Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 03 /22:13

Egipte – karinis perversmas: stabdoma šalies konstitucija, bus rengiami nauji rinkimai

22.13 val. Lietuvos laiku Egipto armija kreipėsi į tautą. Per nacionalinę televiziją armijos generolas Abdelis Fattah al-Sisi pranešė, kad yra stabdoma Egipto konstitucija, įvedama laikina technokratų vyriausybė. Ji šalį valdys tol, kol bus surengti nauji prezidento rinkimai. Šis armijos pareiškimas reiškia, kad Mohamedo Mursi valdžioje nebėra.
Egipto armijos generolas Abdelis Fattah al-Sisi
Egipto armijos generolas Abdelis Fattah al-Sisi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Armijos vadas taip pat pridūrė, kad M.Mursi pareigas laikinai užims Egipto Konstitucinio teismo vyriausiasis teisėjas. Gatvėse susirinkę egiptiečiai tokį armijos pareiškimą palydėjo džiaugsmo šūksniais ir begale fejerverkų.

VIDEO: Egipte – karinis perversmas: stabdoma šalies konstitucija, bus rengiami nauji rinkimai.

M.Mursi buvimo vieta, anot BBC, nežinoma, tačiau jo aplinkos teigimu, jis šiuo metu yra ten, kur saugu.

Po generolo A. F. al-Sisi kalbos per televiziją sekė koptų bažnyčios vadovo bei  opozicijos figūros Mohamedo al Baradei trumpi pranešimai.

BBC pranešė, kad Kaire pastebėti M.Mursi šalininkai, šaukiantys „kariniam perversmui – ne!“

M.Mursi atsistatydinti neketino

Anksčiau pranešta, kad dabar jau buvęs Egipto prezidentas M.Mursi atsisakė atsistatydinti, skelbė užsienio žiniasklaida, remdamasi naujienų agentūra AP. Tai jis pareiškė besibaigiant karinio ultimatumo terminui.

Egipto armija buvo paskelbusi M.Mursi 48 val. ultimatumą, kurio terminas suėjo 17.30 val. Lietuvos laiku. Tahirio aikštėje susirinkę daugybė žmonių vylėsi, kad islamistas prezidentas bus nuverstas. Dėl tolesnių veiksmų tarėsi Egipto armijos vadovybė, politinės partijos ir religinių grupuočių atstovai.

Egipto armija trečiadienio vakarą paskelbė draudimą M.Mursi išvykti iš šalies. Draudimas galioja ir Musulmonų brolijos vadovui Mohammedui Badie ir jo pavaduotojui Chairatui al Shaterui.

BBC skelbė, kad Musulmonų brolijos atstovas Gehadas al Haddadas „Twitter“ patvirtino, kad karinis perversmas iš tiesų vyksta.

Šarvuočiai dislokuojami netoli vietų, kuriose mitinguoja M.Mursi šalininkai

Skelbta, kad Kairo gatvėse pastebėti Egipto kariuomenės riedantys šarvuočiai. Kai kurie iš jų juda Kairo universiteto link, kur mitinguoja tūkstančiai prezidento rėmėjų.

Pranešta, kad prezidento rūmai Kaire apsupti kareivių.

Egipto armija užėmė valstybinės televizijos stotį

Buvo prognozuojama, kad artėjant galutiniam terminui, iki šalies vadovas turi pasitraukti iš prezidento posto, armija įžengs į politinių Egipto institucijų pastatus.

Kiek anksčiau pranešta, kad Egipto armija jau užtvėrė priėjimą prie valstybinės televizijos stoties Kaire ir pradėjo kontroliuoti pagrindines televizijos studijas.

„Reuters“ šaltiniai pranešė, kad armijos atstovai televizijos stotyje įsakė palikti pastatą visiems, kurie nesusiję su tiesioginėmis transliacijomis.

Egipto prezidentas trečiadienį ramiai dirbo savo darbą

Egipto prezidentas Mohamedas Mursi trečiadienį praleido įprastai dirbdamas savo prezidentiniame biure, kuris yra Respublikos gvardijos kvartale Kaire, sakė naujienų agentūrai „Reuters“ prezidento patarėjas.

Prezidentui patariantis komunikacijos reikalais Yasseras Haddara sakė, kad dar nežinoma, ar prezidentas grįš į prezidento rūmus, kuriuose jis nakvojo praėjusią naktį.

Pasak jo, M.Mursi trečiadienį nebendravo su kariškių vadovybe.

Naktį per televiziją kreipdamasis į egiptiečius prezidentas žadėjo priešintis „kariniam pučui“, priminė Y.Haddara, bet tai bus daroma taikiai, be smurto kariškių ar policijos atžvilgiu, arba tarp šių dviejų pajėgų.

Tuo tarpu prezidento patarėjas nacionalinio saugumo srityje trečiadienį sakė, kad vyksta „karinis pučas“ ir kad laukiama kariškių ir policijos veiksmų, kuriais būsią išvaikyti M.Mursi šalininkai.

„Šią dieną ir šiais laikais joks karinis pučas negali sėkmingai baigtis be žymių aukų didelių liaudies pajėgų akivaizdoje“, – sakė Essamas El-Haddadas, prezidento nacionalinio saugumo patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius