-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi Afganistano moterų istorijos: išgelbėta nuo užmėtymo akmenimis ir suluošinta nuo narkotikų priklausomo vyro

Nors moterų teisių klausimu Afganistane per pastarąjį dešimtmetį pasistūmėta, smurtas prieš moteris Afganistane ženkliai išaugo. BBC pasakoja apie dvi moteris, kurių istorijos sukrečia.
Moters gyvenimas Afganistane
Moters gyvenimas Afganistane / „Scanpix“ nuotr.

Afganistano nepriklausomos žmogaus teisių komisijos duomenimis, smurto prieš moteris skaičius 2013-aisiais palyginti su praėjusiais metais padidėjo 24.7 proc. – tai „stulbinantis augimas“. Tarp šių smurto atvejų – nemažai tokių, kuriuos Afganistano moterys patiria namuose kasdien. Daugelis moterų pernelyg bijo siekti teisingumo, nes dažniausiai jų skundų tiesiog niekas nepaiso. Taip pat tarp šių smurto atvejų – ir tie žiaurumo atvejai, kurie vyksta Talibano kontroliuojamose teritorijose, kaip pavyzdžiui, 2010-aisiais nuskambėjusi istorija, kai įtariamųjų meilužių pora buvo mirtinai užmėtyta akmenimis kaime, esančiame Kunduzo provincijoje. Kaip skelbia BBC, neseniai tą pačią savaitę Afganistaną sukrėtė du žiauraus moterų gyvenimą šalyje iliustruojantys pavyzdžiai. Pirmuoju atveju, Kunduzo provincijoje, praėjus trejiems metams po to, kai minėta pora mirtinai užmėtyta akmenimis, pareigūnai sugebėjo išgelbėti vieną moterį nuo tokio paties likimo. Antrasis atvejis – liūdnas Sutaros pasakojimas apie tai, kaip jos vyras nupjovė jai lūpas ir nosį, kai ši atsisakė parduoti savo papuošalus, jog gautų pinigų narkotikams.

Išgelbėta nuo užmėtymo akmenimis

Atokiame Afganistano šiaurėje esančiame kaime, kuris kontroliuojamas Talibano, moteris savo vyro buvo apkaltinta neištikimybe ir ją buvo ruoštasi užmėtyti akmenimis. Vis dėlto pareigūnams pavyko moterį išgelbėti nuo talibų.

Aš padarysiu tai, ką man padarė mano vyras, aš kovosiu su juo, tačiau per teismus, – tvirtino moteris.

„Po to, kai išsiskyriau su vyru, išėjau į tėvo namus, į kuriuos talibai galėjo ateiti dieną naktį kaip neprašyti svečiai. Deja, bet visa teritorija kontroliuojama Talibano“, – pasakojo moteris.

Šiuo atveju, Afganistano vidaus reikalų ministerijos atstovas Sidiqas Siddiqi teigė, kad policija kovojo prieš talibus dvi valandas tam, kad išlaisvintų moterį ir nugabentų ją į saugią vietą, kur ji liks su savo savo vaikais.

„Nusprendžiau kovoti už savo teises prieš savo vyrą. Žinoma, aš negaliu kovoti su Talibanu – vyriausybė turėtų kovoti, bet aš padarysiu tai, ką man padarė mano vyras, aš kovosiu su juo, tačiau per teismus“.

Sutara: susižadėjusi 11-os, suluošinta 30-ies

30-metė Sutara su BBC kalbėjosi, gulėdama ligoninės lovoje, vakarinėje dalyje esančiame Herato mieste. Moterį peiliu žiauriai sužalojo jos vyras.

Ji susižadėjo būdama 11-os. Jos vyras tapo priklausomas nuo heroino, dirbdamas Irane.

Gruodžio 13, penktadienį, kaip ji pasakoja, vyras pradėjo primygtinai reikalauti, kad ši parduotų savo papuošalus, o jis galėtų nusipirkti narkotikų. Ji atsisakė – taigi šis trenkė jai per galvą akmeniu ir ji neteko sąmonės. Nepaisant to, kad ji ir taip gulėjo be sąmonės, vyras smogė jai kelis kartus į galvą, o tada nupjovė lūpas ir nosį.

Sutanos keturios dukterys, kurių amžius svyruoja nuo trejų iki 12-os, per žiaurų išpuolį buvo namuose.

Ji buvo nuvežta į ligoninę, o vaikai – pas jos motiną, kad ši juos prižiūrėtų. Tuo tarpu Sutaros vyras pabėgo ir vis dar slapstosi. Policija jo ieško. Sutara tvirtino tetrokštanti, kad būtų įvykdytas teisingumas, kai tik jis bus sučiuptas.

„Mes turime daug įrodymų prieš jos vyrą todėl, kai jis bus sučiuptas, ir policija atliks išsamų tyrimą, jis bus perduotas teismui ir pasiųstas už grotų. Tuo tarpu mes siųsime Sutarą į užsienį tęsti gydymo, tačiau, deja, jos vaikams šis išpuolis, kurį jie matė, didelė trauma“, – teigė Afganistano vidaus reikalų ministerijos atstovas Sidiqas Siddiqi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius