Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11 /10:41

Ekvadoras leido Švedijos pareigūnams apklausti Julianą Assange'ą Londone

Ekvadoras susitarė su Stokholmu, kad Švedijos vyriausybės pareigūnai galės apklausti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assang'ą, jau ilgiau negu ketverius metus įstrigusį šios šalies ambasadoje Londone, trečiadienio vakarą pranešė Kitas.
Julianas Assange‘as
Julianas Assange‘as / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Ekvadoro užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad Stokholmui buvo išsiųstas laiškas, siekiant suderinti Švedijos pareigūnų apsilankymą ambasadoje Londone, kur J.Assange'as pasiprašė prieglobsčio 2012-ųjų birželį.

Šis susitikimas turėtų įvykti „artimiausiomis savaitėmis“, sakoma pranešime.

Net visą laiką būdamas nedidelėje patalpoje Ekvadoro ambasadoje, J.Assange'as aktyviai dalyvauja viešajame gyvenime. Jo įkurtas „WikiLeaks“ neseniai paskelbė tūkstančius Rusijos programišių perimtų JAV Demokratų partijos nacionalinio komiteto laiškų, o australas atvirai pareiškė siekiantis užkirsti kelią Hillary Clinton į Baltuosius rūmus.

Kritikai tvirtina, kad J.Assange'as dirba Rusijos saugumo tarnyboms.

Švedijos prokurorai nori apklausti J.Assange'ą dėl 2010 metais jam pareikštų įtarimų išprievartavimu.

45 metų australas pasiprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone ir išbandė visas galimas teisines priemones Didžiojoje Britanijoje, kad tik nebūtų išduotas Švedijai.

J.Assange'as baiminasi, kad stojęs Švedijoje prieš teismą, jis galiausiai būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, norinčioms jį teisti dėl šimtų tūkstančių įslaptintų dokumentų nutekinimo. Australo įsitikinimu, Amerikoje jo gali laukti ilgi metai kalėjime ar net mirties bausmė.

J.Assange'as trečiadienį apskundė Švedijos apygardos teismo sprendimą neatšaukti Europos arešto orderio dėl jam pateiktų įtarimų išžaginimu.

„Apskundėme jam nedalyvaujant priimtą teismo sprendimą sulaikyti jį kardomajam kaltinimui“, – AFP naujienų agentūrai sakė jo advokatas Tomas Olssonas.

J.Assange'o advokatai sako, kad būtent dėl to jis atsisako vykti į Švediją prokurorų apklausai.

Jungtinių Tautų savavališko sulaikymo darbo grupė vasario 5 dieną paskelbė nutarimą, kad Švedijos ir Britanijos trukdymas J.Assange'ui išvykti iš Ekvadoro ambasados prilygsta neteisėtam laisvės suvaržymui.

Britanija ir Švedija su pasipiktinimu užginčijo šią JT darbo grupės išvadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius