-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Egipto kariai susistumdė su paskutiniais protestuotojais (nuotraukos)

Egipto kariai sekmadienį susistumdė su dešimtimis užsilikusių protestuotojų, kurie atsisakė palikti Kairo Tahriro aikštę, kur vyko masiniai mitingai, privertę pasitraukti prezidentą Hosni Mubaraką.
Egipte kariai susistumdė su protestuotojais.
Egipte kariai susistumdė su protestuotojais. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šimtai tūkstančių žmonių, stovyklavusių prie šios simbolinę reikšmę turinčios aikštės, penktadienį atsistatydinus H.Mubarakui susipakavo savo daiktus ir iškeliavo namo. Valdžios įgaliojimai tuo tarpu atiteko karinei tarybai, kuri tuoj pat pažadėjo sudaryti sąlygas demokratijai.

Tačiau kai kurie protestuotojai atsisako trauktis iš aikštės, kol bus įgyvendinti reformų pažadai, praneša reporteriai.

Kareiviams paprašius jų išeiti, jie skandavo: „Protestas, protestas, kol mūsų reikalavimai bus įvykdyti“. Taip pat įvyko nedideli susistumdymai. Tada kareiviai atsitraukė ir leido protestuotojams likti savo vietoje.

Vėliau Egipto karo policijos vadas liepė protestuotojams išgabenti palapines iš Kairo centrinės Tahriro aikštės ir nebetrukdyti eismui.

„Nenorime, kad po šiandienos aikštėje dar sėdėtų kokie nors protestuotojai“, – protestuotojams ir žurnalistams sakė Mohamedas Ibrahimas Moustafa Ali. Tuo tarpu kareiviai iš aikštės šalino palapines ir po 18 dienų trukusių didžiulių protestų eismas Tahriro aikštės dalyje atsinaujino.

Egipto karo policijos vadas liepė protestuotojams išgabenti palapines iš Kairo centrinės Tahriro aikštės ir nebetrukdyti eismui.Naujoji kariškių vadovybė šeštadienį paskelbė, kad dabartinė vyriausybė valdys, kol bus taikiai pereita prie „išrinktos civilinės valdžios laisvai demokratinei valstybei kurti“, tačiau jokių terminų nenurodė.

Tuo pat metu Egipto ministrų kabinetas, kuris buvo paskirtas dar prezidentaujant H.Mubarakui, nepatirs didelių pertvarkymų ir liks prižiūrėti politinės ateinančių mėnesių transformacijos, sakė vyriausybės atstovas.

„Šis vyriausybės pavidalas išliks, kol per kelis mėnesius bus baigtas transformacijos procesas. Tada remiantis esamais demokratijos principais bus paskirta nauja vyriausybė“, – sakė atstovas, kuris pridūrė, jog įmanoma, kad tuo periodu pasikeis keli ministrai.

„Pagrindinis šios vyriausybės uždavinys yra atkurti saugumą ir tvarką, taip pat – pradėti ekonominį procesą ir rūpintis kasdieniu gyvenimu“, – nurodė atstovas.

Masiniai protestai prieš H.Mubarako valdymą visame Egipte kilo sausio 25 dieną; jų metu žuvo mažiausiai 300 žmonių. Daug kitų žmonių buvo sužeisti ar sulaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius