Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonominės laisvės žygiai

Pasaulio ekonominių laisvių kare laimi Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono šalys. 2010 metų ekonominės laisvės indekso viršūnėje atsidūrė Honkongas, Singapūras, Australija ir Naujoji Zelandija. Lietuva liko 29-ta.
Ekonominė laisvė
Ekonominė laisvė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toliau dešimtuke žygiuoja Airija, Šveicarija, Kanada, JAV, Danija ir Kinija. JAV „smegenų centro“ „Heritage Foundation“ kasmet atliekami pasauliniai tyrimai atskleidė, kad ekonominė laisvė stipriai siejasi su žmonių gerove. Bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis vienam gyventojui yra didesnė tose valstybėse, kurios suteikia didesnę ekonominę laisvę. Pastaroji turi teigiamos įtakos ir geresnei gyvenimo kokybei, politinėms ir socialinėms sąlygoms ar net aplinkosaugai. Indekso duomenys taip pat parodė, kad pasaulinės krizės metu geriau tvarkėsi tos valstybės, kurios mažiau reguliavo rinką.

Vieno iš tyrimo autorių Terry'io Millerio teigimu, būtent dėl ekonominės laisvės suvaržymų Jungtinės Valstijos dabar susiduria su didėjančiu nedarbu, mažėjančiu verslumu ir dar neregėto dydžio biudžeto deficitu. Gelbėdama į krizės duobę krentančią ekonomiką JAV vyriausybė priėmė ne tik protekcionistinius sprendimus, bet ir milžiniškomis sumomis subsidijavo finansines ir automobilių įmones. Panašių priemonių ėmėsi ir Jungtinė Karalystė, kuriai šįmet prognozuojamas vienas didžiausių biudžeto deficitų visoje Europos Sąjungoje. Priešingai elgėsi Lenkija (71 vieta), Pietų Korėja (31), Meksika (41), Japonija (19), Vokietija (23) ir net Prancūzija (64), kurios nepaisydamos krizės liberalizavo ekonomiką. Iš esmės dėl to bendras pasaulio ekonominės laisvės indeksas sumažėjo vos 0,1 balu, o aštuonios valstybės iš 179 net gavo ir aukštesnius balus nei 2009 metais.

Tarp šių valstybių pateko ir Lietuva, kurios indeksas padidėjo 0,3 balo, iki 70,3 balo 100 balų skalėje. Indekso autorių vertinimu, 29 vietoje atsidūrusi Lietuva džiaugiasi verslo, fiskalinėmis ir finansinėmis laisvėmis. Privatusis sektorius pagamina maždaug 80 proc. viso BVP, o tai užtikrino stabilų BVP augimą maždaug penkerius metus. „Heritage Foundation“ vertinimu, krizę Lietuva ištvėrė geriau nei kai kurios kitos šalys.

Tačiau ekonominei laisvei augti Lietuvoje trukdo iškerojusi korupcija. 2008 metų „Transparency Internationl“ korupcijos suvokimo indekse Lietuva buvo tik 58 iš 179 valstybių. Tyrimo duomenimis, pradėti verslą Lietuvoje galima per 26 dienas, pasaulio vidurkis – 35 dienos. Tačiau užsienio investuotojams gali būti sunku gauti verslo licenzijas ir leidimą gyventi šalyje, trukdo ir neskaidri biurokratija. Be to, darbo santykių reguliavimas laikomas gana nelanksčiu. Naujos darbo vietos sąnaudos gali būti itin didelės, nors atleisti darbuotoją gana paprasta.

Lietuvos kaimynės – Latvija ir Estija – ekonominės laisvės indekse užėmė atitinkamai 50 ir 16 vietą. Rusijai teko 143 vieta, o Baltarusijai – 150 vieta. Tyrimo duomenimis, labiausiai suvaržytos yra Kubos, Zimbabvės ir Šiaurės Korėjos ekonomikos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius