-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte protestuotojai žada nesitraukti, kol bus nuverstas prezidentas Hosni Mubarakas

Protestuotojai, įsikūrę Kairo centrinėje aikštėje, pirmadienį pažadėjo nesitraukti, kol bus nuverstas Egipto prezidentas Hosni Mubarakas, kurio likimas veikiausiai priklausys nuo kariškių apsisprendimo, kurią pusę palaikyti, didėjant spaudimui gatvėse ir iš užsienio.
Protestuotojai Egipte
Protestuotojai Egipte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Armija turi rinktis – Egiptas arba Mubarakas“, – skelbė vienas plakatas Kairo centre esančioje Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje, kur demonstrantai dalijosi maistu su kariais, pasiųstais atkurti tvarkos. Paryčiais kai kurie atkaklūs demonstrantai tebebudėjo rūko gaubiamoje aikštėje ir pradėjo skanduoti: „Šalin, šalin Mubaraką.“

Per šešias neramumų dienas, iki pamatų sukrėtusias jau 30 metų gyvuojantį H.Mubarako režimą, žuvo daugiau nei šimtas žmonių, tačiau panašu, kad abi konflikto pusės priėjo aklavietę. Protestuotojai atsisako skirstytis, o armija nesiima jų vaikyti. Juo ilgiau nesiimama veiksmų prieš demonstrantus, tuo netvaresnė atrodo H.Mubarako padėtis.

Protestai Tahriro aikštėje tapo neramumų, sukrėtusių visą Artimųjų Rytų regioną ir paskleidusių nerimą tarp užsienio investuotojų, pagrindiniu židiniu. Joje susirinkę demonstrantai taip pat atmetė H.Mubarako sprendimą skirti viceprezidentą ir premjerą iš kariškių gretų.

Prezidento pažadai imtis ekonomikos reformų, siekiant numalšinti visuomenės pyktį dėl didėjančių kainų, nedarbo ir didžiulės atskirties tarp turtingųjų bei skurdžių, nepadėjo nutildyti reikalavimų pradėti esminius politinius pokyčius ir nuversti H.Mubaraką bei jo šalininkus.

Protestuotojai pirmadienį paragino pradėti visuotinį streiką, o antradienį surengti „milijono žmonių eitynes“. Jų spaudimas stiprinti demokratiją Egipte gali nulemti nuo 6-ojo dešimtmečio šaliai, kuri anksčiau buvo britų kolonija, vadovavusio karinio režimo galą.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas, atsisakęs viešinti savo vardą, teigė, kad tarp prezidento Baracko Obamos patarėjų sklando nuomonė, esą H.Mubarako laikai jau praėjo, tačiau egiptiečiai turi patys spręsti savo ateitį.

Egipto opozicijos koalicija, kuriai taip pat priklauso islamiškas Musulmonų brolijos judėjimas, kreipėsi į buvusį Jungtinių Tautų (JT) branduolinių programų priežiūros agentūros TATENA vadovą Mohamedą el Baradei prašydama suformuoti nacionalinės vienybės Vyriausybę ir užmegzti ryšius su kariškiais.

M.el Baradei paragino B.Obamą spausti H.Mubaraką atsistatydinti.

Artimiausiomis dienomis leisime protestus. Kiekvienas turi teisę išsakyti savo nuomonę. Mes klausomės ir mėginame padėti patenkinti visas šalis. Mes čia ne tam, kad ką nors stabdytume, – sakė kariškis.„Būtų geriau, kad prezidentas Obama netaptų paskutiniu, pasakiusiu prezidentui Mubarakui: „Jums laikas pasitraukti“, – opozicijos lyderis sakė televizijai CNN.

„Daugiau jokių faraonų“

M.el Baradei buvo nuvylęs opoziciją, nes jis, pernai pirmasis pradėjęs raginti Egipto Vyriausybę imtis politinių reformų, daugiausia laiko praleido užsienyje. Tačiau dabar šis disidentas suteikia tarptautinio svorio judėjimui, kuriam stinga tvirto lyderio.

„Manau, jis yra geras vaikinas. Jis nebuvo pasiruošęs tam, kad įvyko. Labiausiai rūpinamės, kad negautume dar vieno faraono“, – sakė Tahriro aikštėje laukiantis 39 metų verslininkas Rami Nabilas.

„Mums reikia valdymo sistemos, kuri būtų demokratinė ir ilgalaikė – daugiau jokių faraonų“, – pabrėžė jis.

Netoli nuo protestuotojų susibūrimo vietos Kaire aidėjo šūviai. Miesto centre gyventojų savisaugos būriai įrengė patikros postus ir tikrina visus praeivius. Kai kurie iš šių „apsaugininkų“ sakė, kad susišaudymas netoli Aukščiausiojo Teismo pastato įvyko plėšikautojams įsiveržus į vienos chemijos bendrovės pastatą.

Šeštadienį ir sekmadienį policijai pasitraukus iš sostinės ir kitų miestų gatvių, saugumas vėl pamažu atkuriamas. Į miestus pasiųstos saugumo pajėgos padėjo nuraminti panikos apimtus gyventojus, o valstybinė naujienų agentūra pranešė, kad policija vėl patruliuoja gatvėse.

Armija stengiasi palaikyti tvarką, tačiau nepastebima jokių ženklų, kad kariai imtųsi stumti iš gatvių protestuotojus.

„Per kelias ateinančias dienas grįš saugumas ir stabilumas“, – brigados generolas Atefas Saidas sakė į šiaurės rytus nuo Kairo esančiame Sueco mieste, kuriame vyko vieni iš audringiausių policijos ir protestuotojų susirėmimų.

„Artimiausiomis dienomis leisime protestus. Kiekvienas turi teisę išsakyti savo nuomonę. Mes klausomės ir mėginame padėti patenkinti visas šalis. Mes čia ne tam, kad ką nors stabdytume“, – sakė kariškis.

„Tai mūsų žmonės“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius