-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Džihadisto Johno sugrįžimas – smūgis žvalgybos agentūroms

Jis – vienas nuožmiausių „Islamo valstybės“ (IS) kovotojų, žinomas iš žiniasklaidos pranešimų visame pasaulyje, tačiau žvalgybos tarnybos vis dar nėra tikros, kas jis yra. Jos taip pat nenutuokia, kur yra jis ir jo įkaitai, rašo „Newsweek“.
Džihadistas Johnas su japonų įkaitais
Džihadistas Johnas su japonų įkaitais / Kadras iš filmuotos medžiagos

IS paskelbtoje vaizdo medžiagoje – du japonai įkaitai. Jie klūpo ant kelių, o už jų – kauke veidą dengiantis džihadistas. Matyti tik jo akys, jis kalba su londonietišku akcentu. Nors oficialiai dar tai nėra patvirtinta, manoma, kad šis asmuo – vyras, kuris vadinamas Džihadistu Johnu.

Taip jį pavadino žiniasklaida. Vyras pasirodė filmuotoje medžiagoje, kurioje buvo demonstruojama egzekucija britų pagalbos darbuotojams Davidui Hainesui ir Alanui Henningui, taip pat – JAV žurnalistams Jamesui Foley ir Stevenui Sotloffui. 2014 metais FTB paskelbė, kad už informaciją, kuri padėtų jį sulaikyti, skirs 10 mln. JAV dolerių. Rugsėjį agentūros direktorius Jamesas Comey davė suprasti, kad lyg ir yra nustatyta šio vyro tapatybė, bet atsisakyta ją atskleisti.

Tačiau naujausioje IS vaizdo medžiagoje Johnas yra gyvas ir sveikas. Anot „Newsweek“, tai – didelis galvos skausmas JAV ir britų specialiosioms tarnyboms. „Atrodė, kad saugumo tarnybos nustatė jo tapatybę prieš šešis mėnesius. Jo vardas pasirodė laikraščiuose. Tuomet apie tai buvo staigiai nutilta. Nesu tikras, tačiau atrodo, kad jie padarė klaidą“, – rašo „Newsweek“ korespondentas Alexas Perry.

Jameso Foley nužudymu įtariamas repo atlikėjas  Abdelis-Majedas Abdelis Bary
Jameso Foley nužudymu įtariamas repo atlikėjas Abdelis-Majedas Abdelis Bary

Tas vyras – buvęs reperis Abdelis Majedas Abdelis Bary, prisistatinėjęs L Jinny vardu. Jis – egiptiečių kilmės britas iš Vakarų Londono, kuris rugpjūčio mėnesį paskelbė nuotrauką, kurioje laiko nupjautą Sirijos kario galvą. Tačiau nors jo vardas 2014-ųjų vasarą buvo linksniuojamas kaip egzekucijų vykdytojo, jo dalyvavimo nepatvirtino nė viena tarnyba, jis nebuvo ir sugautas.

Johnas – tarsi Holivudo aktorius

Saugumo ekspertas iš Didžiosios Britanijos Raffaello Pantucci atmeta pranešimus, kad Abdelis Barry yra atsakingas už egzekucijas. Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad jeigu slaptosios tarnybos ir žino, kad yra Džihadistas Johnas, kam jie tai atskleistų žiniasklaidai?

Atskleidus kovotojo tapatybę kiltų pavojus, kad jis taptų didvyriu tarp islamistų, būtų apsuptas legendomis, o to reikėtų mažiausiai. 

Jis perspėjo, kad atskleidus kovotojo tapatybę kiltų pavojus, kad jis taptų didvyriu tarp islamistų, būtų apsuptas legendomis, o to reikėtų mažiausiai. 

Ekstremizmo ekspertas Charlie Winteris teigia, kad galbūt Johnas ir nėra vienas iš vadovaujančių IS, tačiau jo vaidmuo – labai svarbus. „Jis naudojamas kaip Holivudo stiliaus aktorius. Jis tapo IS propagandos simboliu. Jie ir toliau naudosis juo“, – įsitikinęs specialistas. 

Ch.Winteris pažymi, kad sudėtingiausia bus ne nustatyti tikrąją jo tapatybę, o nukauti jį ir sunaikinti jo propagandinę svarbą. „IS naudosis juo kaip priminimu, kad koalicija per antskrydžius nesugeba jo užmušti“, – mano ekspertas.

R.Pantucci sutinka, kad Johno pasirodymas naujose vaizdo medžiagoje rodys Vakarų karinės strategijos silpnumą, tačiau pabrėžia, kad koalicijai yra labai sudėtinga – nėra taip lengva jį nukauti. 

Julienas Barnesas-Dacey iš Užsienio reikalų tarybos pabrėžia, kad reguliarus Johno pasirodymas vaizdo medžiagose rodo ir gana gėdingą dalyką – kad mes nesuprantame, kaip veikia IS, ir kas jai iš tikrųjų vadovauja.

„Tai rodo, kad mums trūksta tikrų žinių ir žvalgybos duomenų apie IS iš žemės, kaip grupuotė veikia ir kaip sprendžia dėl savo veiksmų“, – sako jis. J.Barnesas-Dacey aiškina, kad Vakarai žino daug, kai kalbama apie IS ideologiją ir bendrąsias pozicijas, tačiau beveik visą šią informaciją transliuoja patys džihadistai. 

Kiek slaptosios tarnybos iš tikrųjų žino apie Džihadistą Johną, gali likti ir neatskleista. Tačiau iškilus naujų egzekucijų grėsmei jį gaubianti paslaptis itin neramina. Kaip rašo „Newsweek“ žurnalistas A.Perry, „šie IS vaizdo įrašai yra tikrasis terorizmas – jais stengiamasi įbauginti žmones“.

Kadras iš filmuotos medžiagos/JAV žurnalisto egzekucija
Kadras iš filmuotos medžiagos/JAV žurnalisto egzekucija

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius