Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte prasidėjo prezidento Hosni Mubarako „išvykimo dienos“ demonstracijos

Egipte protestuotojai penktadienį renkasi į „išvykimo dienos“ demonstracijas, siekdami priversti atsistatydinti prezidentą Hosni Mubaraką, kuris pareiškė norintis pasitraukti iš posto, tačiau bijantis galinčio šalį apimti chaoso.
Protestuotojai neša prezidento Hosni Mubarako plakatą
Protestuotojai neša prezidento Hosni Mubarako plakatą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tūkstančiai opozicijos šalininkų naktį praleido Kairo centrinėje Tahriro aikštėje, tapusioje jau 11-ą dieną iš eilės vykstančių precedento neturinčių demonstracijų prieš H.Mubaraką centriniu židiniu. Prie jų paryčiais prisidėjo iš viso miesto plūstantys protestuotojai, pranešė įvykius stebintys žurnalistai.

Opozicijos lyderiai penktadienį pavadino išvykimo diena H.Mubarakui ir paragino rengti milžiniškas demonstracijas visoje šalyje prieš tradicines musulmonų savaitines pamaldas.

Antradienį daugiau nei milijonas žmonių išėjo į gatves visame Egipte, reikalaudami, kad 82 metų šalies vadovas pasitrauktų iš posto, kurį jis buvo užėmęs jau 30 metų.

Protestų organizatoriai tikisi, kad penktadienį susirinks dar daugiau žmonių, nors baiminamasi, jog vėl gali prasiveržti smurtas – pastarąsias dvi dienas H.Mubarako šalininkai Kaire organizavo atsakomąsias demonstracijas ir įsitraukė į kruvinus susirėmimus, per kuriuos žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, o daugiau nei 800 buvo sužeisti.

Egipto premjeras Ahmedas Shafiqas nurodė vidaus reikalų ministrui netrikdyti taikių protestų, pranešė valstybinė naujienų agentūra MENA.

Armija beveik nesikišo į priešiškų stovyklų susirėmimus, o policija nesirodė arti Tahriro aikštės nuo praeito penktadienio, kai pareigūnai mėgino išvaikyti demonstrantus ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir vandens patrankomis.

Vienas aukšto rango JAV kariškis Vašingtone sakė, kad Egipto armijos vadai jį „dar kartą patikinę“, jog kariai į protestuotojus nešaudys.

Jau ilgiau nei tris dešimtmečius Egiptui vadovaujantis H.Mubarakas ketvirtadienį pareiškė, kad galėtų atsistatydinti, tačiau bijo galinčios kilti sumaišties.

Veteranui lyderiui „įgriso būti prezidentu ir jis norėtų tuojau pat pasitraukti iš posto, tačiau sako negalintis to padaryti, nes bijo, kad šalis nugrims į chaosą“, televizijos ABC žurnalistė Christiane Amanpour pranešė po interviu su H.Mubaraku Kaire.

Remaintis Jungtinių Tautų vertinimais, per neramumus Egipte, kurie prasidėjo sausio 25 dieną, iš viso žuvo apie 300 žmonių, o apie 4 tūkst. buvo sužeisti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius