-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Egipto opozicijos lyderis el Baradei ir islamistai atmetė Vyriausybės pasiūlymą pradėti derybas

Iškilus Egipto opozicijos aktyvistas Mohamedas el Baradei ir islamistų judėjimas Musulmonų brolija ketvirtadienį atmetė premjero siūlymą pradėti derybas, sakydami, kad pirmiausiai privalo atsistatydinti prezidentas Hosni Mubarakas.
Protestuotojai
Protestuotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Egipto premjeras Ahmedas Shafiqas opozicijos judėjimus pakvietė derybų ketvirtadienį.

Kaip praneša palydovinė televizija „al Jazeera“ ir kiti kanalai, kai kurios opozicijos organizacijos priėmė šį pasiūlymą, tarp jų teisėtai veikianti liberalioji nacionalistų partija „Wafd“.

Musulmonų brolijos veikla Egipte yra uždrausta.

„Mes atsisakėme susitikti. Bet kokių derybų sąlyga – Hosni Mubarako atsistatydinimas, taip pat saugumo Tahriro aikštėje užtikrinimas“, – M.el Baradei sakė telefonu naujienų agentūrai „Reuters“, turėdamas omenyje centrinę Kairo aikštę, kurioje jau kelias pastarąsias dienas vyksta masiniai protestai prieš Vyriausybę.

Egipto premjeras Ahmedas Shafiqas opozicijos judėjimus pakvietė derybų ketvirtadienį.

„Taip pat norime pridurti, kad mes atsiribojame nuo visko, kad būtų nutarta šiame susitikime“, – pareiškė buvęs Musulmonų brolijos delegatas parlamente Mohammedas al Beltagi. Jis pridūrė, kad Musulmonų brolija palaiko M.el Baradei išdėstytas sąlygas.

Penkios ES šalys ragina Egipto valdžią pradėti politinę pereigą

Penkios Europos Sąjungos (ES) šalys pasisakė už skubią politinę pereigą Egipte, kad būtų nutrauktas smurtas.

Tai sakoma bendrame Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Ispanijos pareiškime, kuris paskelbtas ketvirtadienį.

„Tik skubi ir tvarkinga pereiga prie plataus spektro Vyriausybės atvers kelią įveikti iššūkius, su kuriais dabar susiduria Egiptas“, – sakoma pareiškime.

„Šis pereigos procesas turi prasidėti dabar“, – pabrėžiama jame.

Egipto prezidento šalininkai prasiveržė pro armijos saugumo zoną Kaire

Egipto režimo šalininkai ketvirtadienį prasiveržė pro kariškių įrengtą saugumo zoną aplink Tahriro aikštę Kairo centre ir apmėtė akmenimis protestuotojus, reikalaujančius prezidento H.Mubarako atsistatydinimo, pranešė agentūros AFP korespondentas.

Buferinė zona kuriam laikui atskyrė priešiškas stovyklas, tarp kurių praėjusią dieną bei naktį vyko susirėmimai, todėl H.Mubarako priešininkai ir režimo šalininkai svaidė vieni į kitus akmenis.

Kariškiai sutrukdė demonstrantams judėti pirmyn, todėl susirėmimai tęsėsi skersgatvyje. Prezidento šalininkai mėtė butelius su degiuoju mišiniu ir aidėjo šūviai.

Egipto sostinėje Kaire ginkluoti asmenys ketvirtadienį nušovė keturis protestuotojus centrinėje Tahriro aikštėje, tačiau joje susirinkę tūkstančiai demonstrantų tęsia jau dešimtą dieną vykstantį sukilimą.

„Visi (keturi) buvo nušauti, iš jų vienas – į galvą“, – sakė gydytojas Mohammedas Ismailas, dirbantis lauko klinikoje, įrengtoje Abdulmenem Riado aikštėje, esančioje šalia Tahriro aikštės.

Per pastarąją parą Kairo centre vykusius susirėmimus žuvo iš viso septyni žmonės.

Sužeistas 11-metis Mohammedas Ghozlanas ir jo tėvas Khaledas, kurie naktį praleido Tahriro aikštėje, ketvirtadienio rytą sutiko laikinojoje klinikoje prie visame pasaulyje garsaus Kairo muziejaus.

„Neverk, neverk – esi didvyris“, – Khaledas sakė sūnui, kuriam žaizdą galvos šone teko susiūti keturiomis siūlėmis.

Neverk, neverk – esi didvyris – Khaledas sakė savo sūnui, kuriam žaizdą galvos šone teko susiūti keturiomis siūlėmis.

„Buvome čia kiekvieną dieną – mes niekur nesitrauksime. Turiu penkis vaikus. Net jeigu jie visi žus, tiek to. Mes nesitrauksime, kol jis neišvyks“, – kalbėjo vyras, turėdamas omenyje H.Mubaraką, kuris vadovauja šaliai nuo 1981 metų.

34 metų gydytojas M.Ismailas sužeistaisiais daugiausia gyventojų turinčios arabų šalies sostinėje rūpinasi nuo antradienio.

„Noriu pasakyti egiptiečiams, kad mūsų dukros ir seserys yra čia, šiame kare, o mūsų vyrai sėdi namuose ir visa tai žiūri per televiziją, – sakė jis. – Mes liksime čia iki pergalės arba iki mirties.“

Protestuotojai barikadomis iš gofruotos skardos lakštų ir šiukšlių užtvėrė įvažiavimus į aikštę, kur tūkstančiai žmonių žvarbią naktį praleido miegodami, dainuodami, mėtydami akmenis į priešininkus ir tvarstydamiesi žaizdas.

Aplink aikštę budintys kariai sulipo į savo tankus ir šarvuočius, kai protestuotojai trečiadienį pradėjo svaidyti į juos akmenis. Ši akmenų kruša tęsėsi ištisas valandas.

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad maždaug kas dešimtas protestuotojas buvo vienaip ar kitaip sužeistas. Tuo tarpu savanoriai išsekusiems demonstrantams dalijo maistą ir drabužius.

Piliečiai iš medinių sijų ir dėžės sumeistravo trijų metrų aukščio akmenis svaidančią katapultą.

Protestuotojai sakė planuojantys rengti didelę demonstraciją penktadienį, kurį jie vadino H.Mubarako išvykimo diena.

Tuo tarpu JAV Valstybės departamento atstovas Philipas Crowley pareiškė, kad išpuoliai prieš protestuotojus yra „tiesioginė grėsmė“ Egipto žmonėms.

JAV paragino savo piliečius „tuojau pat“ išvykti iš Egipto

Jungtinės Valstijos paskelbė skubų perspėjimą Egipte esantiems savo piliečiams, ragindamos juos ketvirtadienį pasinaudoti paskutiniais Vyriausybės organizuotais skrydžiais ir palikti šalį, kurioje vykdomas „sukrečiamas“ smurtas prieš demonstrantus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius