-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Egiptas prašo tarptautinės pagalbos gaivinant šalies ekonomiką

Egipto užsienio reikalų ministras Ahmedas Abul Gheitas antradienį kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydamas padėti atgaivinti jo šalies ekonomiką po sukilimo, per kurį buvo nuverstas prezidento Hosni Mubarako režimas.
Egipto užsienio reikalų ministras Ahmedas Abul Gheitas
Egipto užsienio reikalų ministras Ahmedas Abul Gheitas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Egipto diplomatijos vadovas, priklausantis laikinajam ministrų kabinetui, kuris, kaip nurodė valdžią perėmę kariškiai, dirbs iki planuojamų surengti laisvų rinkimų, taip pat pakartojo, kad Kairas tebėra solidarus su palestiniečiais.

G.Abul Gheitas prašo „tarptautinių partnerių suteikti pagalbą Egipto ekonomikai, kuri buvo smarkiai paveikta šalį sukrėtusios politinės krizės“, sakoma URM pranešime.

Šis pagalbos šauksmas nuskambėjo po šalį grasinusios paralyžiuoti streikų bangos prieš H.Mubarako nuvertimą, dėl kurios kariuomenės lyderiai paragino baigti protestus ir pilietinio nepaklusnumo akcijas, nors jų ir neuždraudė.

G.Abul Gheitas taip pat „pabrėžė, jog Egiptas lieka artimas palestiniečių reikalui ir toliau palaiko palestiniečių teises“, įskaitant Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijoje išsakytą raginimą įšaldyti žydų nausėdijų plėtrą.

Egipto ginkluotųjų pajėgų Aukščiausioji Taryba pasistengė nuraminti Izraelio ir Vašingtono nuogąstavimus, šeštadienį pareiškusi, kad laikysis visų šalies sudarytų tarptautinių sutarčių, tarp jų istorinę 1979 metų taikos sutartį su žydų valstybe.

G.Abul Gheito kreipimasis buvo paskelbtas po ministro pokalbių su JAV, Didžiosios Britanijos ir Saudo Arabijos diplomatijos vadovais, taip pat palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu.

Kariškiai nustatė šešių mėnesių orientacinį laikotarpį, per kurį turi būti surengti demokratiški rinkimai, taip pat pažadėjo perduoti valdžią civilinei vyriausybei, atsižvelgiant į 30 metų gyvavusį H.Mubarako režimą nuvertusių protestuotojų reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius