistai Ukrainos rytuose pirmadienį paskelbė ultimatumą, kad perims savo kontroliuojamose teritorijose esančias valstybines įmones, jeigu Kijevas nenutrauks nacionalistų protestuotojų jau mėnesį tęsiamą blokadą.
Ukrainos nacionalistai tęsia valstybinių įmonių blokadą
Ukrainos nacionalistai tęsia valstybinių įmonių blokadą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apsišaukėlių Donecko ir Luhansko respublikų (DNR ir LNR) lyderiai grasina įvesti „išorinį valdymą“ pramonės įmonėse, jeigu iki trečiadienio Kijevas nenutrauks blokados.

„Mes priversti paskelbti: jeigu iki 00 val. 00 min. trečiadienį (kovo 1 d.) blokada nebus atšaukta, mes įvesime išorinį valdymą visose Ukrainos jurisdikcijos įmonėse, dirbančiose DNR ir LNR.

Mes liausime tiekę akmens anglis Ukrainai. Anglių tiekimui nėra nei galimybių, nei apmokėjimo schemos. Mes pertvarkysime visus gamybos procesus ir orientuosime juos Rusijos ir kitų šalių rinkai“, – sakoma pranešime.

Supykę, kad Ukraina tebeprekiauja su akmens anglių turtinga separatistų kontroliuojama rytine dalimi, ukrainiečių nacionalistų aktyvistai trikdo prekybos ryšius ir grasina nutraukti elektros tiekimą likusiai šalies daliai.

Kijevas penktadienį paskelbė siekiąs kompromiso su nacionalistų aktyvistais, blokuojančiais prekybą anglimis ir kitomis prekėmis tarp Ukrainos ir Rusijos remiamų separatistų.

Anksčiau prezidentas Petro Porošenka perspėjo, kad protestuotojai, nuo sausio blokuojantys geležinkelį į anglių turtingą karo zoną, gali sukelti visoje šalyje elektros energijos trūkumą ir darbo vietų praradimus.

Ukrainiečių nacionalistų aktyvistai trikdo prekybos ryšius ir grasina nutraukti elektros tiekimą likusiai šalies daliai.

Ukraina dėl šios blokados paskelbė nepaprastąją padėtį energetikos sektoriuje.

Maskvos remiamiems separatistams užgrobus rytinius pramoninius Ukrainos rajonus, daugumą darbo vietų užtikrindavusios didžiosios įmonės atsidūrė vadinamojoje pilkojoje tiesinio netikrumo zonoje.

Prekyba su separatistų regionais tebevyksta, nors Kijevas jau daugiau kaip beveik trejus metus kariauja su separatistais; šis karas pareikalavo daugiau kaip 10 tūkst,. gyvybių.

Kad galėtų prekiauti su Ukraina, rytinėje dalyje esančios įmonės teisiškai užsiregistravo vyriausybės kontroliuojamoje zonoje, bet mokesčius moka ir sukilėliams, ir centrinei vyriausybei.

Ginčams dėl blokados vis labiau kaistant, vyksta vis daugiau mirtinų susirėmimų tarp kariaujančiųjų palei nestabilią fronto liniją.

Pasak Ukrainos kariškių, praėjusią savaitę žuvo du vyriausybės pajėgų kariai, dar keturi sužeisti, nors tuo metu galioja paliaubos.

Sekmadienį Jungtinės Valstijos paragino Rusiją „nedelsiant“ laikytis paliaubų Ukrainoje bei apkaltino bendras Rusijos ir separatistų pajėgas trukdymu veikti tarptautiniams stebėtojams.

ESBO monitoringo misija anksčiau pranešė, kad separatistų kontroliuojamoje teritorijoje šiauriau Donecko ginkluoti vyrai pagrobė vieną neginkluotą bepilotį aparatą, iš kurio buvo nustatinėjami paliaubų pažeidimai.

Ukraina ir Vakarai kaltina Maskvą, kad ši suorganizavo sukilimą Ukrainos rytuose, tokiu būdu tikėdamasi tebelaikyti Kijevą po savo padu po 2014 metų, kai buvo nuverstas prorusiškas Ukrainos prezidentas. Kremlius neigia šiuos kaltinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius