Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 23 /15:04

Egiptas pasiuntė už grotų 7 metams tris „al Jazeera“ žurnalistus, tarp jų – latvių kilmės reporterį

Egipto teismas pirmadienį skyrė septynerių metų įkalinimo bausmę trims arabų naujienų televizijos „al Jazeera“ žurnalistams, įskaitant Latvijos ir Australijos pilietybę turintį Peterį Greste, kurie yra kaltinami pagalba uždraustai Musulmonų brolijai.
Peteris Greste
Peteris Greste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

P.Greste ir Egipto bei Kanados pilietybę turintis Mohamedas Fadelas Fahmy buvo nuteisti kalėti septynerius metus, o prodiuseriui Baherui Mohamedui teismas paskelbė du nuosprendžius, numatančius septynerių ir trejų metų įkalinimą.

Egipto vyriausybė vis labiau tūžo ant Katare įsikūrusios televizijos, nušviečiančios kruvinas represijas prieš buvusio lyderio šalininkus

Devyni kaltinamieji, kurie buvo teisiami jiems nedalyvaujant (tarp jų tris užsieniečiai žurnalistai), buvo nuteisti kalėti 10 metų, o dar du buvo išteisinti.

Praeitų metų liepą armijai nuvertus islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi, Egipto vyriausybė vis labiau tūžo ant Katare įsikūrusios televizijos, nušviečiančios kruvinas represijas prieš buvusio lyderio šalininkus.

Pareigūnai teigia, kad „al Jazeera“ yra Kataro vyriausybės ruporas, o Dohą kaltina palaikant M.Mursi Musulmonų broliją. Kataras atvirai smerkia to islamiško judėjimo šalininkų persekiojimą, pareikalavusį jau per 1 400 žmonių gyvybių. 

Latvija nenuleis rankų

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius pažadėjo, kad Latvija kartu su Europos Sąjunga ir Australija kovos už pirmadienį Egipte įkalinto latvių kilmės žurnalisto Peterio Greste paleidimą į laisvę.

„Užsienio reikalų ministerija tikisi, kad Egipto apeliacinis teismas kruopščiai išnagrinės pirmosios instancijos teismo sprendimą, ir išreiškia savo tvirtą paramą ir solidarumą Peteriui Greste bei jo šeimai. Latvija dirbs kartu su kolegomis iš Europos Sąjungos ir Australijos ir kovos dėl Peterio Greste ir jo kolegų paleidimo į laisvę“, – sakoma ministerijos pareiškime.

VIDEO: Kodėl Egipte nuteisti žurnalistai?

Australijos vyriausybė piktinasi

Australija pirmadienį pareiškė „pasibaisėjusi“ Egipto teismo nuosprendžiu, pasiuntusiu septyneriems metams už grotų latvių kilmės žurnalistą Peterį Greste, dirbantį arabų naujienų televizijoje „al Jazeera“, sakydama, kad toks žingsnis kertasi su Kairo pareiškimais, esą jis žengia demokratijos link.

„Australijos vyriausybė sukrėsta šios nutarties, – sakė užsienio reikalų ministrė Julie Bishop. – Esame smarkiai sunerimę dėl paskelbto nuosprendžio ir pasibaisėję jo griežtumu.“

Australijos vyriausybė sukrėsta šios nutarties, – sakė užsienio reikalų ministrė Julie Bishop

Nyderlandai iškvietė pasiaiškinti Egipto ambasadorių 

Nyderlandai iškvietė Egipto ambasadorių dėl pirmadienį Kairo teismo paskelbto griežto nuosprendžio keliems žurnalistams, tarp jų vienai olandei, kurie buvo nuteisti už tariamą pagalbą uždraustai Musulmonų brolijai.

Nyderlandai taip pat nurodė, jog kels šį klausimą diskusijose su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis.

„Iškviečiau Egipto ambasadorių į ministeriją ir kelsiu šį klausimą per susitikimą su mano kolegomis iš Europos Sąjungos Liuksemburge“, – rašoma užsienio reikalų ministro Franko Timmermanso paskelbtame pareiškime.

Ministras pridūrė, kad olandų žurnalistei Renai Netjes, kuri buvo teisiama jai nedalyvaujant, nebuvo garantuotas sąžiningas teismo procesas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius