-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi sirės slapta nufilmavo, koks košmariškas gyvenimas yra uždarytame IS mieste

Informacijos, kaip „Islamo valstybė“ reguliuoja gyvenimą užimtuose miestuose, nedaug, ir ji padrika. Džihadistai griežtai kontroliuoja, kad iš jų neištrūktų ne tik žmonės, bet ir žinios. Dvi drąsios Sirijos moterys švedų portalui expressen.se nufilmavo, koks iš tikrųjų yra gyvenimas Rakoje – šiaurės Sirijoje mieste, kurį teroristai skelbia savo sostine.
Raka
Raka / Stop kadras

Moterys Om Omran ir Om Mohammad beprotiškai rizikavo – jeigu būtų pastebėtos filmuojant, joms neabejotinai grėstų mirtis. „Mes norime, kad pasaulis žinotų“, – teigė jos, kelias savaites filmavusios kasdienį gyvenimą uždarytame mieste. 

Įspėjame – vaizdai įraše gali šokiruoti.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://www.expressen.se/tvspelare/video/tv/nyheter/womens-secret-films-from-within-closed-city-of-islamic-state?autoplay=true&starttime=0&startvolume=0.8/?embed=true&external=true

Diena, kai pasikeitė gyvenimas

Prieš IS užimant miestą, jame gyveno apie 250 tūkst. žmonių. Šiandien daug jų yra pabėgę. Likusieji tapo teroristų gyvaisiais skydais. Palaipsniui IS Rakoje įvedė savo teroro valdžią.

Om Mohammad prisiminė dieną, kai į jos miestą įsiveržė IS. „Buvo pirma valanda popiet. Buvau prie lango. Pažvelgiau per jį ir pamačiau juodai apsirengusius žmones su vėliavomis. Jie rėkė „Allāhu Akbar!“. Kitą dieną mūšis dėl Rakos jau baigėsi“, – expressen.se pasakojo moteris.

IS į savo pusę persiviliojo dalį „al-Nusra“ fronto narių. Laisvosios Sirijos Armijos kariai (kurių dauguma – iš vyriausybės pajėgų pasitraukę) kovėsi iki paskutinės akimirkos. Jie žinojo, kad jeigu bus sučiupti – bus nužudyti.

Daugeliui prie kūnų tebebuvo ginklų – IS juos pasiėmė, o kūnus sumetė atgal į upę.

Kai kariams baigėsi amunicija, daug jų nusprendė nusižudyti šokdami į Eufrato upę. „Į paviršių iškilo keli šimtai jų kūnų. IS juos išžvejojo. Daugeliui prie kūnų tebebuvo ginklų – IS juos pasiėmė, o kūnus sumetė atgal į upę. Visiems išgyvenusiems buvo įvykdytos egzekucijos“, – pasakojo Om Mohammad.

Moterų košmaras

Rakoje IS verčia gyventi pagal griežtą Šarijo teisę. Nepaklusi – laukia arba fizinės bausmės, kalėjimas arba mirtis.

Sukurta policija su automatais patruliuoja gatvėse, prižiūri, kad visos moterys visą kūną dengtų dvigubomis burkomis. Nė viena moteris viena neišdrįstų net išeiti į gatvę – tai griežtai draudžiama. Ją būtinai turi lydėti arba vyras, arba kita moteris.

Moteris gatvėje neturi atkreipti į save dėmesio – nevaikščioti viduriu gatvės, geriau eiti palei pastatus, garsiai nekalbėti, nerodyti net savo rankų. 

Jeigu ant prekių įpakavimų yra moters nuotrauka – ji būna užtušuojama.

Iš pradžių moterims buvo liepta dėvėti tik nikabą – nereikėjo dengti akių ar rankų. Tačiau kiekvieną savaitę po penktadienio maldų taisyklės griežtėjo. Galiausiai moterys privalėjo dėvėti juodas pirštines, dvigubas burkas ir likti namuose. Iki tol abi moterys dirbo, dabar privalo sėdėti namuose.

Žiauri realybė – IS teritorijose slapta gaunamos kontraceptinės tabletės gali išgelbėti moters gyvybę.

Moterys nufilmavo, kaip įsėda į taksi, tačiau vairuotojas joms pasako, kad negali jų vežti. „Jeigu tai padarysiu, automobilis bus konfiskuotas, turėsiu mokėti baudą ir būsiu nubaustas. Moteris taip pat bus nubausta – jie nuplaks ją“, – aiškino jis. 

Žiauri realybė – IS teritorijose slapta gaunamos kontraceptinės tabletės gali išgelbėti moters gyvybę. Dažnai IS prievartautojai užmuša moterį, jeigu ji pastoja.

Moterys dažnai žudomos užmėtant jas akmenimis. Egzekucija būna vykdoma miesto aikštėse – gyventojai net kviečiami atsinešti savo akmenų. Vietos pareigūnas meta pirmąjį, tuomet gali visi kiti, rašo expressen.se.

Viskam vadovauja užsieniečiai

„Vagių“ rajonas Rakoje – anksčiau buvusi prabangiausia miesto zona, joje – prabangūs namai. Dalis turtingųjų pabėgo, dalis buvo nužudyti. Jų namus užėmė IS teroristai.

Tačiau prabangiuose namuose apsigyveno tik dalis džihadistų – tik kovotojai, kurie atvykę iš užsienio. IS nariai iš Sirijos laikomi žemesnio statuso – viskam vadovauja užsieniečiai.

Om Omran ir Om Mohammad pažįsta Sirijos šeimų, kurių nariai prisijungė prie IS. Jie neturi jokios galios – yra žemiausia IS grandis.

Viduramžiškas žiaurumas

Pasikeitė visų žmonių gyvenimas. IS mieste jiems nepaklususius žmones baudžia brutaliais metodais, kurie primena viduramžius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

Kaliniai narvuose palengva nardinami į vandenį ir skandinami. Žmonės susodinami į automobilius, ir į juos šaudoma raketomis. Jie mėtomi nuo aukštų pastatų. Kūnai kartais paliekami gatvėse, vairuotojams liepiame per juos važinėti – tol, kol iš kūno nieko nelieka.

Om Mohammad prisiminė traumuojančią patirtį, kai jos akivaizdoje vienam kariui buvo įvykdyta egzekucija. Miesto aikštėje jis buvo parklupdytas, nušautas, tuomet jam nupjauta galva.

„Jaunas vyras klūpėjo visiškai ramus. Atrodė, kad jis mirė dar prieš jiems jį nužudant. Jis buvo ramus, į nieką nereagavo. Kalbama, kad kaliniams duodama stiprių raminamųjų“, – pasakojo ji.

„Žmonės yra priversti pardavinėti savo kraują. Neturtingi žmonės už kilogramą kraujo prašo tūkstančio Sirijos svarų (4 eurų)“, – pasakojo Om Mohammad.

Po truputį bruzdama

Visas kasdienis gyvenimas Rakoje sukasi apie tai, kaip iš čia pabėgti. Daug žmonių net nebenori melstis, neina į mečetes – jie nenori, kad jų maldos būtų persunktos neapykanta. Tačiau IS juos verčia pasirodyti maldoms.

Paprastai žmonės nedrįsta net žodžio pasakyti prieš IS. Tačiau moterys teigia, kad kažkas pastaruoju metu keičiasi – vis daugiau ir daugiau žmonių išdrįsta prabilti apie kasdienes problemas.

Nieko nėra svarbiau už laisvę, – įsitikinusi moteris.

Rakoje mažėja ir IS kovotojų – nemaža dalis jų bėga, baimindamiesi miesto puolimo, slėptis juos verčia ir suintentyvinti antskrydžiai.

Om Mohammad sako namuose mėgstanti nusivilkti burką, pasileisti plaukus.

„Noriu sulaukti tų laikų, kai galėsiu nusivilkti ir burką, ir tą tamsą, kuri ateina su ja. Visam laikui, – kalbėjo moteris. – Noriu vilkėti norimą suknelę, kaip ir darydavau anksčiau. Noriu vaikščioti gatvėmis nebijodama ir nematydama ginklų ar mus gąsdinančių užsieniečių. Noriu gyventi taip, kaip noriu. Noriu pirkti tai, ką noriu. Noriu išeiti į gatvę viena ir laisva. Nieko nėra svarbiau už laisvę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius