Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 21 /2012 11 22

Žydai ir palestiniečiai sutarė dėl paliaubų

Izraelis ir karingosios palestiniečių grupuotės sutarė dėl paliaubų Gazos Ruože.
Egipto užsienio reikalų ministras Mohamedas Kamelis Amras ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton
Egipto užsienio reikalų ministras Mohamedas Kamelis Amras ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per Egipto televiziją jau pranešta, kad derybininkų spaudos konferencija netrukus bus transliuojama iš prezidentūros.

Žinią apie paliaubas Gazoje patvirtino ir vienas „Hamas" pareigūnų, informuotas apie derybų eigą Kaire.

Jis sakė agentūrai „Reuters“, kad jau yra paliaubų susitarimas baigti aštuonias paras Gazoje nesiliaujančias kovas, nusinešusiais daugiau kaip 140 palestiniečių ir penkių žydų gyvybes.

Tuo tarpu vienas šaltinis Jeruzalėje sakė, kad Izraelis sutiko su paliaubomis Gazos Ruože, bet jo blokados neatšauks.

Pasak Izraelio televizijos „Channel Two“, apie paliaubas vėliau vakare Kaire paskelbs JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Atnaujinta 20.23 val. Egipto užsienio reikalų ministras Kamelis Amras trečiadienį pranešė, kad Izraelis ir „Hamas“ sutarė skelbti paliaubas, kurios įsigalios 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku.

Egiptas vadovavo tarptautinėms pastangoms, kuriomis siekta nutraukti savaitę smurto Gazos Ruože ir regione, ir „šiomis pastangomis buvo pasiektas susitarimas dėl paliaubų“, sakė jis per bendrą spaudos konferenciją su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton.

„Jos įsigalios devintą valandą Kairo laiku“, – pažymėjo K.Amras.

„Šiomis pastangomis ... pasiektas supratimas, jog reikia nutraukti ugnį ir atkurti rimtį, sustabdyti kraujo liejimą, kuris vyko pastaruoju metu“, – sakė ministras.

Atnaujinta 20.52 val. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu trečiadienį sutiko „suteikti progą“ Egipto pasiūlymui dėl paliaubų, kurios nutrauktų savaitę trukusias kovas Gazos Ruože ir apylinkėse, sakoma premjero pareiškime.

„Kiek anksčiau ministras pirmininkas B.Netanyahu kalbėjosi su JAV prezidentu Baracku Obama ir sutiko su jo patarimu pasinaudoti Egipto pasiūlymui dėl paliaubų ir tuo sudaryti galimybę padėties stabilizavimui“, – nurodoma pareiškime.

B.Netanyahu sprendimas sulaukė pagyrimo ir iš B.Obamos.

„Prezidentas pagyrė ministrą pirmininką, kad šis sutiko su Egipto paliaubų pasiūlymu, kurį prezidentas rekomendavo ministrui pirmininkui, kartodamas, kad Izraelis turi teisę apsiginti“, – nurodė Baltieji rūmai.

Pasak „Hamas“ šaltinio, spaudos konferenciją Kaire surengs ir „Hamas“ vadovas Khaledas Meshaalas.

Atnaujinta 00.31 val. K.Meshaalas spaudos konferencijos Kaire metu pareiškė, kad Izraelis nuo praėjusios savaitės iki trečiadienio vykusios operacijos metu patyrė nesėkmę, skelbia CNN. Jo teigimu, Izraelis nesugebėjo pasiekti nė vieno tikslo, kurį buvo išsikėlęs. 

Jis sakė, kad paliaubų sutartyje numatyta, jog Izraelis nutrauks Gazos Ruožo blokadą. „Hamas“ vadovas pabrėžė, kad paliaubų sutarties laikymasis priklausys nuo Izraelio, nes „Hamas“ pasiruošę vykdyti sąlygas. „Jeigu tai nebus daroma, ginklai  vis dar mūsų rankose“, – teigė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius