-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dūmos deputatas atmeta kaltinimus prisidėjus prie Jamadajevo nužudymo

Valstybės Dūmos deputatas ir buvęs Čečėnijos vicepremjeras Adamas Delimchanovas atmetė Dubajaus pareigūnų kaltinimus prisidėjus prie buvusio bataliono „Rytai“ vado Sulimo Jamadajevo nužudymo.
Temos: 2 Nužudymas Mada

A.Delimchanovas, Dūmoje vyraujančios Vladimiro Putino valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ frakcijos narys, pavadino šiuos kaltinimus provokacija.

„Kad ir kaip gerbčiau (Dubajaus) policiją, negaliu suprasti, kuo paremti jų įtarimai“, – sakoma A.Delimchanovo išplatintame pareiškime.

„Dubajaus policijos viršininko pareiškimais siekiama destabilizuoti Čečėnijos visuomenę. Policija nesugebėjo profesionaliai atlikti tyrimo“, – sakoma jame.

Kad prie Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo oponento S.Jamadajevo, kuris buvo nušautas kovo pabaigoje, nužudymo yra prisidėjęs A.Delimchanovas, sekmadienį pranešė Dubajaus policija.

„Nusikaltimas yra tik čečėnų rankų darbas, tai sąskaitų suvedimo operacija“, – žurnalistams sakė Dubajaus policijos viršininkas generolas leitenantas Dhahi Khalfanas Tamimas.

„Tai (nusikaltimas) yra viena Čečėnijos Respublikos vidaus kovos, kuri persikelia į užsienį, grandis. Tie, kas planuoja ir organizuoja nužudymus, negali turėti imuniteto, todėl mes per Interpolą paskelbsime jo (A.Delimchanovo) paiešką“, – sakė jis.

Remiantis Dubajaus policijos pranešimu, šūvis į S.Jamadajevą elitinio daugiabučio namo, kuriame jis gyveno, požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje buvo paleistas iš Rusijoje pagaminto pistoleto. Vietos žiniasklaidai buvo parodyta panaudoto ginklo ir dviejų juodų pirštinių nuotrauka.

Policija pareiškė sulaikiusi du įtariamuosius S.Jamadajevo nužudymo byloje ir dabar siekianti gauti tarptautinį orderį, kad galėtų suimti dar keturis žmones, tarp jų – ir A.Delimchanovą.

Rusijos konstitucija draudžia išduoti šalies piliečius kitoms valstybėms.

A.Delimchanovas, kaip ir broliai Jamadajevai, kovojo čečėnų separatistų gretose, tačiau praėjusio dešimtmečio viduryje perėjo į federalinės valdžios pusę.

Kurį laiką jis dirbo Čečėnijos velionio prezidento Achmado Kadyrovo saugumo tarnyboje, o paskui vadovavo respublikos nežinybinei apsaugai.

2006 metais R.Kadyrovas, tuomet dar eidamas premjero pareigas, A.Delimchanovą, su kuriuo yra susijęs giminystės ryšiais, paskyrė savo padėjėju, atsakingu už jėgos struktūras.

2007 metais A.Delimchanovas buvo išrinktas į Dūmą ir tapo Federacijos bei regioninės politikos komiteto pirmininko pavaduotoju.

Sulimo Jamadajevo mirtis – penktasis daug atgarsių sukėlęs čečėno nužudymas užsienyje per pastaruosius pusę metų.

Pernai balandį Čečėnijos prezidentas R.Kadyrovas apkaltino S.Jamadajevą žmonių žudymais, grobimais ir turto prievartavimu.

Rugpjūtį buvo paskelbta Sulimo paieška, o jo vyresnysis brolis Ruslanas, buvęs Valstybės Dūmos deputatas ir Rusijos didvyris, tada sakė nuogąstaujaujantis, kad gali nutikti taip, kaip atsitiko Federalinės saugumo tarnybos specialiosios paskirties būrio „Kalnietis“ vadui Movladžiui Baisarovui, kuriam R.Kadyrovas pateikia tokius pačius kaltinimus.

M.Baisarovą teisėsaugos institucijų darbuotojai nukovė per sulaikymą Maskvos centre 2006 metais.

R.Jamadajevas žuvo nuo samdomo žudiko rankos 2008 metais rugsėjį už kelių metrų nuo Vyriausybės rūmų Rusijos sostinėje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius