Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte rinkimus aptemdė kruvini susirėmimai, nusinešę tris gyvybes

Mažiausiai trys žmonės žuvo, dar 257 buvo sužeisti penktadienį per įnirtingiausius Egipto protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus, vykusius kelias pastarąsias savaites; šis smurtas aptemdė balsų skaičiavimą per antrąjį istorinių parlamento rinkimų etapą.
Per susirėmimus nukertėjęs žmogus.
Per susirėmimus nukertėjęs žmogus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Egiptas

Kaip praneša valstybinė televizija, trys žmonės žuvo per susirėmimus, vykusius visą naktį gatvėje, kurioje įsikūrusios vyriausybės įstaigos ir parlamentas.

Du iš žuvusiųjų buvo nušauti, sakė vienas Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas naujienų agentūrai AFP.

Susirėmimai, kurie prasidėjo penktadienį paryčiais, buvo kruviniausi nuo lapkritį penkias dienas vykusių protestų, kai žuvo per 40 žmonių. Pastarieji neramumai vyko prieš pat pirmuosius visuotinius rinkimus nuo prezidento Hosni Mubarako nuvertimo vasarį.

Smurtas penktadienio rytą prasiveržė, kai vienas protestuotojas pareiškė buvęs sulaikytas karių ir sumuštas. Dėl šios žinios įtūžę protestuotojo draugai pradėjo svaidyti akmenis į karius, pasakojo įvykių liudininkai.

Neramumams tebesitęsiant rytą, protestuotojai mėtė Molotovo kokteilius, o kariai ir karo policija kelis kartus puolė minią, pranešė AFP korespondentai.

Žmonės reikalauja feldmaršalo egzekucijos, skandavo protestuotojai, turėdami omenyje feldmaršalą Husseiną Tantawi.

„Žmonės reikalauja feldmaršalo egzekucijos“, – skandavo protestuotojai, turėdami omenyje feldmaršalą Husseiną Tantawi, vadovaujantį Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausiajai Tarybai, perėmusiai valdžią šalyje po H.Mubarako nuvertimo.

Socialiniame tinkle „Twitter“ buvo išplatintos nuotraukos, kurios sukurstė aktyvistų pyktį, jose matoma, kaip karo policijos pareigūnas griebia vieną moterį už plaukų, o kitas, užsimojęs lazda, stovi prie raudančios pagyvenusios moters.

Musulmonių brolijos įkurta Laisvės ir teisingumo partija, kuri iki šiol pirmauja parlamento rinkimuose, pasmerkė „puolimą prieš protestuotojus ir mėginimą juos išvaikyti“.

Penktadienį buvo skaičiuojami balsai po parlamento žemųjų rūmų rinkimų antrojo etapo. Trečiasis etapas vyks sausį, o vėliau bus surengti panašūs trijų etapų rinkimai į Aukštuosius rūmus ir prezidento rinkimai.

Kaip ir per pirmąjį etapą praeitą mėnesį, islamiškosios partijos šįkart surinko daugiau balsų negu liberalai, valstybinė žiniasklaida citavo preliminarius rezultatus.

Daugelis prognozuoja Musulmonų brolijos triumfą, nes šis politinis judėjimas yra geriausiai organizuotas šalyje ir gerai žinomas dėl dešimtmečius trukusios labdaringos veiklos, taip pat atlaikęs daugelį H.Mubarako režimo mėginimų jį užgniaužti.

Tuo tarpu ultrakonservatyvių salafitų partijų sėkmė daugeliui buvo staigmena, sukėlusi nuogąstavimų, kad parlamente įsivyraus itin konservatyvios ir perdėtai religingos jėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius