Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dramblio Kaulo Krante artėja atomazga – bunkeryje užblokuotas buvęs prezidentas Laurent'as Gbagbo jau sutinka derėtis

Buvęs Dramblio Kaulo Kranto prezidentas Laurent'as Gbagbo, atsisakęs pasitraukti iš valdžios ir išprovokavęs ginkluotą konfliktą su išrinktojo šalies vadovo Alassane'o Ouattaros šalininkais, nusprendė pasiduoti, praneša naujienų agentūra AFP.
Prancūzijos ir Jungtinių Tautų pajėgos susprogdino valdžią uzurpavusio Laurent'o Gbagbo šalininkų ginklų sandelius Abidžane.
Prancūzijos ir Jungtinių Tautų pajėgos susprogdino valdžią uzurpavusio Laurent'o Gbagbo šalininkų ginklų sandelius Abidžane. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak A.Ouattaros padėjėjo ir Dramblio Kaulo Kranto ambasadoriaus Prancūzijoje Ally Coulibaly, antradienį L.Gbagbo sėdo prie derybų stalo su išrinktojo prezidento atstovais. A.Coulibaly pažymėjo, kad L.Gbagbo kontaktų su opozicija ieškojo nuo pirmadienio.

Anksčiau A.Ouattarą remiantys sukilėliai per mūšius sostinėje Abidžane užėmė prezidento rezidenciją. Ar joje buvo L.Gbagbo, iš pradžių nepranešta. Kurį laiką po miestą klaidžiojo gandas, kad buvęs prezidentas žuvo.

Tuo tarpu informaciją, kad L.Gbagbo derasi su A.Ouattara, patvirtina ir JAV dienraštis „The New York Times“. Laikraščio duomenimis, L.Gbagbo slepiasi bunkeryje po savo rezidencija ir su sukilėliais bendrauja tarpininkaujant Prancūzijos ambasadoriui šioje šalyje. Iš tokios informacijos galima daryti išvadą, kad buvęs šalies lyderis užblokuotas savo slėptuvėje ir nebeturi kur trauktis.

Akivaizdu, kad L.Gbagbo politinei karjerai ateina galas. A.Ouattarą palaiko pasaulinė bendruomenė, o labiausiai – Prancūzija, buvusi Dramblio Kaulo Kranto metropolija. Prancūzai išlaikė savo stiprią įtaką šioje valstybėje ir po to, kai buvusi kolonija paskelbė nepriklausomybę. Šalyje su taikdarių misija dislokuoti Prancūzijos kariai.

Pirmadienį Prancūzijos kariai, remiami Jungtinių Tautų (JT) taikdarių, įvykdė karinę operaciją, kurios tikslas – neutralizuoti grėsmę taikiems gyventojams. Koalicijos pajėgos subombardavo ir iš sraigtasparnių apšaudė L.Gbagbo pajėgų arsenalus ir sandėlius, palikdamos jas be ginklų ir resursų. Karinę operaciją sankcionavo JT Saugumo Taryba.

Ginkluota priešprieša Dramblio Kaulo Krante prasidėjo praėjusių metų pabaigoje, kai šalyje pirmą kartą per dešimt metų surengus prezidento rinkimus, juose nugalėjo A.Ouattara, o L.Gbagbo atsisakė pripažinti rezultatus ir palikti postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius