Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dūris į separatizmo burbulą: Rytų Ukrainą valdo Vladimiro Putino pasiuntiniai

Kremlius gali kiek tikinti, kad beveik prieš dvejus metus Ukrainos Donbaso regionas pats sukilo prieš valdžią Kijeve. Įrodymų, kad smurtą sukurstė Maskva, ir taip daug. Bet dabar Vokietijos leidinys „Bild“ paskelbė gautus dokumentus, liudijančius, kad Rusijos vyriausybė jau tvarko visą užimtos Rytų Ukrainos ūkį.
Rusijos į Donbasą siunčiama humanitarinė pagalba.
Rusijos į Donbasą siunčiama humanitarinė pagalba. / „Scanpix“ nuotr.

„Bild“ teigimu, dokumentai atskleidžia tikruosius Maskvos planus okupuotame Donbase.

Galutinai perimti užimtas teritorijas esą patikėta „Tarpministerinei komisijai dėl humanitarinės pagalbos teikimo Donecko ir Luhansko regiono pietryčiuose“.

Dokumentai – visai kaip Rusijoje

Žinoma, humanitarine pagalba šiuo atveju neapsiribojama. Šešios komisiją sudarančios darbo grupės kurpia rusiškus teisės aktus dėl mokesčių ir finansų, pramonės atkūrimo, elektros rinkos ir transporto infrastruktūros suformavimo, siekia nustatyti atlyginimų indeksą.

Kitaip tariant, prorusiškų separatistų ir Rusijos pajėgų nuo Ukrainos atplėštos teritorijos jau laikomos Rusijos dalimi.

Ekspertai, kuriems „Bild“ parodė gautus dokumentus, patvirtino, kad jie beveik niekuo nesiskiria nuo raštų pačioje Rusijoje.

Negana to, tarpministerinės komisijos darbo grupėms vadovauja penkių Rusijos ministerijų vadovų pavaduotojai, o kiekvieną darbo grupę prižiūri Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) pasiuntiniai. Dokumente įvardijami keturi FST agentai.

V.Putinas okupuotą Rytų Ukrainą patikėjo artimiems patikėtiniams

Pačioje Rusijoje už komisijos veiklą atsakingas vicepremjeras Dmitrijus Kozakas. Jis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną lydi dar nuo darbo Sankt Peterburgo merijoje laikų praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje.

Komisijos pirmininkas – Rusijos ekonominės plėtros viceministras Sergejus Nazarovas, karjerą pradėjęs Rostovo regione, kuris ribojasi su Ukraina.

Jam padeda Rusijos finansų viceministras Leonidas Gorninas. Jis pastaraisiais metais daug kalba apie fiskalinę drausmę, todėl jam, atrodo, patikėta kaip įmanoma mažiau išlaidaujant perimti Donbaso valdymą.

„Bild“ nustebino tai, kad, pavyzdžiui, praėjusių metų spalį komisijos susitikime dalyvavo vienintelis ukrainietis – oligarchui Rinatui Achmetovui priklausančios Ukrainos energetikos milžinės DTEK atstovas.

Ir spalio, ir kituose posėdžiuose nebuvo nė vieno vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų atstovo. Iš Maskvos lyg lėlės tampomi separatistų lyderiai tik informuojami apie susitikimų rezultatus.

Planuoja toli į priekį

Regis, Minsko susitarimų, pagal kuriuos Donbasui numatomas specialus statusas Ukrainos teritorijoje, laikytis nė nežadama, o tarpministerinė komisija veikia lyg šešėlinė Rusijos atplėštų teritorijų vyriausybė.

Tarpministerinės komisijos darbo grupė, besirūpinanti finansais ir ūkiu, dar 2015 metų balandį pradėjo tiekti į užimtą Rytų Ukrainą Rusijos rublius.

Antai dokumente rašoma, kad Rusijos ministerijų atstovai komisijoje turi „įvertinti mokesčių surinkimą teritorijose (užimtose, – red.) ir pateikti pasiūlymų dėl biudžetinės disciplinos pagerinimo“.

Kitai darbo grupei patikėta atkurti ir ištobulinti viešojo transporto tinklą, taip pat – užtikrinti atsarginių dalių autobusams, tramvajams ir traukiniams pristatymą.

Tuo metu darbo grupė, besirūpinanti finansais ir ūkiu, dar 2015 metų balandį pradėjo tiekti į užimtą Rytų Ukrainą Rusijos rublius.

„Akivaizdu, kad Rusijos vyriausybė prisiėmė visą atsakomybę už užimtus Ukrainos regionus. Negali kištis nei ukrainiečiai, nei patys separatistai. Planuojama ne tik 3 mln. žmonių kasdienybė, bet ir tolesnė ateitis“, – rašo „Bild“ žurnalistas Julianas Rӧpcke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius