Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardo Snowdeno pavogti įslaptinti žvalgybos duomenys tikriausiai pateko į Rusijos rankas

Didžioji dalis įslaptintos informacijos, kurią pernai pavogė bėgliu tapęs buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas, tikriausiai pateko į Rusijos žvalgybos agentų rankas, antradienį perspėjo Amerikos įstatymų leidėjai.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

„Beje, 95 proc. jo pagrobtos informacijos buvo susijusi su kariuomene – tai taktinė ir strateginė informacija, kuri, kaip dabar manome, yra rusų rankose“, – žurnalistams sakė Kongreso narys Mike'as Rogersas, vadovaujantis įtakingam Atstovų Rūmų žvalgybos komitetui.

„Daug tos informacijos yra naudinga rusams. Ten tai pat esama informacijos, kuri, mūsų nuomone, naudinga Kinijos kariuomenei“, – nurodė jis.

M.Rogersas citavo konfidencialią Pentagono ataskaitą, kurioje pateikiami vertinimai dėl E.Snowdeno įvykdytos duomenų vagystės. Buvęs JAV žvalgybos darbuotojas apstulbino pasaulį, atskleidęs Nacionalinio saugumo agentūros slaptas šnipinėjimo programas, renkančias duomenis apie daugumos amerikiečių pokalbius telefonus..

Pasak M.Rogerso, toje ataskaitoje daroma išvada, jog „dalis arba visa“ E.Snowdeno pagrobta informacija – kurią, anot Pentagono, sudaro iki 1,7 mln. dokumentų, dabar yra Rusijos žvalgybos agentūrų rankose.

Rusija suteikė laikiną prieglobstį E.Snowdenui, kuris Jungtinių Valstijų yra ieškomas dėl šnipinėjimo.

M.Rogersas sakė, kad dabar jau nebekyla klausimų, ar E.Snowdenas yra veikiamas Rusijos žvalgybos tarnybų.

„Kyla klausimas, kada tai prasidėjo?“ – pridūrė jis.

Tame komitete aukščiausias pareigas užimantis demokratas Charlesas Ruppersbergeris pritarė nuomonei, kad Rusijos agentai dabar tikriausiai naršo nepaprastai svarbių duomenų paketą, parūpintą jiems E.Snowdeno.

„Negaliu sakyti, kad mačiau, kaip Snowdenas perduoda tą informaciją, bet jis yra ten. Aš pažįstu rusus, – aiškino Ch.Ruppersbergeris. – Esu tikras, kad rusai gavo visą tą informaciją.“

Praeitą spalį E.Snowdenas dienraščiui „The New York Times“ sakė, kad jis paliko visus dokumentus žurnalistams, su kuriais susitiko Honkonge, prieš išskrisdamas į Maskvą.

„Nulio procentų tikimybė, kad rusai arba kinai gavo kuriuos nors iš tų dokumentų“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius