Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Snowdenas iš Rusijos nori bėgti į Braziliją

Buvęs žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas, ieškomas JAV dėl valstybės paslapčių paviešinimo ir šiuo metu gyvenantis Rusijoje, sekmadienį duodamas interviu televizijai sakė, kad pasiprašė prieglobsčio Brazilijoje.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Man labai patiktų gyventi Brazilijoje“, – E.Snowdenas sakė Brazilijos televizijai „Globo“.

Rusijos E.Snowdenui suteikto laikino prieglobsčio terminas baigsis rugpjūtį. Vašingtonas yra panaikinęs jo turėtą JAV paso galiojimą, todėl buvusio Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininko galimybės keliauti yra ribotos.

E.Snowdenas, kuris davė interviu, šalia jo sėdint žurnalistui Glennui Greenwaldui, sakė, kad oficialiai paprašė prieglobsčio keliose šalyse, įskaitant Braziliją.

G.Greenwaldas yra amerikietis, gyvenantis Brazilijoje. Jis bendradarbiauja su Didžiosios Britanijos dienraščiu „The Guardian“ ir yra paviešinęs didelę dalį E.Snowdeno nutekintos konfidencialios informacijos.

Duodamas naujausią interviu, E.Snowdenas sakė, kad nesiūlys savo turimų dokumentų jokiai šaliai mainais į saugų prieglobstį, nes jis turėtų būti suteiktas dėl humanitarinių priežasčių

Tačiau Brazilijos užsienio reikalų ministerija pareiškė negavusi iš E.Snowdeno oficialaus prašymo suteikti prieglobstį.

Duodamas naujausią interviu, E.Snowdenas sakė, kad nesiūlys savo turimų dokumentų jokiai šaliai mainais į saugų prieglobstį, nes jis turėtų būti suteiktas dėl humanitarinių priežasčių.

Tačiau amerikietis teigė turintis daugiau dokumentų, kuriuos gali paviešinti, įskaitant susijusius su JAV vykdytu šnipinėjimu kitose šalyse, įskaitant Didžiąją Britaniją ir Braziliją.

Kai praeitais metais paskelbti dokumentai parodė, kad JAV agentūros šnipinėja Braziliją, šios šalies prezidentė Dilma Rousseff atšaukė planuotą valstybinį vizitą Vašingtone.

Ankstesniame interviu JAV televizijai NBC E.Snowdenas sakė, kad yra linkęs prašyti malonės arba amnestijos ir kad kada nors norėtų grįžti į tėvynę.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija sako, kad E.Snowdenas gali bet kada grįžti, tačiau jis turės stoti prieš teismą dėl jautrios informacijos atskleidimo, kuris esą padėjo Jungtinių Valstijų priešams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius