Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Edwardas Lucasas: „Bijau, kad Vladimiras Putinas žengs į Baltijos šalis“

Žinomas Didžiosios Britanijos žurnalistas ir „The Economist“ redaktorius Edwardas Lucasas savo straipsnyje Lenkijos dienraščiui „Gazeta Wyborcza“ rašo, kad pastarosios dvi savaitės buvo blogiausios Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui per visus jo vadovavimo metus. Malaizijos lėktuvo numušimas tapo tragedija ne tik aukų artimiesiems ir oro linijų bendrovei, bet ir dviprasmei V.Putino strategijai remiant separatistus Rytų Ukrainoje. O melai ir grasinimai, kuriuos girdime iš Kremliaus, praneša pasauliui, kad Rusijos vadovybė visiškai atitrūko nuo realybės.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / BFL/Edgaro Anisimenko nuotr.

Anot E.Lucaso, pastaruoju metu Rusiją ištiko dvi didžiulės teisinės nesėkmės: Europos Žmogaus Teisių Teismas priteisė sumokėti 1,9 mlrd. dolerių kompensaciją buvusiems „Jukos“ akcininkams su nepaklusniuoju Michailu Chodorkovskiu priešakyje. Bet dar blogesnis dalykas – Europos Sąjungos sankcijos.

Rytų ir Vidurio Europa jau metų metus nuolat įspėdavo dėl Rusijos, bet į tai nebuvo kreipiamas dėmesys. NATO struktūrose net nebuvo galima tvirtinti, kad Rusija kelia karinę grėsmę. Bet šiandien tai yra pagrindinė NATO problema, – teigia E.Lucasas.

„Žinoma, pavėluotos, bet griežtesnės, nei daugelis (taip pat ir aš) tikėjosi. Rusijos bankai ir bendrovės didele dalimi buvo atskirtos nuo pasaulinių kapitalo rinkų. Skausmingi, nors ir ne paralyžiuojantys, yra apribojimai energetikoje. Užblokuoti kai kurie atsiskaitymai už karinę techniką. O Europos vadovų ir valdininkų tonas gerokai paaštrėjo, kas taip pat yra įspėjimas Rusijai, kad jos laukia dar daugiau sankcijų, jeigu ir toliau rems bei aprūpins ginklais sukilėlius Ukrainoje“, – rašo E.Lucasas.

Vis dėlto žurnalistas tvirtina, kad jeigu norima priversti V.Putiną pakeisti politiką, gali nepavykti. Nes ilgus metus teiginys, kad Vakarų Europa su JAV susivienijo prieš Rusiją, tebuvo rusiškosios propagandos dalis, o dabar tapo realybe.

JAV ir Europa, anot E.Lucaso, išties susivienijo, politikai abipus Atlanto pagaliau pradeda suvokti, kad Rusija tarptautinėje arenoje jau nėra racionali ir konstruktyvi jėga, o greičiau agresyvi šalis, kurią būtina kontroliuoti. Todėl amerikiečiai ir europiečiai bendradarbiauja.

„Didele dalimi tai yra gera žinia Lenkijai ir jos kaimynėms. Kaip sakiau liepą JAV Senato Užsienio reikalų komisijoje, Rytų ir Vidurio Europa jau metų metus nuolat įspėdavo dėl Rusijos, bet į tai nebuvo kreipiamas dėmesys. NATO struktūrose net nebuvo galima tvirtinti, kad Rusija kelia karinę grėsmę. Bet šiandien tai yra pagrindinė NATO problema“, – teigia E.Lucasas.

Labiau baiminuosi, kad Rusija žengs į Baltijos šalis, kur – kaip jau irgi esu sakęs – nesame tinkamai pasiruošę karine prasme. V.Putinas iš esmės nėra lengvabūdis, bet pastaruoju metu jį vis labiau apima desperacija. O sankcijos, kurias taikome, jį tik sužeis, bet nenugalės, – rašo E.Lucasas.

Apžvalgininkas tikina, kad Rusija tikrai atsakys į sankcijas – jau užblokavo lenkiškų vaisių ir daržovių importą. Bet esą bus ir kitų aukų, tik, kaip sako E.Lucasas, „nei viena ašara jam neištrykš dėl Vakarų teisininkų, finansininkų ir bankininkų, dirbančių Maskvoje, nes jie buvo rusiškojo gangsteriško kapitalizmo bendrininkai“. 

„Labiau baiminuosi, kad Rusija žengs į Baltijos šalis, kur – kaip jau irgi esu sakęs – nesame tinkamai pasiruošę karine prasme. V.Putinas iš esmės nėra lengvabūdis, bet pastaruoju metu jį vis labiau apima desperacija. O sankcijos, kurias taikome, jį tik sužeis, bet nenugalės“, – rašo E.Lucasas.

E.Lucasas tikisi, kad nubudę Vakarai nebeužmigs. Tačiau britų apžvalgininkas ragina pradėti tirti, iš kur atkeliauja rusų pinigai, investuojami Vakaruose ir įsilieję į vakariečių visuomeninį gyvenimą. Esą toks tyrimas europiečius tik sustiprins, tuo tarpu Kremlių gali rimtai išgąsdinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius